Recension: The Lego Movie Videogame
Skrevs 2014-02-26 08:13:00 av P-A Knutsson
The Lego Movie Videogame följer, inte helt otippat, den nylanserade filmens handling i stort sett till punkt och pricka. Vi får med andra ord bland annat besöka vilda västern, en stad i molnen och ett sjörövarskepp i Emmets jakt på den fruktansvärda Krageln.
Lego-spelen har länge blandat (någorlunda) realistiska miljöer med Lego-detaljer, figurer och föremål. Världarna som besöks i Lego Movie-spelet är däremot helt uppbyggda av just Lego, vilket skapar en mer enhetlig och lekfull känsla – det känns mer Lego helt enkelt. Eftersom det dessutom har släpps byggsatser baserade på riddare, indianer och nutida städer i många år kommer både unga och gamla att känna igen sig.
legoflash
En för alla, alla för en
Även det spelmässiga är väldigt bekant i The Lego Movie Videogame. Lego ska krossas, fiender ska knockas och enkla pussel ska lösas. Spelaren har i regel tillgång till minst tre olika karaktärer och behöver använda respektives unika egenskaper för att ta sig vidare.
   I tidigare Lego-spel har det stundtals varit svårt att förstå exakt vad som ska göras, men det problemet uppenbarar sig aldrig här. En anledning kan vara att banorna inte försöker likna realistiska filmscener med plottrigt resultat. En annan anledning kan vara att de är lite mindre än vanligt. En ytterligare anledning är att svårighetsgraden på pusslen helt enkelt är lägre.
En uppdelad värld
Även hubbvärlden, där de olika nivåerna kan återbesökas och missade hemligheter plockas upp, är betydligt mindre än vanligt. Detta vägs emellertid upp av att det finns fyra olika hubbvärlar med olika teman. Tack vare den mindre storleken blir områdena tightare och mer lättnavigerade, även om de känns mer instängda och saknar den upptäckarglädje från tidigare spel.
lego1
En riddare, en pirat och Abraham Lincoln sitter på en bar
I vanlig ordning är en av spelets höjdpunkter alla upplåsbara spelbara figurer. Att spöa robotar blir helt enkelt mer underhållande i rollen som en klassisk riddare, astronaut eller Abraham Lincoln. Favoriterna är den reslige piratkaptenen Metalbeard och den söta, psykopatiska katten Unikitty.
   Tyvärr upptar snarlika versioner av några av hjältarna en lite väl stor del av karaktärsgalleriet. Lägg därtill en mängd intetsägande fienderobotar och tråkiga standardfigurer som byggarbetare. Även om till exempel Unikitty är en av de bästa karaktärerna som någonsin varit med i ett Lego-spel är utbudet ändå torftigt – speciellt med tanke på det enorma utbudet av figurer som filmen innehåller.
   
Framstressat på ett bra sätt?
Det krassa karaktärsutbudet beror antagligen i första hand på licensstrul, en kortare utvecklingstid än normalt är nog en annan bov i dramat. Samtidigt märks det att The Lego Movie Videogame är ett mer fokuserat spel. Dels har vi hubbvärldarna som är mindre men mer effektiva, dels är kampanjen inte lika lång som vanligt. Negativt på ett sätt, men samtidigt blir den inte lika utdragen. Visst tappar spelet tempo här och var, även om det aldrig når samma dalar som sina syskon.
lego2
Samma men bättre
Trots ett kortare äventyr, färre hemligheter och ett småtråkigt karaktärsgalleri är The Lego Movie Videogame ett av de bättre Lego-spelen som hittat ut ur TT-fabriken. Något utöver det vanliga blir det däremot aldrig. Det mesta rullar på i välbekanta spår, överraskningarna är få och buggarna många. Det hindrar dock inte The Lego Movie Videogame från att underhålla. För alla som gillade filmen och inte har tröttnat på Lego-spelen är det ett säkert köp.
Vi fick ett exemplar av spelet av Mi5 Communication.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
f01ccbca925c38fbe319d4d96860a7e5
Genre
Barn,Plattform
Utgivare
Warner Bros Interactive Entertainment
Utvecklare
TT Games
Plattform
Xbox 360
Release
Februari 2014
Sammanfattning
plus
  1. Flera små hubbnivåer är bättre än en stor
  2. Charmigt och färgglatt
  3. Ett par klockrena karaktärer
  4. Extra kul för två
minus
  1. Karaktärsgalleriet kunde varit större
  2. Samma formula som alltid
  3. Vissa utdragna banor
  4. Hårt komprimerade filmklipp
7

Slutsats

The Lego Movie Videogame bjuder på en kortare kampanj, färre hemligheter och ett tråkigare karaktärsgalleri än vanligt. Trots detta lyckas det ändå vara ett av de bättre Lego-spelen som hittat ut ur TT-fabriken tack vare charmen och det höga tempot. Att se filmen först rekommenderas dock starkt.
Bilder
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-1
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-3
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-2
affisch_for_filmen_som_spelet_bygger_pa
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-4
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-5
gaming-the-lego-movie-videogame-screenshot-6
lego200
#inlineditbutton