Recension: Donkey Kong Country Tropical Freeze
Skrevs 2014-02-20 20:17:00 av Anders Wollner
Det börjar bli fullt på plattformshyllan hos Wii U men det är ingenting som hindrar Retro Studios från att ge sig in i kampen om tronen. Level 7 har testat Donkey Kong Country: Tropical Freeze.
Allt går i cykler. Exempelvis var tvådimensionella plattformsspel sällsynta under många år, välgjorda sådana ännu mer ovanliga. Men på bara några år har genren fått nytt liv och bara under den senaste tiden har vi bland annat fått New Super Mario Bros U och Rayman Legends, som båda är bland det bästa genren har sett.
   Retro Studios bidrag släpptes redan till Wii under slutet av 2010 i form av Donkey Kong Country Returns. Det var på sina håll ett utmärkt och ovanligt utmanande plattformsspel.
tropical_freeze420
Välbekant recept
När det nu har blivit dags för uppföljaren är det mycket som känns igen. Så till den grad att det vid en snabb blick är svårt att se någon större skillnad. Donkey Kong har förvisso fått sällskap av både Trixie och Cranky vid sidan av Diddy, men mekaniken att ta sig från punkt a till punkt b på tvådimensionella plattformsbanor fyllda med hemligheter är intakt.
   Den höga utmaningen är även den kvar och har dessutom höjts upp ytterligare eftersom systemet att hoppa över nivåer har tagits bort. Oftast krävs det flertalet liv på varje nivå, särskilt under bosstriderna, innan man kan passera mållinjen.
donkey-kong-country-tropical-freeze-wii-u-wiiu-1392640890-102
Samarbetsläget är bättre än senaste men fortfarande långt ifrån exempelvis New Super Mario Bros U.
Spela helst ensam
För en som är uppvuxen när den tvådimensionella plattformsgenren senast var i ropet känns utmaningen som en frisk fläkt. Särskilt efter att ha skuttat igenom New Super Mario Bros-spelen med bakbundna händer. Visserligen hade antalet checkpoints kunnat vara fler, och framför allt bättre utplacerade, men överlag håller utmaningen en rättvis nivå.
   Precis som senast bidrar svårighetsgraden till att det gör sig bäst för ensamma spelare. Spelar man två blir det lätt både rörigt och svårt, särskilt om man inte ligger på samma nivå. Samarbetsläget är däremot mer genomarbetat då kameran inte enbart fokuserar på en spelare här.
donkey-kong-country-tropical-freeze-wii-u-wiiu-1392640890-095
Nivåerna är mer varierande än senast och det händer mer på dem. Tummen upp, Retro.
Bättre variation än senast
Mycket är som sagt sig likt sedan senast men är det något område där Donkey Kong Country: Tropical Freeze knäpper originalet på näsan är det på själva spelglädjen. Uppbyggnadsmässigt ligger det närmare Rayman Legends i tempo, vilket betyder att nivåerna är rejält varierade och att man ständigt hamnar i oväntade situationer. Nivådesignen håller väl inte Nintendo-klass men nog är den i sina stunder smått briljant.
donkey-kong-country-tropical-freeze-wii-u-wiiu-1392640890-105
Trixie Kong är en av tre apor som gör sällskap med Donkey Kong. Alla har sina unika egenskaper.
David Wise har skapat underverk
Även ljudmässigt ska Retro Studios ha beröm. Det påminner inte så lite om Donkey Kong Country-spelen till Super Nintendo, en inte särskilt underlig sak då det är David Wise som står för musiken. Han har just Donkey Kong Country-spelen på sitt CV, tillsammans med mycket annat. Det finns flera musikstycken här som är strålande och som sätter stämningen perfekt.
Bland de bättre i genren
Att Retro Studios har lärt sig ett och annat om plattformsdesign sedan sist är tydligt. Där Donkey Kong Country Returns var en välgjord nostalgitripp som drogs med många småmissar har uppföljaren inte några större problem att hänga med i toppen av genren. Det saknar precisionen i kontrollen från New Super Mario Bros-spelen och galenskaparna från Rayman Legends är svåra att matcha men det bjuder istället på betydligt högre utmaning och mängder med variation.
   Har man planerat att skippa detta med tanke på övrig konkurrens på Wii U är det helt enkelt läge att tänka om.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
donkey_kong_country_tropical_freeze
Genre
Plattform
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Retro Studios
Plattform
Wii U
Release
2014-02-21
Sammanfattning
plus
  1. Utmanande.
  2. Underbar musik.
  3. Varierande nivåer.
  4. Att ha tre andra apor till sin hjälp fungerar riktigt bra.
minus
  1. Ingen Mario-precision i kontrollen.
  2. Co-op fortsatt problemfyllt.
8

Slutsats

Donkey Kong Country Tropical Freeze är på alla sätt ett bättre spel än än sin föregångare. Det innehåller mer variation, roligare nivåer och en underbar och David Wise-skriven musik. Retro Studios har en bit kvar innan de kan mäta sig med Nintendo sett till spelkontroll, i övrigt är det här ett av de mer lyckade spelen i genren.
Välj din apa med omsorg
Som vanligt har Donkey Kong sällskap under äventyret. Denna gång är det Trixie, Diddy och Cranky som finns att tillgå, var och en med sina speciella förmågor.

Trixie Kong
Var med i både del två och tre under Super Nintendo-tiden. Hon kan använda sitt långa hår som en slags propeller, vilket gör att man kan hoppa högre.

Diddy Kong
Donkey Kongs trognaste följeslagare medverkade redan i Retro Studios förra spel. Här kan han använda sin raket för att ge spelaren möjlighet att glidflyga under kortare sträckor.

Cranky Kong
Den gamle och djungeln. Cranky använder sin käpp i bästa Duck Tales-stil och med hjälp av honom går det att ta sig fram på exempelvis taggiga områden.
#inlineditbutton