Entwined
Skrevs 2014-06-23 18:23:00 av Wictor Sundell
Under Sonys presskonferens på E3 gavs mycket utrymme åt spelet Entwined – ett spel vars design sänkte många hakor i mässgolvet. Efter två timmars intensiv spelsession kan vi konstatera att allt inte är perfekt.
Ibland kan mindre faktiskt vara bättre. Entwined innehåller inte en djupare berättelse än att dess två huvudroller, en orange fisk och en blå fågel, vill vara tillsammans, men är dömda att förbli åtskilda. Risken att någon känner sig skriven på näsan är minimal. Men även om de trophies man erhåller under resans gång adderar ytterligare lager till den sparsmakade berättelsen är den inte Entwineds primära fokus.
Entwined_bild_1
Enkelt upplägg
För att våra huvudroller ska få vara tillsammans måste de nämligen ta sig igenom nio olika färggranna banor med arkadupplägg. Med de analoga spakarna är målet att styra de båda genom såväl stillastående som rörliga portaler. Fågeln och fisken har varsin mätare som fylls när en energiglob plockas upp, samtidigt som den dräneras om en portal missas. När de båda mätarna är fyllda kan karaktärerna införlivas med varandra och förvandlas till en drake.
   Trots att kampanjen är oerhört kort infinner sig en repetitiv känsla. De spelmässiga variationerna längs banorna är obefintliga och en sakta ökande svårighetsgrad är inte tillräckligt för att kännas omvälvande.
Möjlighet till samarbete
Såvida en inte besitter god simultanförmåga, eller inte vill spela ensam, är det rekommenderat att be en närstående att ansvara för den ena av spakarna. Kampanjen är egentligen inget större problem för en ensam spelare och skulle något moment i spelet vara för svårt hägrar ingen game over-skärm. Banan fortsätter bara tills svårigheterna avklaras.
   I väldigt få fall förekommer rent av sadistiska segment. Fågeln och fisken möts av långa assymetriska kedjor av portaler. Tillsammans med ett plottrigt ljus blir det svårt att se vart man ska styra. Vid såna här tillfällen kan det vara skönt att dela frustrationen med någon.
Entwined_bild_2
Aldrig förr har så många hållit tungan så rätt i mun
Skönhet med skavanker
Trots det är Entwineds främsta säljargument just utseendet. Förlagor och inspirationskällor går att spåra till stora indiesuccéer som Journey och The Unfinished Swan. Det är inte svårt att förlora sig i miljöerna, framför allt segmenten när fisken och fågeln blivit drake. I dessa scener kan man flyga fritt över stora öppna landskap utan att tänka på spelmässig framfart, då ligger också tonvikten vid design och inte medelmåttigt arkadflygande.
   I vägen för skönheten står en misslyckad bilduppdatering. På varje bana fastnar skärmen en handfull gånger, vilket leder till att en mätare orättvist dräneras.

Musik utan taktkänsla
Även musiken imponerar, men med förbehåll. Det är ett varierat soundtrack, med alltifrån harpor till elgitarrer på programmet. Ett program som nästan fungerar bättre utanför sitt sammanhang. De välljudande ackompanjemangen är inte fullkomligt synkroniserade med banornas rytm och när det väl samklingar känns det mer som ett undantag än regel.
Arkad på riktigt
Efter kampanjen som är över efter runt en, två timmar finns det även fem banor utan slut att ta sig an. Premissen här är att man har bara tre missar till godo, efter det blir det game over.
   Från början är bara en av banorna tillgängliga, men om man överlever ett visst antal sekunder på en bana, låses nästföljande upp. Bortsett från det finns inga skillnader gentemot kampanjen. Ett litet plus är att även de mer tävlingsinriktade kan finna mervärde i dessa fem banor, då de är kopplade till topplistor.
Entwined_bild_3
Draksessionerna är de bästa, utan tvekan de vackraste.
Det är insidan som räknas
Entwined är ett spel med ett visuellt uttryck som aldrig slutar imponera. Tyvärr är det också det enda som imponerar. Variationen i banorna är obetydlig och musiken inte helt hopsydd med banornas rytm. Spelmomenten utan prestationskrav är försvinnande korta, vilket rimmar illa med ytan som inte hinner upplevas när man ska försöka flyga oerhört precist. Entwined har en snygg yta, men är tomt på innehåll. Ytlighet i dess allra tråkigaste form.
Bild

offline Wictor Sundell

Lärarstudent från Trelleborg som föredrar välberättade historier framför höga svårighetsgrader. Förutom spel är även film och litteratur två stora intressen.
1bf5c5557bbd67e3c1b66f4543849a31
Genre
Action,Musik,Rytm
Utgivare
Sony Computer Entertainment
Utvecklare
Pixelopus
Plattform
Playstation 4
Release
2014-06-10
Sammanfattning
plus
  1. Vackert som en barndom
  2. Det simpla arkadläget
  3. Musiken...
minus
  1. ... som inte är helt taktfast
  2. Hackande bilduppdatering
  3. Variationslösa banor
5

Slutsats

Entwined är egentligen en bra allegori över samhället. Fantastisk yta, utan hjärna. De nio banorna i kampanjen är tämligen variationslösa, musiken inte synkroniserad med banorna och de finaste scenerna är också de kortaste. Tyvärr är klyschornas klyscha på sin plats: Det är insidan som räknas.
#inlineditbutton