Recension: Plants vs Zombies: Garden Warfare
Skrevs 2014-03-06 08:21:00 av Simon Fridh
Plants vs. Zombies blev en omedelbar hit när det släpptes 2009. På förra årets E3 visade utvecklaren PopCap Games upp avstickaren Garden Warfare. Level 7 har testat.
Plants vs. Zombies: Garden Warfare känns på många sätt som något helt nytt. Istället för att, som tidigare, spela själv är det nu samarbete och lagbaserade onlinestrider som gäller, och istället för att se allt ovanifrån betraktas händelserna ur ett tredjepersonperspektiv.
garden420
Endast online - med rötter i originalet
Det första man bör ha i åtanke är att Xbox Live Guld är ett krav för alla funktioner i Garden Warfare. Det känns som ett något märkligt val då det faktiskt går att spela ensam.
   Spelläget Garden Ops är något av en light-variant av Horde-läget i Gears of War. Här tar upp till fyra spelare sig an allt svårare vågor av zombies som anfaller en trädgård som ska försvaras till varje pris. Spelaren får välja mellan en av fyra klasser som alla har olika färdigheter och attacker. Det går fortfarande likt klassiska Plants vs. Zombies att placera ut datorstyrda växter som hjälper till att stoppa framfarten för anstormande zombies, men detta är en skjutare i första hand där ens prestation med den spelbara växten är absolut viktigast.
   Garden Ops går att spela ensam, men precis som vanligt när det gäller sådana här spellägen är det roligast att spela tillsammans med andra.
Roliga, men för få tävlingsinriktade spellägen
Spelets huvudfokus handlar om onlinestrider med upp till 24 spelare där växter möter zombies. Det hela känns som en lyckad blandning mellan Call of Duty, Battlefield och Team Fortress 2. Tempot är väldigt högt och spelets olika karaktärer bidrar till ett varierat och intensivt slagfält där det ofta inte finns tid för andningspauser.
   Det faktum att man har oändligt med ammunition till sitt standardvapen höjer tempot ännu mer och ibland kan det bli lite väl stressigt och kaosartat.
   Mest underhållning hittas i spelläget Gardens & Graveyards, där zombielaget ska försöka ta över baser som växterna försvarar. Här jobbar laget hela tiden mot ett gemensamt mål som skapar en form av lagarbete.
   Sedan tar det dessvärre slut på spellägen. Det finns varianter på Team Vanquish och Gardens & Graveyards men de fungerar i grunden på samma sätt, vilket gör att spelet endast innehåller två tävlingsinriktade spellägen. Med tanke på att kartorna är relativt få och små är detta något av ett orosmoln för spelets framtid. Förhoppningsvis släpps mer material allt eftersom.
25827
Mycket att låsa upp
Där Garden Warfare lider brist på spellägen och kartor finns det istället väldigt mycket att hitta för den som gillar att låsa upp saker. Varje karaktär har personliga utmaningar, vilket blir som ett sekundärt mål och uppmuntrar till att spela varje runda på olika sätt. Allt man gör för att hjälpa laget ger dessutom pengar som därefter går att spendera på diverse småsaker.
   Det flyter på i ett snabbt tempo och gör att det nästan hela tiden finns nytt material att upptäcka och använda. Även om det inte ofta handlar om spelförändrande saker hjälper det till att hålla intresset uppe.
Charmig audiovisuell presentation
Garden Warfare drivs av svenska Dice spelmotor Frostbite 3, som här får jobba på ett lite annorlunda sätt än tidigare. Med detta menar jag främst att skärmen till bredden är full av färger, och att design i detta fall prioriterats före teknik.
   Även om Xbox 360-versionen innehåller många lågupplösta texturer gör den trevliga och färgstarka designen att de inte framträder lika mycket. Stilen och spelbarheten känns bra sammanfogade och skapar en titel som inte försöker ta sig an giganterna i genren, utan en titel som erbjuder en mer lättsammare spelupplevelse.
258351234234123123123123123123
En färgglad skrattfest
Sammanfattningsvis är Garden Warfare ett underhållande spel. Dess tempo, varierade karaktärer och grafiska stil gör det svårt att lägga ner kontrollen.
   Att Xbox Live Guld krävs för att spela ensam känns dumt, och även om striderna för det mesta är väldigt underhållande kan det emellanåt bli lite för stressigt och kaosartat. Fler spellägen och bättre balanserade klasser hade även varit önskvärt för att öka livslängden. Men i stort är detta en titel värd att kika närmare på.
Vi fick ett exemplar av spelet av EA.
 • member_male
  sssHUNT3Rsss Det här är lätt en 7-8 för mig om... 2014-04-02
bild_4

offline Simon Fridh

Fruktansvärt spelintresserad pojk med rötter vid Vänerns sydspets.
6d29f6626209dc9918f6dbbb94259ba8
Genre
Action
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
Popcap
Plattform
Xbox One
Release
27 februari 2014
Sammanfattning
plus
 1. Härligt högt tempo
 2. Sköna klasser och vapen
 3. Snygg grafisk stil
 4. Bra ljudeffekter och musik
 5. Mycket upplåsningbart
minus
 1. Xbox Live Guld ett krav
 2. Något för stressigt ibland
 3. Lite ostabil nätkod
 4. För få spellägen
7

Slutsats

Plants vs. Zombies: Garden Warfare är ett underhållande onlinespel med inbjudande spelbarhet och unik design för ett spel i genren. Spelets tempo i både strider och hur snabbt man låser upp nytt material är väldigt beroendeframkallande. Efter ett tag börjar det tyvärr kännas lite tjatigt, mycket eftersom det finns för få spellägen och banor. Som helhet är det dock ett spel jag rekommenderar, speciellt med tanke på att det inte säljs till fullpris.
#inlineditbutton