Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies
Skrevs 2013-11-03 11:20:00 av Joel Andersson
Den excentriske advokaten Phoenix Wright gör 3DS-debut i ett spel som inte vågar gå allt för långt från den utstakade vägen. Fungerar konceptet fortfarande?
Ace Attorney hann omfatta många spel till DS men fram till nu har inte Capcoms stjärnadvokater figurerat på 3DS. I en matig retrospecial har vi ordat tillräckligt om seriens historia och lägger därmed fullt fokus på bedömningen av färska Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies i denna text.
Fågel Fenix
Phoenix Wright är alltså återigen tillbaka i huvudrollen efter att ha hållit sig vid sidan av i förra delen, till förmån för Apollo Justice. Ett år har gått sedan händelserna i del fyra och i den introducerande sekvensen utsätts domstolen för en bombattack, vilken orsakar ett dödsfall och skadar Apollo Justice. Detta leder till att hans nya assistent, supergeniet Athena, en stund får klara sig ensam som advokat till dess att Phoenix bestämmer sig för att göra comeback.
   Dual Destinies kommer med en högre rekommenderad åldersgräns än tidigare delar och det går att förstå varför från den dystrare, mer hotfulla tonen. Redan från start talas det om en mörk ålder för rättsväsendet med fabricerade bevis och en ökande hotbild mot vittnen. Men det vore inte Ace Attorney utan ett färgglatt karaktärsgalleri med glimten i ögat även under dystra tider, och lyckligtvis är det fortfarande den mer lättsamma tonen som dominerar upplevelsen.
dual-destinies-4
Ett bombdåd mot den klassiska domstolen leder upp till första fallet för Phoenix Wright.
Uppgraderad grafik
De största nyheterna ligger i presentationen, med grafik gjord för att kunna utnyttja 3DS-skärmarna optimalt. Karaktärer och miljöer är nu fullständigt respektive delvis tredimensionella, i jämförelse med tidigare tvådimensionella sprites och bakgrunder. Capcom har även varit duktiga på att bibehålla rätt stil så ingen behöver oroa sig över att övergången förstört känslan från tidigare delar.
   Alla karaktärer har fortfarande ett rikt minspel som på ett komiskt överdrivet sätt uttrycker nervositet, frustration eller andra känslor.
   Ett tillägg som kan sticka lite mer i ögonen är de animerade mellansekvenserna som inte riktigt passar in. Karaktärerna ser annorlunda ut jämfört med hur de ser ut i större delen av spelet och röstskådespeleriet hör inte till höjdpunkterna. Däremot levererar bakgrundsmusiken med slingor som sätter sig och bidrar till en höjd stämning, ett signum för hela serien.
dual-destinies-1
Senaste tillskottet till advokatbyrån är geniet Athena som kan läsa av udda känslor hos vittnen.
Små nyheter i övrigt
Det mesta känns annars igen från tidigare delar i serien där långa avsnitt text ackompanjerat av blipljud för handlingen framåt. Fallen är uppdelade i sekvenser där några helt och hållet äger rum i rättssalen.
   När du har ett bevisföremål som motsäger ett påstående från ett vittne eller från en åklagare presenteras dessa för att föra förhandlingarna vidare. Ibland måste vittnen först pressas innan de säger något som du kan motbevisa.
   Karaktären Athena bidrar med nya förmågor där hon tar hjälp av psykologi och sin exceptionella hörsel för att söka efter motsägelsefulla känsloyttringar hos vittnen. Det fungerar som ett minispel där symboler för olika känslor blinkar beroende på vad vittnet känner. Uppmärksammar du något konstigt är det bara att markera korrekt symbol. I sin tur bidrar detta till marginell variation och påminner om Phoenix och Apollos ”psyche-lock”- och ”perceive”-förmågor.
   Den andra stora delen av Ace Attorney är sekvenserna när du undersöker brottsplatsen och pratar med inblandade mellan rättegångarna. 3D-grafiken leder här till mer djup men sammantaget är det fortfarande en linjär process. Objekt som du kan undersöka markeras tydligt och de få pussel som existerar har enkla lösningar.
dual-destinies-2
Hittar man inte rätt bevis att presentera direkt ges nästan för mycket hjälp i Dual Destinies.
För ledsagande
Det största problemet med Dual Destinies kan vara att det kanske blivit lite för enkelt och förutsägbart, åtminstone för rutinerade Ace Attorney-fans. En högre svårighetsgrad där vi själva får fylla i fler av luckorna och delta mer i presentationen av våra slutsatser hade inte varit fel. Det är fortfarande så att efter rätt bevis presenterats går mycket på automatik även om det blivit viss förbättring, framför allt i slutet av en domstolsförhandling. Interaktiva sekvenser där flera olika fakta behöver presenteras borde förekomma oftare.
   Överlag är Dual Destinies också lite trögstartat med ett långt första fall som lägger mycket tid på att introducera samma gamla spelmekanik. Svårighetsgraden går därefter långsamt upp, även om man får lite väl mycket hjälp om det skulle låsa sig. Problemet med att man ibland tänker ett steg för långt i ett för tidigt skede återfinns också men känslan är att det blivit ett mindre frekvent problem.
Nedladdningsbar framtid?
Allt som allt finns det inte mycket att klaga på i Dual Destinies men vi kan, som så ofta i denna bransch, konstatera att utvecklaren inte vågar sticka ut nämnvärt från det beprövade grundkonceptet.
   Handlingen eskalerar till något riktigt bra och även om humorn oftast är barnslig lär de flesta dra på smilbanden åtminstone någon gång.
   Med fem långa fall inkluderade känns också prislappen motiverad trots att vi denna gång inte får något fodral (enbart nedladdningsbart). Fram till den 7 november erbjuds också gratis nedladdningsbart innehåll i form av extra dräkter och senare kommer det också säljas nya fall. En framtid som förhoppningsvis gör att serien får ett säkrare fotfäste hos oss utanför Japan än vad den hittills har haft.
Vi fick en recensionskod av PAN Vision.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
AA5_spsm
Genre
Problemlösning
Utgivare
Capcom
Utvecklare
Capcom
Plattform
Nintendo 3DS
Release
2013-10-24
Sammanfattning
plus
  1. Välskriven handling och dialog.
  2. Den grafiska stilen ger rätt känsla.
  3. Musiken fortsatt lysande.
  4. Många karaktärer sticker ut.
minus
  1. Lite trög inledning.
  2. Mellansekvenserna.
  3. Man blir lite för ledsagad.
8

Slutsats

Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies levererar det serien alltid varit bäst på utan att ta ut svängarna. Det handlar om en spännande och välskriven handling kryddat med minnesvärda karaktärer som lockar till skratt. Den nya 3D-grafiken är gjord i en stil som känns som en naturlig fortsättning från de äldre delarna. En något högre svårighetsgrad med lite mer interaktion hade inte varit fel då man framförallt i de första fallen blir lite väl ledsagad. Ett givet köp för fans av serien medan de som vill läsa mindre i sina spel bör testa demoversionen först.
Bilder
aa5_img_3d_pict02p
aa5_img_3d_pict04p
aa5_img_3d_pict05p
aa5_img_accused_pict01
aa5_img_chara_pict01p
aa5_img_girl_pict01
aa5_img_chara_pict02p
aa5_img_story_pict02p
aa5_img_story_pict03p
aa5_img_system_pict01p
aa5_img_system_pict02p
845149fb22388ac582d53fa973b1a645
1beecf0c49b990d72a0f16a247140e1d
dd2
dd3
dd1
dd4
dd5
dd6
#inlineditbutton