Recension: Don't Starve
Skrevs 2014-01-15 20:22:00 av Anders Wollner
Många bra indie-spel brukar ha en tydlig spelidé som går att sammanfatta i en mening, en slags elevator-pitch om man så vill. Kleis Don't Starve hör definitivt till den skaran titlar.
Don't Starve släpptes till PC redan i april förra året och har nu hittat till Playstation 4, där det är gratis att ladda ner för Playstation Plus-kunder. Det bjuds inte på mycket till handling, ett experiment har gått snett och en karaktär med lustig frisyr placeras i en främmande värld och därefter gäller det att överleva till varje pris. Här ges inte några förklaringar utan det gäller istället att ge sig ut och upptäcka världen på egen hand.
dont_starve
Planering framför allt
Den som är van vid att serveras med färdiga lösningar kommer förmodligen att avskräckas av bristen på riktlinjen men faktum är att detta är grundstenen i mekaniken. Världen i Don't Starve är nämligen fylld till bredden av olika föremål, vilka går att kombinera med varandra för att skapa nya. En pinne och en sten blir till en utmärkt yxa med vilken det går att hugga ner träd för att göra upp eld. Med hjälp av ett rep och lite gräs går det att tillverka en duglig sovsäck, för att få välbehövlig sömn.
   Och det gäller att planera väl. Som titeln antyder är hunger ett ständigt hot och därmed bör jakten på föda prioriteras. Till en början är det inte några större problem att hitta buskar fyllda med näringsrika bär eller plocka upp morötter från marken, men allt eftersom dagarna passerar blir mat en bristvara. Detta gäller särskilt under de kalla vintrarna, då grödor inte längre växer som de brukar. Passande nog går det att fånga in djur av olika slag för att på så sätt få tillgång till kött. Beroende på situationen går det också att lufttorka mat, bygga frysboxar eller odla egna grönsaker.
recension_7
När vintern kommer gäller det att vara ordentligt påpälsad.
Mållöst
Don´t Starve är den typen av spel som inte har något utstakat mål eller slut. Det finns en (otydlig) väg att följa för den som nödvändigtvis behöver det men i övrigt handlar det om att överleva så många dagar som möjligt. Vid sidan av upptäckarglädjen är det här den stora glädjen i Don't Starve. Bristen på mat och hot från både kyla och livsfarliga djur gör att risken att förlora det man har hela tiden är överhängande och vid dödsfall får man snällt starta om från början igen. I sina bästa stunder brottas man med övervägningar om det är värt att riskera att ge sig ut på jakt efter nya resurser eller om det är bättre i att stanna kring sitt läger.
recension_8
En bra idé är att tidigt försöka hitta en strategisk plats att bygga en bas på.
Står ut i spelutbudet
Men även om Don't Starve stundtals är nervkittlande och spännande kan det samtidigt vara sövande tråkigt och händelselöst. Förvisso handlar det till stor del vad som prioriteras, men det hade varit önskvärt om Klei hade kunnat slänga in fler överraskningar för att höja tempot.
   Men överlag är Don't Starve ett av de mest kreativa spelen på länge. Efter de nödvändiga timmarna som det tar att lära sig grunderna är det svårt att släppa taget, och man upptäcker ständigt nya saker att göra. Spelet kommer dessutom förpackat med en underbar tecknad stil som gör att det även på ytan står ut rejält i övrigt spelutbud.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
ab1bfa2f1d488274a0439e7b3917da12
Genre
Problemlösning
Utgivare
Klei Entertainment
Utvecklare
Klei Entertainment
Plattform
Playstation 4, PC
Release
2014-01-08
Sammanfattning
plus
  1. Fantastisk idé som utnyttjas till fullo.
  2. Spelaren tvingas upptäcka saker på egen hand.
  3. Fin design och bra ljudbild.
minus
  1. Brant inlärningskurva.
  2. Vissa problem i tempot.
8

Slutsats

Don't Starve lär inte passa alla men för den som tar sig över tröskeln väntar ett av de mest kreativa titlarna på länge. Det handlar om att överleva så länge som möjligt och för att göra detta gäller det att ta vara på omgivningen på bästa möjliga sätt. Det har sina likheter med Minecraft, åtminstone sett till resurshantering. Överlag står det dock på egna ben och erbjuder en upplevelse som inte går att finna någon annanstans.
#inlineditbutton