Diablo III
Skrevs 2013-09-30 16:54:00 av P-A Knutsson
Blizzards konsolåterkomst är en riktig pärla för de som vill spela tillsammans i soffan.
Medan jag recensionsspelar blir jag ofta sugen på att plocka upp något annat spel – till och med när recensionsspelet är riktigt bra. Detta bryderi uppstod aldrig med Diablo III. Istället hade jag stora problem att lägga ner kontrollen och göra andra saker, såsom att äta, sova och skriva den är recensionen. Blizzard kan det där med att skapa beroendeframkallande upplevelser.
diablo
Utforska utrsutningen
För er som inte känner till Diablo sedan tidigare kan serien enkelt beskrivas som ett actionrollspel där man ger sig ut på äventyr för att skaffa bättre utrustning, bli starkare och råka rädda världen i samma veva.
   Det finns visserligen en någorlunda spännande och välskriven ramhandling, även om storyn kunde ha presenterats bättre och vävt in spelaren mer.
   Jag undersöker dessutom miljöerna noggrant för att hitta anteckningar och dagböcker som bygger på berättelsen. Det som håller mig fast är dock nyfikenheten och känslan som uppstår av att hitta bättre utrustning och lära sig nya attacker.
Hacka och hugga
Själva spelandet är i grund och botten varken nyskapande eller komplicerat; gå till anfall, döda, gör om. Ärligt talat blir det lätt enformigt, speciellt inledningsvis. Att knata runt och nita fiender genom att nöta ett par olika attacker är inte världens mest variationsrika upplevelse, även om det är roligare att slåss med kontroll jämfört med musklickande.
   Fler attacker låses i alla fall upp i en jämn takt och efter ett tag får anfallsvariationen ett lyft. Tyvärr hinner halva äventyret passera innan man kan börja experimentera med olika attacker, kombinationer och egenskaper. ”Att börja experimentera”, som sagt. För att kunna göra något mer unikt med karaktärens vapen och förmågor måste svårighetsgraden höjas och äventyret köras igenom flera gånger med samma karaktär.
   Det finns mängder med förmågor utspridda på de fem klasserna, men karaktärsbyggandet känns ändå lite väl förutbestämt. Att man som spelare inte kan sätta ut erfarenhetspoäng på de olika egenskaperna innebär att man exempelvis kan skrota planerna på en Barbar som har mer hälsa och smidighet än styrka.
diablo1
Flytten från mus till handkontroll är mycket lyckad.
Ska spelas med flera
Det här är onödiga brister som snabbt glöms bort med en vän eller tre vid din sida. I stort sett all min Diablo-tid har tillbringats med minst en spelare till bredvid mig i soffan. Den annars lätt monotona känslan försvinner helt och det blir ett stort nöje att hugga ner monster efter monster. Att dela upp och skicka runt föremål är visserligen onödigt klumpigt och tidskrävande, men i övrigt fungerar spelandet mycket smidigt. Kameran zoomar ut på ett smart sätt och kommer man för långt ifrån varandra tar det stopp.
   Tack vare det enkla upplägget passar äventyret utmärkt även för nybörjare. Förvirring kan uppstå kring vilka egenskaper som är bäst för varje klass (speciellt smidighet är något som alla verkar vilja ha men få behöver), men annars är det bara att slakta fiender med ett leende på läpparna – i alla fall på de lägre svårighetsgraderna.
Bort med auktionerna!
En efterlängtad ”nyhet” i konsolversionen är avsaknaden av auktionshuset; ett inslag i PC-versionen som fick ordentligt med kritik och som nu ska tas bort. Det var inte något som man blev tvingad att använda, men det märktes att Blizzard mer än gärna ville att spelarna skulle handla sin utrustning där. Nu finns inte någon sådan möjlighet. För att väga upp detta är det nu betydligt lättare att hitta bra utrustning, vilket gör att spelandet flyter på bättre.
Diablo6
Vackra vyer som inte ser särskilt mycket sämre ut än de gjorde på PC.
En obetydlig försämring
Rent grafiskt står sig denna konsolversion någorlunda väl vid sidan av sitt PC-syskon. Upplösningen är betydligt lägre och når inte ens upp i 720p, men tack vare den grafiska stilen är det inte något som stör nämnvärt. Att bilduppdateringen är hög och stabil väger helt klart tyngre än suddiga miljöer. En annan skillnad är att kameran nu är närmare karaktären och att det inte ryms lika många fiender på skärmen.
   Det kan låta som ordentliga nedgraderingar, och är egentligen det också, men som sagt är det inte något som jag reagerat på alls. Diablo III på konsol ser helt enkelt bra ut, även om det inte når samma nivå som PC-versionen.
Ingen försämrad kopia
Trots att Champions of Norrath och Baldurs Gate: Dark Alliance var två av mina favoritspel på Playstation 2 har jag inte fastnat för något spel i samma genre på HD-konsolerna. Tills nu. Jämfört med Dialbo III till PC är grafiken på konsol sämre och menyerna klumpigare, men det vägs upp av bättre loot-system och att själva spelandet blir roligare. Diablo III begav sig ut på en modig resa utanför de trygga datorerna och hittade sitt riktiga hem – i soffan framför TV:n.
 • member_male
  trodox tog ner demot igår... riktigt skoj :) 2013-10-10
 • comment
  Johann Jo sant =) Men jag tänkte mer på de... 2013-10-01
 • comment
  Johann Schumacher Bra recension =) Men att det är trå... 2013-09-30
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Att spela flera i samma soffa är nå... 2013-09-30
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
419204f5330cbe0219fe5613c642afed
Genre
Action
Utgivare
Blizzard
Utvecklare
Blizzard
Plattform
PC, Playstation 3, Xbox 360
Release
2013-09-03
Sammanfattning
plus
 1. Välfungerade flerspelarläge
 2. Belönande upplägg
 3. Inget auktionshus
 4. Inget onlinekrav
minus
 1. Vissa tekniska bekymmer
 2. Inte så kul ensam
 3. Storyn kunde med enkla medel ha varit bättre
 4. Låst karaktärsutveckling
8

Slutsats

När Diablo III hittar till vardagsrummet har vissa saker blivit sämre, men det mesta har blivit bättre. Att styra sin karaktär med handkontroll fungerar prima och att härja runt med upp till fyra personer i samma soffa är en fantastisk upplevelse. Det känns lite konntigt att säga det, men Diablos riktiga hem är i TV:n.
D200
Diablo2
Diablo3
Diablo4
Diablo5
Diablo7
#inlineditbutton