Recension: Bioshock Infinite: Burial at Sea
Skrevs 2013-11-14 19:04:00 av Anders Wollner
I Burial at Sea gör Irrational Games ett återbesök i Rapture, undervattenstaden från de två första delarna i serien.
När det snart är dags att sammanfatta den här generation kommer jag placera Bioshock-serien högt upp på min lista över de bästa spelen. Det är framför allt de två första delarna jag i första hand syftar på, för även om jag tyckte om Infinite borde det ha hamnat ett steg lägre på betygsskalan än vad det gjorde.
   Problemet jag har med spelet är dels att actionmomenten är alldeles för frekventa och dels att historien vill lite för mycket utan att för den delen säga något. Jag har brottats en hel del med detta, för i sina bästa stunder är det ett av årets bästa spel.
bioshock-infinite-420
Lyckligt omedvetna
Det märks att även Irrational Games någonstans är inne på samma sak, för den första matiga expansionen till Infinite (det släpptes även ett vapenfokuserad tillägg för ett tag sedan) tar plats i Rapture, undervattenstaden och det dystopiska samhället från föregångarna. Burial at Sea fungerar mer som en hyllning till dem än som en fortsättning på Infinite.
   Skillnaden här jämfört med de två första delarna är att handlingen utspelar sig innan allt brakar åt helvete. Invånarna lever lycklig omedvetna om vad som komma skall, och det utbredda missbruket av plasmider har inte fått fart. Referenser till de tre föregångarna, särskilt originalet, finns det gott om i allt från ljudupptagningar och miljöer till välkända karaktärer.
Fortfarande underhållande spelmekanik
Eftersom Burial at Sea är en nedladdningsbar del som säljs till ett lägre pris är det hela över på bara ett par timmar. Tanken är att det ska komma ytterligare en episod som knyter ihop säcken och därför är det inte helt rättvist att bedöma hur väl Irrational Games lyckas förmedla sin historia. Klart är att den än så länge lämnar en del övrigt att önska.
   Problemet är inte att Burial at Sea inte är välgjort, för det är det. Spelmekaniken i Bioshock underhåller fortfarande. Även om det fortfarande är lite för mycket fokus på actionmoment som inte görs tillräckligt bra är de lugna stunderna många och långa. Under den korta speltiden ges det också tillgång till nya vapen och för den som letar finns det undangömda hemligeter som ger ökad förståelse för historien.
bioshock2
Men handlingen sviker
Istället är det bristen på en intressant handling som hindrar Burial at Sea från att bli någon motsvarighet till det utmärkta nedladdningsbara kapitlet Minerva's Den från Bioshock 2. Premissen är inte intressant nog och idén med ett Rapture innan undergången slarvas bort något. Kontentan blir att Burial at Sea förvisso är ett gott stycke fan-service men som aldrig lyckas med att tillföra något av större vikt till världen. Det stannar helt enkelt vid att vara en trevlig tillbakablick.
Vi fick en nedladdningskod av Nordic Game Supply.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
2d2fcd9755edf64644ca017fcf5139ac
Genre
Action
Utgivare
2K Games
Utvecklare
Irrational Games
Plattform
Xbox 360, PC, Playstation 3
Release
2013-11-12
Sammanfattning
plus
  1. Bra fan-service.
  2. Fina miljöer.
  3. Bioshock-känsla.
minus
  1. Något poänglöst.
  2. Ser daterat ut.
  3. Fortfarande väl mycket actionsekvenser.
6

Slutsats

Burial at Sea hade kunnat vara en enda stor hyllning till det första Bioshock-spelet och stundtals är det även så. Men tyvärr slarvas konceptet bort något på grund av att det helt enkelt inte har en tillräckligt intressant historia att berätta. Förhoppningsvis leder den andra episoden till att Burial at Sea får någon mening, men fram till dess går det lika bra att hålla i slantarna.
#inlineditbutton