Recension: Tomb Raider Definitive Edition
Skrevs 2014-02-10 09:36:00 av Magnus Enarsson
Ett av förra årets bästa äventyrsspel har tagits sig över till Playstation 4 och Xbox One men är den nya utgåvan värd att köpa igen?
Förra årets omstart av den klassiska actionserien Tomb Raider var ett utmärkt exempel på ett spel som summerade det bästa från en gången generation. Lara Crofts nya skepnad var mognare, mörkare och bjöd på en resa med hissnande scener som hade inspirerats av spel som exempelvis Uncharted. Level 7 belönade då spelet med 9 av 10 i betyg. I gryningen av de nya krafterna som erbjuds i och med Playstation 4 och Xbox One har man nu valt att släppa äventyret igen och det med en rejäl ansiktslyftning.
420x177_2981718583
Nya muskler som syns
Även om Tomb Raider redan på den förra generationens konsoler var grymt snyggt är de grafiska skillnaderna mycket påtagliga när äventyret startar på Playstation 4. Animationerna är extremt mjuka i sina 60 bildrutor per sekund och kontrollen känns genast mer responsiv som följd jämfört med Playstation 3-versionen. Grafiken som nu renderas i 1080p (istället för 720p) ger också en rejäl ökning i skärpa som till och med är synlig på min 32-tums TV.
   Men det som ökar upplevelsen mest är detaljerna i texturerna och den förbättrade ljussättningen som får miljöerna att se mer levande ut. Det upplevs som om man lagt på ett nytt lager av djup i bilden där färgerna framhävs starkare och får den äldre versionen att upplevas som riktigt platt.
   Något annat som är tydligt är den mer omfattade fysiken som får buskar och vegetation att slitas fram och tillbaka i vinden, likaså Lara Crofts hår och utrustning som nu rör sig på ett betydligt mer verklighetstroget sätt.
Unika funktioner
Utöver de grafiska skillnaderna har man även lagt till nya funktioner som mer eller mindre är unika för den nya generationens konsoler. En av dem är att man med hjälp av rösten kan få Playstation-kameran (och Kinect för dem som har Xbox One) att byta vapen och ta upp kartan. Via Kinect ska man även kunna vrida och vända på objekten man finner under äventyret.
   Pekplattan på Playstation 4-kontrollen kan användas till att ta fram kartan där man med hjälp av fingret även kan navigera runt på ett hyggligt sätt. En annan mer subtil funktion för Playstation 4 är att kontrollens lampa kastar ett flimrande ljus när man bär en fackla, vilket i ett nedsläckt rum faktiskt skapar lite mer inlevelse. Samma teknik används också när Lara Croft avfyrar vapen, vilket får lampan att blixtra till.
tomb_raider_definitive_edition-2437111
Inget extra
Då det gäller innehåll faller däremot den definitiva versionen av Tomb Raider platt. Det som finns att tillgå är samtliga DLC-paket som tidigare släppts vilket betyder lite nya kostymer, några extra banor för flerspelarläget och en extra grav att plundra. Utöver det får man bara en digital bok med konceptskisser.
   Detta gör att nysläppet av Tomb Raider är ett måste för de som ännu inte upplevt äventyret, men svårt att rekommendera för de som redan utforskat spelet tidigare. Det förändrar dock inte det faktum att Tomb Raider fortfarande är precis lika bra nu som det var då.
Vi fick ett exemplar av spelet från Namco Bandai.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
485ed8b76d3ef193b8ca64ec697bdade
Genre
Action
Utgivare
Square Enix
Utvecklare
Crystal Dynamics
Plattform
Playstation 4, Xbox One
Release
2014-01-31
Sammanfattning
plus
  1. Grafiken
  2. Tajt kontroll
  3. Lika kul action nu som då
minus
  1. Inget nytt innehåll
  2. Fortfarande ointressant multiplayerläge
9

Slutsats

Det är lite av en besvikelse att nyversionen av Tomb Raider inte kunde leverera något nytt innehåll av värde, men grafiken och nextgen-effekterna är ögongodis som är mer än välkommet. Ansiktslyftet är dock inte tillräckligt för den redan frälste att köpa Lara Crofts senaste äventyr på nytt, men spelet är fortfarande ett lysande exempel på ett underhållande actionäventyr som bör upplevas.
#inlineditbutton