NBA 2K14
Skrevs 2013-11-02 12:54:00 av Simon Liedgren
En ny basketsäsong i NBA medför i vanlig ordning även ett nytt spel i NBA 2K-serien.
Basket är inte någon lek, vilket NBA 2K14 tar fasta på redan inledningen när man möts av en filmsnutt från spelets kaxige omslagspojke, som berättar om hur det precis har börjat när man tror att ens krafter är slut. Det ligger något i det, om vi pratar om riktig basket. Det är inte någon enkel sport, ingångströskeln är hög och man behöver öva mycket teknik för att bli bra.
   I basketspel är det däremot svårt att simulera samma behov av skicklighet. Det sträcker sig oftast inte längre än till timing i hoppskotten i anfallet eller blockarna i försvaret. Finterna och tekniken som är avgörande blir lite slumpartad och kontextkänslig så det är svårt att göra så mycket i en mot en-lägen.
nba420
Ny kontroll
NBA 2K14 introducerar pro-stick som förändrar förutsättningarna. Systemet har likheter med skill-stick NHL-serien, men går ett steg längre. Den vänstra spaken styr löpningar medan den högra används till olika rörelser och skott. Det är invecklat men även mångsidigt. Många finter, rörelser och hoppskott finns att tillgå och känns igen, vilket är kul om man har spelat mycket själv.
   Det ger ett större djup till spelandet eftersom man har flera sätt att lösa en situation på utan att spelet gör det åt en. Det ska dock medges att till en början är det mycket att hålla reda på. En genomgång i träningsläget rekommenderas varmt.
nba1
Det handlar om planering
Små ryck i högerspaken medför att man utför olika finter. Håller man inne spaken längre resulterar det i ett skott. Men kontrollen skiljer sig även beroende på var man befinner på planen och var motståndaren står. Har man till exempel ryggen mot korgen och en motståndare i nacken (post up) kan man göra olika halvcirkelrörelser för att vända upp och driva mot korgen.
   Möjligheterna är många men det tar tid att lära sig och det som är enkelt att utföra på träning blir svårare under match när rörelserna behöver sitta utan att man tänker på dem. Precis som på riktigt.
nba2
Rum för färbättringar
Det går även bra att styra främst med knappar, även om det medför en mindre uppsättning rörelser. Å andra sidan slipper man bortkastade bollar och irritation de tillfällen när man egentligen ville utföra en fint men höll spaken lite för länge och därav råkade ta skott. Kanske hade det varit bättre om pro-stick gjorts om så att man endast sköt om man höll inne någon av axelknapparna? Men konceptet har definitivt potential och fungerar bra redan nu.
Spela i Europa
Grafiken är snygg utan att vara bländande. Särskilt mycket imponerar animationerna och flytet i spelarnas rörelser, medan detaljrikedomen i arenan utanför planen inte är den bästa. Kommentatorerna lyckas leverera relevanta analyser och undviker att bli tjatiga. Lägg till lättnavigerade menyer och ett hip hop-betonat soundtrack som passar in väl. Nytt är också ett karriärläge och möjligheten att spela i Euroleague. Vill man kan man även skapa och spela som samma spelare hela tiden (även utan boll i anfall).
nba3
Lovar gott inför framtiden
Sammanfattningsvis gör NBA2K14 något nytt med spelmekaniken och introducerar en djupare och mer avancerad styrning, vilket är välkommet för oss som inte behärskar basketens taktiska sidor till fullo. Prostick är svårt men belönande och det ger fler möjligheter när det är trångt under korgen och försvaret inte kan luckras upp.
Vi fick ett exemplar av spelet av Nordic Game Supply.
  • callofduty42_508952773
    RDPaixáo Är lite sugen på detta asså, lirad... 2013-11-08
zww-link3

offline Simpan1

Skribent och nyhetsansvarig här på Level 7. Student. En trevlig, snäll och omtänksam grabb.
24bbeff514ddc3482454b1b6c42f31e7
Genre
Sport
Utgivare
Take 2
Utvecklare
Visual Concepts
Plattform
Playstation 3
Release
2013-10-11
Sammanfattning
plus
  1. Realistisk simulering och presentation
  2. Snygg grafik, i synnerhet animationer imponerar
  3. Ambitiöst och mångsidigt system att styra spelarna på med de två spakarna
  4. Rätt atmosfär, spelarlicenser, arenor och lag sitter som de ska
minus
  1. Lite svårt om man inte behärskar idrottens taktiska sidor
  2. En aning trångt under korgen och krångligt att få basketen att komma till sin fulla rätt
7

Slutsats

NBA2K14 gör något nytt med spelmekaniken och introducerar en djupare och mer avancerad styrning, vilket är välkommet för oss som inte behärskar basketens taktiska sidor till fullo. Prostick, som det kallas, låter spelaren styra finter, skott och andra rörelser långt mer i detalj med de två spakarna, vilket ger varje given situation fler val och lösningar. Det är svårt men belönande och det ger fler möjligheter till spelandet. Men den som inte behärskar basketens taktiska grunder får svårt att luckra upp ett försvar när det blir trångt under korgen. Ett spel som växer ju mer man spelar och lyfter ju mer man kan om sporten.
#inlineditbutton