Recension: Professor Layton & the Azran Legacy
Skrevs 2013-11-22 09:41:00 av Emil Andersson
Dags att tacka av den hattbeprydde professorn Hershel Laytons i hans sista huvudroll. Får han ett värdigt avslut?
Det är återigen dags för Layton och hans trogna följeslagare att lösa gåtor och avtäcka mysterier. Professor Layton and the Azran Legacy är den tredje delen i seriens prequel-triologi och det absolut sista spelet med professorn i huvudrollen. Den här gången tar handlingen avstamp kring en svunnen uråldrig civilisation vilket för Layton och hans gäng ut på en resa runt jorden.
layton-420
Fri värld fylld av intressanta historier
Efter en fartfylld inledning fylld av tvära kast, dunkla organisationer och en infrusen mumie, öppnas världen. Strukturen blir fri på ett för Layton-serien okaraktäristiskt vis. Ett grepp som känns friskt och intressant men som också bidrar till ett sänkt tempo.
   Resan jorden runt tar Layton till många vackra miljöer. Level-5 har skapat små samhällen på mystiska platser, fyllda av märkliga seder och historier som ändå känns trovärdiga. Här finns en hövding som tappat sitt skratt och ett vindpiskat bergslandskap där byns kvinnor tvingas delta i dunkla riter. Små berättelser som ger spännande inblickar i Laytons värld. Tillsammans med de utmärkta animerade mellansekvenserna och ett väl utfört röstarbete lyfter historierna. Tyvärr blir det emellanåt för mycket skrollande text. Filmsekvenserna och röstskådespeleriet hade gärna fått vara mer förekommande.
layton_8
Layton far jorden runt. Från iskalla bergstoppar till tropiska djungler.
Gåtor, pussel och nötter
I Layton-spelen handlar det mesta om tankenötter och problemlösning. Nästan alla karaktärer som professorn och hans gäng möter har någon gåta att ställa eller en nöt att knäcka. Trots att konceptet nu hunnit bli sex spel gammalt känns det inte utslitet. Det är fascinerande hur Level-5 ständigt lyckas komma på nya problem som känns fräscha och utmanande. Visst känns en del element i pusslen igen sedan tidigare spel, men inte på sätt som stör.
Bättre på många sätt
Jämfört med det senaste spelet - Miracle mask - har 3d-funktionens betydelse skruvats ner i pusslen. Istället är det mer traditionella Layton-pusssel. Klurigheterna ligger oftast på en lagom nivå. Orättvist känns det endast när problemen får kuggfrågeliknande premisser och närmast framtvingar rena gissningar. Men tack vare det etablerade hjälpsystemet finns lösningen alltid några tips bort.
   En annan aspekt som stört i tidigare delar var när man febrilt fick peta runt i miljöerna i jakt på gömda föremål och pussel. Ett onödigt moment som utraderats i The Azran Legacy, där man istället kan svepa över pekskärmen och på så vis upptäcka intressanta områden mycket snabbare. Överlag har Level-5 på flera små sätt gjort spelupplevelsen smidigare och bättre.
layton_1
Mellansekvenserna håller hög klass.
Bomberman i trädgården
Som vanligt finns flera sidouppdrag som låses upp under spelets gång. Ekorren som ska få en nöt i mål kräver planering i flera steg och minispelet som mixar Bomberman med påtande i trädgårdsrabatten är ännu vassare. Det tredje som kretsar kring att sätta ihop utstyrslar till kvinnliga karaktärer lyfter aldrig. Det är vilset, baseras för mycket på rena chansningar och öppnar sig dessutom inte till fullo innan slutskedet.
Känslan av genialitet
Det är något visst med upplevelser som får spelaren att känna sig smart. När svårighetsgraden ligger precis rätt. När frågorna först kräver eftertanke men sedan förlöser spelaren i en känsla av genialitet. Då är Professor Layton and the Azran Legacy som allra bäst.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
layton
Genre
pussel
Utgivare
Level 5
Utvecklare
Level 5
Plattform
Nintendo 3DS
Release
2013-11-08
Sammanfattning
plus
  1. Kluriga pussel
  2. Trevliga miljöer
  3. Högklassiga mellansekvenser
  4. Övertygande röstskådespel
  5. Passande musik
minus
  1. Väl mycket text ibland
  2. Kuggfrågor som stjälper
  3. Minispelet om kläder roar inte
8

Slutsats

Det sista spelet med Layton i huvudrollen bjuder på riktigt bra problemlösning och flera spelmässiga förbättringar. Level-5 hade gärna fått satsa ännu mer på mellansekvenser och röstskådespeleriet. Det blir lite väl mycket text att klicka sig igenom emellanåt. Men Professor Layton and the Azran Legacy är ändå ett måste för Layton-älskaren.
#inlineditbutton