Recension: Bravely Default
Skrevs 2013-12-21 13:38:00 av Viktor Eriksson
Den som väntar på något gott får ofta vänta länge men nu är väntan äntligen över för Square-Enix nya rollspel Bravely Default. Lite drygt ett år efter att det släppts i Japan och med en uppföljare redan utannonserad. Men, är det då något att ha?
Det finns en stor chans att du väntat länge på det här spelet. Kanske halva ditt liv. Kanske vet du inte ens om det själv. För Bravely Default är i nästan allt utom namnet ett klassiskt Final Fantasy från tiden då pixlar regerade världen. Det är också det bästa Square-Enix gett ifrån sig sedan The World Ends with You.
bravely
Gammalt blir nytt
Det måste nästan vara en slump. Namnet alltså. Egentligen är det bara en ostig kombination av de centrala spelfunktioner som Bravely Defaults strider kretsar kring. Men samtidigt lyckas de där två orden så självklart ringa in hela Bravely Default som upplevelse. För det är ett på många sätt konservativt spel, fast på rätt sätt. Det handlar inte om konversvatism i meningen att motverka framåtrörelse eller frystorka saker som aldrig får ändras. Snarare om att omfamna och vårda traditioner och spelsystem samtidigt som man vågar ta in dem i en ny konsolgenration utan att förlora essensen av upplevelsen.
   Samtidigt skulle jag aldrig vilja kalla Bravely Default för ett nostalgiskt spel. Det bygger absolut på ett stolt arv av de japanska rollspelstraditioner som Final Fantasy-serien byggde upp under nittiotalet. Men du kommer inte hitta billiga nostalgivarumärken som Chocobos, Moggles och Tonberrys. Istället får vi nytt. Ett Final Fantasy från en alternativ dimension som vågar bygga sin egen identitet och framtid.
Fyra hjältar
Bravely Default är en på många sätt traditionell historia som kretsar kring fyra olika karaktärer och deras öden i en värld som blandar fantasy och steampunk, högt och lågt, mjukt och hårt. Historien både omfamnar såväl som driver med många av de japanska rollspelens återkommande element. Samtidigt offrar den aldrig fokuset på ett central narrativ och flerdimensionella karaktärer. Hela historien är fylld av minnesvärda ögonblick och scener som alla har möjlighet att bli framtida klassiker för en helt ny generation av spelare.
B3
Striderna i Bravely Default är ofta utmanande.
Hard work, work
Sett till spelsystemet i Bravely Default påminner det starkt om Final Fantasy V. Systemet bygger på att du tränar dina karaktärer i olika jobb, varpå du lär dig förmågor från de olika jobben som du sedan kedjar samman i egna konstellationer. Trots sina basala funktioner är systemet i sig otroligt djupt. Något som även beror på att Bravely Default inte mesar på med svårighetsgraden. Det är absolut inte frågan om något Dark Souls, men Bravely Default håller dig inte i handen och bjuder på konstanta utmaningar som i slutändan gör nyanserna i både jobb och stridssystemet mer involverande
Kämpa, pausa
Stridssystemet i Bravely Default kretsar kring två huvudfunktioner, nämligen Bravely och Default. Det ena låter dig bruka flera stridsrundor i rad medan det andra är ett defensivt läge som gör att du tar mindre skada och samlar på dig extra stridsrundor. Det kan låta enkelt men det tillför en dos av strategi, speciellt när du måste väga in faktumet att vissa förmågor och handlingar kräver mer än en stridsrunda för att använda.
   Till det märks en funktion som du bara kan spara ihop till under längre tid (eller betala riktiga pengar för att använda direkt) och gör att du kan hoppa före i initiativordning, till och med mitt under en fiendes attackanimation, för att utföra dina handlingar. Dessa unika funktioner i kombination med jobbsystemet och en genomgående smart fiende- och bossdesign gör stridsystemet i Bravely Default till bland det bästa jag sett i ett japanskt rollspel.
B8
Spelets huvudkaraktärer Edea Lee, Tiz Arrior, Agnés Oblige och Ringabel.
Årets visuellt vackraste spel
Jag struntar i Playstation 4, Crysis 3 och The Last of Us. Det finns få saker som känns så förlegade som att grafik, enligt vissa skolor, skall bedömas ut efter hur nära det närmar sig fotorealism. Bravely Default ligger långt ifrån detta men är ändå årets snyggaste spel. Kombinationen av högpresterande grafik med en stark artistisk identitet blir inte mycket starkare än här. För att inte tala om hur väl Bravely Default tar vara på 3D-funktionen. Framförallt i utforskandet av miljöer blir det som att titta in i ett vackert diorama fullt av små men ack så ömt snickrade detaljer. Faktum är att spelet använder nära på alla unika funktioner med konsolen.
Tillbaka till framtiden
Du kanske är en av de som känner att Final Fantasy-serien med tiden blivit något ytligt som satsar på höga produktionsvärden snarare än engagerande historier och spelsystem? Då är Bravely Default för dig. Eller så kanske du bara gillar grejen med japanska rollspel? Då är Bravely Default för dig. Eller så funderar på vad du ska ge din egen Nintendo 3DS i julklapp? Svaret är detsamma. För trots att Bravely Default handlar om det förflutna är det modigt på ett sätt som få andra spel är. Det vet att enda sättet att röra sig framåt är genom att lära sig av det förflutna. Utan att för den saken skull ta det förflutna med sig.
   Det är ett Final Fantasy som ömsat skinn och blivit återfött av den nya tiden. Det har lämnat nostalgistadiet och utvecklats till något större och bättre. Jag kan knappt bärga mig för att se var den här serien skall föra oss vidare.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
  • Coffee-Posters
    Smisk Jag är en bit in i spelet och hålle... 2013-12-22
BDFF_Logo
Genre
Rollspel
Utgivare
Square Enix
Utvecklare
Silicon Studios
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2013-12-06
Sammanfattning
plus
  1. Final Fantasy på ett nytt sätt.
  2. Engagerande strids- och jobbsystem.
  3. Vacker grafik.
  4. Välskriven historia.
  5. Fin användning av 3DS-funktioner.
minus
  1. Mindre bra röstskådespeleri.
  2. Illa införda mikrotransaktioner.
9

Slutsats

Bravely Deafult är det bästa Square-Enix släppt ifrån sig sedan The World Ends with You och ett måste för fans av klassisk Final Fantasy. Strids och jobbsystemet, såväl som historien och grafiken är alla här naturliga utvecklingar av ett spelskapande många trodde var dömt att förpassas till nostalgi. Som om inte det vore nog drar Bravely Default stor nytta av Nintendo 3DS samtliga unika funktioner. Ett måste för alla fans av rollspel och då särskilt Final Fantasy.
Bilder
bravelydefault
bravelydefault_img_ss01
bravelydefault_img_ss02
bravelydefault_img_ss03
bravelydefault_img_ss04
bravelydefault_img_ss05
bravelydefault_img_ss06
BDstorpuff
BDlillpuff
bd01
bd03
bd02
bd04
bravely_default_01
bravely_default_08
bravely_default_073
bravely_second
#inlineditbutton