Diablo III: Reaper of Souls
Skrevs 2014-08-20 09:30:00 av P-A Knutsson
När Diablo III debuterar på Playstation 4 och Xbox One följer den matiga expansionen Reaper of Souls med. Level 7 recenserar.
När Diablo III Reaper of Souls hittar till Playstation 4 i form av en Ultimate Evil Edition är det grundspelet och den mycket lyckade expansionen Reaper of Souls som finns på skivan. Det innebär ett långt äventyr som förutom grundspelet även innehåller ett nytt kapitel till berättelsen, en ytterligare klass, höjt nivåtak och ett helt nytt äventyrsläge.
diabloprio
Ta med din hjälte
Hjärtat i Diablo ligger i att skapa en karaktär och göra denne så kraftfull som möjligt. För de som redan har påbörjat den långa resan mot toppen i en annan version, är det så klart mindre kul att börja om från noll. Lyckligtvis går det att importera sparfiler från Xbox 360 eller Playstation 3 till Playstation 4-versionen. Det innebär att alla klarade uppdrag, all utrusning (både i kistan och i väskan), yrkesnivå och sparade pengar följer med. Flytten är smidig, men kräver att du har kvar ditt konsolexemplar av Diablo III för att konvertera och ladda upp sparfilen, samt ett Battle.net-konto.
Från helvete till himmel till helvete
Oavsett om du börjar från start eller inte finns det gott om utmaningar. Diablo III: Reaper of Souls bjuder på fem kapitel som tar spelaren från en liten dödsdömd by till himlen via helvetet.
   I det femte kapitlet, som är nytt för Reaper of Souls-versionen, besöks Westmarch – en stad som fallit offer för änglarnas kamp. Det är ett mörkt kapitel där hela kvarter slukas av lågor och döda kroppar fyller gatorna.
   När kampanjen är avklarad går det att ta sig an det nya äventyrsläget, där miljöerna känns igen men där målen delvis är nya. Det finns även speciella föremål att samla, vilka öppnar portaler till framslumpade områden fyllda med svåra fiender och extra bra utrustning. Det blir visserligen repetitivt i längden, men är ändå klart roligare än att nöta kampanjen flera gånger för att nå de hösta nivåerna.
DiabloIII_ReaperofSoulsaUltimateEvilEdition_20140817112702
Socialisera i soffan
För att helt undvika långtråkiga sessioner rekommenderas det att spela tillsammans med upp till tre vänner, antingen online – men helst i samma soffa. Att slå tillbaka ondskan med goda vänner är lika beroendeframkallande som det är underhållande.
   Dessutom är spelet väldigt förlåtande med vilken nivå dina vänners karaktärer befinner sig på. Om en av karaktärerna har nått en högre nivå än de andra, får de låglevlade karaktärerna en tillfällig uppgradering som gör att alla slåss på liknande villkor. Om motståndet ändå skulle bli för svårt, eller för lätt, går det att när som helst sänka eller höja svårighetsgraden ett snäpp från ursprungsinställningen.
En stor liten förbättring
Vid sidan av det nya innehållet och den uppdaterade spelmekaniken är det grafiken som är den stora förbättringen i klivet från Playstation 3 till Playstation 4. Båda versionerna rullar på i 60 bilder per sekund, men upplösningen har gått från 584p till 1080p.
   Det senare är ett jättehopp som innebär en grafisk förbättring, även om den inte riktigt är så märkbar som man kan tro. Miljöerna är inte lika suddiga, detaljer syns klart bättre och karaktärsmodellerna är lite mer välmodellerade, men särskilt snyggt är det inte. Att grafiken i grunden kommer från ett två år gammalt PC-spel, vars yttre inte ens imponerade då, är uppenbart.
   Å andra sidan sköter sig bilduppdateringen i stort sett klanderfritt och det är aldrig några problem att urskilja fiender och viktiga detaljer, vilket så klart är viktigare än flashiga effekter.
DiabloIII_ReaperofSoulsaUltimateEvilEdition_20140816212519
Bara lite till
När Diablo 3 lanserades på PC fick det en hel del rättmätig kritik, framför allt vad gällde auktionshuset och loot-system. Detta rättades till i konsolversionen och därefter i PC-utgåvan i och med den utmärka expansionen Reaper of Souls.
   När nu grundspelet och expansionen hittat till konsol är paketet minst lika bra, om inte ännu bättre. ”Bara lite till” gnager ständigt i bakhuvudet och det är svårt att lägga ner kontrollen. Diablo gör sig allra bäst i sällskap med andra spelare, även om de som föredrar att ta sig an äventyret ensam har en hel del att njuta av. Att mala ner fiende efter fiende i jakt på bättre utrustning blir inte mycket roligare än så här.
   Blizzard visar åter att de kan sina saker.
Vi fick ett exemplar av spelet av Activision Blizzard.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
c3f430ebe3437bb9b75f85e219e71029
Genre
Action
Utgivare
Activision Blizzard
Utvecklare
Blizzard
Plattform
Playstation 4
Release
2014-08-19
Sammanfattning
plus
  1. Reaper of Souls-innehållet
  2. Oerhört belönande upplägg
  3. Flera läckra miljöer
  4. Väldigt kul med flera spelare
  5. Gott om innehåll
  6. Utmärkt kontroll
minus
  1. Inte särskilt snyggt
  2. Repetitivt att spela ensam
  3. Intetsägande story
9

Slutsats

När Diablo 3 lanserades på PC fick det en hel del rättmätig kritik. Detta rättades till i konsolversionen och därefter i PC-utgåvan i och med den utmärka expansionen Reaper of Souls. När nu hela paketet nu når Playstation 4 är det minst lika bra, om inte ännu bättre. ”Bara lite till” gnager ständigt i bakhuvudet och det är svårt att lägga ner kontrollen. Det är dock möjligheten att spela tillsammans med vänner i samma soffa som gör Ultimate Evil Edition till den ultimata versionen av Diablo 3.
#inlineditbutton