Recension: Tearaway
Skrevs 2013-11-20 10:57:00 av Marcus Löfström
Det är gulligt, det är färglatt, det är en fest för ögat och det är definitivt fantasifullt. Men räcker det för Media Molecules efterlängtade plattformare Tearaway?
Little Big Planet var när det kom på många sätt ett alldeles lysande spel. Men inte om man bara valde att hoppa runt som Sackboy i de av Media Molecule förhandsskapade världarna. Då var Little Big Planet ett högst mediokert plattformsspel utan den där knivskarpa kontrollen som genren kräver. Så det var därför med viss skepsis som jag tog mig an Tearaway. Ett spel som många hoppas ska kunna göra Playstation Vita relevant, till slut.
tear
Allting handlar om dig
I en värld draperad i papper av olika slag, former och färger navigerar du dig runt som det vandrande brevet Iota. Ditt uppdrag är att leverera meddelandet till dig, spelaren, eller Duet som du kallas i Tearaway. Du är nämligen från början högst involverad i spelet, då Vitans kamera fångar ditt ansikte och konstant projicerar det på solen, målet för Iotas resa.
   Över huvud taget försöker Tearaway få dig så delaktig och involverad som möjligt i dess glättiga klipp-och-klistra-värld. Spelet är designat från grunden att dra nytta av alla de specialfunktioner som Playstation Vita erbjuder. Därför handlar det sällan bara om några drag på vänstra analogspaken och ett par tryck på X-knappen för att hoppa. Förvänta dig istället svepande med fingrarna över såväl skärmen som den bakre tryckkänsliga plattan.
Allt mer avancerade kontroller
Du använder även de båda kamerorna relativt frekvent och speciellt mot slutet involverar Tearaway även den inbyggda gyron. Du kommer även få folk runt omkring att undra vad du håller på med, när du på spelets begäran ropar märkliga saker i dess mikrofon.
   Men till en början är det mesta ganska simpelt upplagt. Iota kan inte ens hoppa under de första banorna utan istället är detta något du lär dig under resans gång. Du får även förmågan att rulla ihop dig till en liten boll för att ta dig igenom små passager och knocka fiender. Fiender hanteras också med fördel av det dragspel du stöter på efter ungefär halva kampanjen. Detta ger dig möjlighet att suga in och skjuta iväg fiender hej vilt, gärna ackompanjerat av en halvfalsk dragspelstrudelutt.
tearaway_4
För att navigera dig gneom Tearaway måste du använda dig av alla möjliga styrfunktioner som Playstation Vita erbjuder.
Massor av saker att leta efter
Världen som Iota tar sig fram igenom är precis som väntat lika färgglad som fantasifull. Du möter allsjöns pappersskapade vänner, och fiender, i såväl ökenlandskap som snöiga berg och lummiga skogar. Vägen framåt tenderar att vara sedvanligt linjär enligt plattformsmanér men ibland händer det att du måste utforska på egen hand, om inte annat för att hitta alla gömda skrymslen och bonussaker som Media Molecule strösslat Tearaway med.
   Så långt, så väl. Att ta sig igenom Tearaway är en avslappnande, om än något för trivial, upplevelse som inte tar dig mer än fyra-fem timmar att klara av. Någon utmaning handlar det egentligen aldrig om, mer än att du kanske måste lägga pannan i ett obekvämt veck emellanåt för att lösa alla de plattformspussel som Tearaway erbjuder.
   Du kan förlänga speltiden om du så vill genom att lägga energi på att ta en kort på vitmålade, färglösa djur du träffar längs vägen, skapa nya kreationer till dem via en editor eller hitta gömda skatter. Spelet håller procentmässig koll på det mesta du gör.
tearaway_3
Världen ofta väldigt linjär, men kittlar ibland upptäckarnerven hos dig.
Bråkig kamera förstör intrycket
I just ovan nämnda pussel skiner solen över Iotas äventyr som starkast. Med hjälp av touchskärmarna vrider, vänder, roterar och drar du i världen för att upptäcka nya vägar och nya sätt att ta sig fram. Det är en fröjd att se Media Molecules pappersvärld vika upp sig till nya former och en del pussel är om inte utmanande så åtminstone snillrikit uppbyggda.
   Tyvärr tar de också fram det sämsta partiet med Tearaway, nämligen kameran. En bråkig, totalt ologisk historia som du ibland är fri att röra som du vill i ett klassiskt tredjepersonsperspektiv, men som helt plötsligt får ett eget liv och styr efter egen vilja. Detta medför några stora problem under mer precist plattformshoppande, då ett hopp framåt lika gärna kan innebära ett hopp i sidled. När Tearaway dessutom i sitt slutskede slänger några ibland rätt så knepiga hopptillfällen åt ditt håll kokar frustrationen över.
tearaway-2
Kameran är det sämsta med Tearaway. Den är bråkig värre, ibland fri att styra som du vill och ibland låst till vad spelet vill.
Bra men inte revolutionerande
Känslorna när Iota nått fram till spelets slut, och eftertexterna rullar mellan mina händer, är ändå positiva. Tearaway är ett klart bättre plattformsspel än Little Big Planet och är mer fokuserat i vad det vill erbjuda spelaren. Stämningen är genommysig och musiken densamma, men något revolutionerande plattformsepos är det inte tal om.
   Det är troligen ett av de bästa plattformsspelen du kan köpa till din Playstation Vita just nu, om inte annat ett av de mest unika. Men det är inte en systemsäljare vi pratar om, det är inte ett spel som gör priset på maskinen värt det i sig. Det kanske man heller inte ska kräva. Kräver du däremot en trevlig stund i en avkopplande spelvärld är Tearaway för dig. Och det är ju knappast fy skam det heller.
Vi fick en nedladdningskod av spelet av Sony.
e0e5310fe9ebc2380e9c85e1b7cf463b
Genre
Äventyr
Utgivare
Sony
Utvecklare
Media Molecule
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2013
Sammanfattning
plus
  1. Den grafiska designen är strålande.
  2. Playstation Vitas funktioner uttnyttjas till fullo.
  3. Väldigt varierade miljöer.
minus
  1. Krånglig kamera som kan ställa till det.
  2. För lätt.
  3. Bilduppdateringen krånglar emellanåt.
7

Slutsats

På många sätt är Tearaway ett charmigt, roligt och unikt plattformsspel. Interagerandet med Media Molecules pappersvärld är fräscht och annorlunda, men bjuder tyärr också på en hel del onödig frustration. Någon utmaning handlar det heller inte om, men som helhet får du ett trevligt plattformsäventyr för pengarna.
Bilder
tearaway_1
tearaway_2
tearaway_3
tearaway_4
tearaway-playstation-vita-1345018195-001
tearawa200
tearaway-1
tearaway-2
tearaway_bundle
#inlineditbutton