Recension: Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games
Skrevs 2013-11-13 18:40:00 av Anders Wollner
Mario och Sonic är tillbaka i ännu ett Sega-utvecklat OS-spel. Tyvärr är det även det sämsta hittills.
Samtidigt som man kan ge Nintendo beröm för att alltid lyckas förnya sina spelserier finns det få företag som använder sina populära karaktärer i lika många sammanhang. Mario och hans vänner har genom åren åkt go-kart, svingat tennisracket, spelat fotboll, baseball, basket och golf. För att nämna några. Vid några tillfällen har det handlat om hög kvalitet, medan andra mer har upplevts som löpandeband-produktioner.
   Mario & Sonics olika OS-spel har hamnat någonstans i mittfåran genom att varken briljera eller vara usla. Förhoppningarna på Sega-utvecklade Mario & Sonic at Sochi 2014 har därmed inte varit skyhöga, mer än att man hade kunnat tänka sig ett par timmar förströelse tillsammans med vänner.
mario-sonic-420
Slut på bränsle
Tyvärr visar det sig snabbt att inspirationen har tagit slut hos utvecklarna eftersom man misslyckas grovt på den viktigaste punkten - att de olika grenarna ska vara underhållande att spela. För även om Mario & Sonic at Sochi 2014 innehåller 24 stycken grenar av olika slag är det få som känns genomtänkta.
   En stor anledning till detta är valet av kontroll, för av någon obegriplig anledning tvingas man använda vanliga Wii-handkontroller för att få ut något alls eftersom de flesta grenar inte går att spela med den traditionella Wii U-handkontrollen. Det är förvisso förståeligt om man tänker spela fler än en spelare (Wii U stöder bara en Wii U-handkontroll) men det gör samtidigt spelet aningen poänglöst, särskilt för den som vill spela ensam.
   Värst är de grenar där en spelare använder Wii U-handkontrollen medan resterande sitter med Wii-handkontroller. Det skapar i de flesta fall en obalans som effektivt dödar spänningen. Ett exempel är skidskyttet, där den som använder Wii U-handkontrollen får en stor fördel.
recension_1
För att spela behöver man ha en uppsättning av olika kontroller.
Kontrolldjungel
På så sätt lyckas Mario & Sonic at Sochi 2014 effektivt demonstrera ett av de stora problemen med Wii U. Det räcker alltså inte att ha den utrustning som tillhandahålls vid köp, utan man tvingas köpa handkontroller som var aktuella på Nintendos föregående konsol. Att människor förväxlar Wii U med Wii framstår allt mer som fullt förklarligt.
   Och på tal om bristen på lättillgänglighet kräver de flesta grenar en ordentlig förklaring innan man kan förstå vad som behöver göras. Att behöva ägna tid åt onödigt omständliga regler och specialrörelser i ett partyspel som detta blir det inte helt lyckat.
recension_2
Välkända karaktärer och en fin yta räddar inte ett dåligt spel.
Få ljusglimtar
Det finns ett fåtal grenar som fungerar och som visar att konceptet trots allt har mer att erbjuda. Dessutom är presentationen i sedvanlig Nintendo- och Sega-anda välgjord med ett brett karaktärsgalleri innehållande kända ansikten från både företagen.
   Överlag är dock Mario & Sonic at Sochi 2014 Winter Games ett klumpigt utvecklat spel, uppenbart framtaget för att tjäna snabba pengar. Undvik.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
mario_sonic_at_the_sochi_2014_olympic_winter_games
Genre
Party,Sport
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Wii U
Release
2013-11-08
Sammanfattning
plus
  1. Ett fåtal underhållande grenar.
  2. Bra karaktärsgalleri.
  3. Fin yta.
minus
  1. Styrkorna med Wii U har glömts bort.
  2. Bitvis svårt att sätta sig in i.
  3. De flesta grenar är inte tillräckligt genomtänkta.
  4. Obalanserat.
3

Slutsats

Det tredje OS-spelet med Mario och Sonic i titeln är det sämsta hittills. Det bjuder på ytterst få välgjorda grenar och lyckas med bedriften att vara ett partyspel som är svårt att sätta sig in i. Dessutom behöver man ha en mindre djungel till olika handkontroller för att få ut det mesta. Mario & Sonic at Sochi 2014 Winter Games är kort och gott en framstressad produkt som bör passera obemärkt.
Bilder
972001_10151956907477166_870170005_n
945138_10151956906802166_537740241_n2
179753_10151956906847166_247096923_n
#inlineditbutton