Recension: Super Mario 3D World
Skrevs 2013-11-27 08:53:00 av Marcus Grönskog
Bara ett år efter New Super Mario Bros U är rörmokaren tillbaka i ytterligare ett spel. Men faktum är att Super Mario 3D World bjuder på fler nyheter än vad de flesta Mario-spel har gjort på senare år.
Lagom till att Wii U fyller ett år är det dags för maskinens definierande Mario-spel. Det är ingen enkel match att följa upp det storslagna Super Mario Galaxy, inte ens när utvecklarna är Nintendo själva. Men i Super Mario 3D World finner jag samma kompakta spelglädje som kännetecknat tidigare titlar. Spelet kan klassas som en direkt uppföljare till det smått fenomenala Super Mario 3D Land och rent utseendemässigt påminner det starkt om 3DS-spelet.
super-mario-3d-world
Samla ett gäng
Bowser är i farten igen, men för en gång skull går prinsessan Peach fri. Av ren illvilja har han istället spärrat in ett gäng färgglada feer och en kvartett välkända ansikten ger sig ut för att inleda en räddningsaktion. Berättelsen är så sparsmakad som den kan bli men ändå alldeles lagom för ett Mario-spel. Det blir en slags antites till spel som förlitar sig på filmsekvenser för sitt narrativ.
   De fyra spelbara figurerna har sina egna speciella förmågor som påminner om dem i Super Mario Bros 2. Mario gör det mesta bra, Luigi hoppar högst, Toad springer snabbast och Peach kan sväva under en kort stund. Att rusa runt med fyra spelare fungerar förvånande bra och det är mycket lättare att hålla ordning på kaoset än i de tvådimensionella spelen. Det finns helt enkelt mer utrymme på skärmen och nivåerna är anpassade för att flera spelare ska få plats.
super-mario-3d-world-wii-u-wiiu-1370980802-011
I transparenta rör är det möjligt att ändra färdriktning.
Uppdaterad garderob
Super Mario 3D World har en rik samling power-ups som alla känns unika. I fokus står den nya kattdräkten som låter Mario klättra uppför väggar och kasta sig över fiender. För första gången på länge kan jag faktiskt säga att jag är nöjd med samtliga power-ups. De är alla unika och tillför unika spelstilar. Glada överraskningar väntar speciellt dem som är förtjusta i Super Mario Bros 3, då Nintendo har kryddat spelet med många roliga gimmicks. När jag hittar en fiende-förklädnad och på så sätt smälter in bland mängden av Goombas är det svårt att hålla tillbaka fnittret.
   På sätt och vis känns Super Mario 3D World som en slags best off-skiva. Mitt hjärta dunkar inte heller långsammare av det faktum att illustrationerna i spelet är som hämtade ur en gammal spelmanual från Super Nintendo-tiden. Visst är det lätt att skylla på nostalgisk blindhet, men Nintendo har verkligen prickat in den visuella presentationen.
Hinkvis med färg och form
Världen som presenteras i Super Mario 3D World är estetiskt vacker med en oerhört färgstark palett. Oavsett om Mario springer runt på gröna fält eller på frusna sjöar inger det en känsla av att världen är påtagligt realistisk, som ett slags modellprojekt som någon bestämt sig för att befolka med fantasifigurer. Tyvärr återanvänds många platser och fiender under äventyret, vilket känns tråkigt.
   Specialeffekter som rök, eld och explosioner gör sig mycket bra i den högupplösta grafiken och bidrar till att Super Mario 3D World är ett av de snyggaste spelen Nintendo har gjort hittills. En annan höjdpunkt är musiken som pendlar mellan trallvänlig till helt magisk. Framför allt har stycket som spelas i spökhusen blivit en personlig favorit.
super-mario-3d-world-wii-u-wiiu-1380699503-033
Körsbär skapar kopior av Mario - som alla styrs samtidigt.
Helt ny världskarta
Spelkartan är mer interaktiv än tidigare. Det finns gott om avstickare i form av upplåsningsbara nivåer och extra godis, men progressionen är fortfarande strikt linjär.
   Kameran sitter snett ovanför marken, men spelet experimenterar med en rad olika kamerastilar. Ibland är det svårt att bedöma var Mario kommer att landa efter ett hopp och jag hamnar utanför banan upprepade gånger.
   Det går att spela med vilken kombination av kontroller som helst med stöd för Wii U. Jag kan till och med rekommendera Wii-fjärrkontrollens styrkors som fungerar bra trots spelets 3D-miljöer. Detta eftersom Mario har ett rörelsemönster som är en slags blandning mellan analog och digital kontroll, något som gör det enkelt att hålla en rak kurs genom trådsmala passager. Däremot lyser det klassiska trestegs-hoppet med sin frånvaro. Att hoppa upp för trappor och dylikt är helt enkelt inte lika kul utan det.
super-mario-3d-world-wii-u-wiiu-1370980802-010
Spelets bossar är väl animerade och roliga att möta, men återanvänds upprepade gånger
Kunde ha vart svårare
Det enda negativa med Super Mario 3D World är bristen på utmaning. Huvudäventyret går att klara utan några större problem och extraliven tickar in. Utmaningen ligger snarare i att hitta tre gömda stjärnor på varje nivå. Antingen är de gömda i något skrymsle eller låsta bakom en speciell utmaning, eller så är de utplacerade på ett sätt att de endast kan nås genom kreativt användande av hoppförmågan.
   Men trots en något för lätt svårighetsgrad är Super Mario 3D World riktigt lyckat. Kattdräkten är genial och ger en helt ny dimension till plattformandet då man helt plötsligt kan förflytta sig rakt uppåt. Super Mario 3D World är helt enkelt det bästa Mario-spelet sedan Super Mario Galaxy 2 och en självklar titel i Wii U-samlingen.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
super_mario_3d_world
Genre
Plattform
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Wii U
Release
2013-11-29
Sammanfattning
plus
  1. Innehållsrikt
  2. Bra grafik och musik
  3. Responsiv kontroll
minus
  1. Lite för enkelt
  2. Hoppar lätt utför kanten
  3. Bossar och platser återvinns ständigt
9

Slutsats

Super Mario 3D World är inte bara ett bra spel att köpa till sin Wii U. Det är den första sanna anledningen till att köpa hårdvaran. Grafik och musik är på topp och ingjuter liv i de fantasifulla landskapen. Ett isometriskt perspektiv gör det lättare för flera spelare att samlas på samma skärm, vilket gör Super Mario 3D World till något av det roligaste på länge att spela med vänner. Spelets huvudäventyr hade kunnat vara mer utmanande, men det finns mycket att samla för dem som vill lägga ner tiden.
Bilder
Mario_mega_Bundle
super_mario
#inlineditbutton