FIFA 14
Skrevs 2013-09-27 12:25:00 av Anders Wollner
FIFA bjuder i år på bland annat på ett något lägre tempo, mer fysiskt spel och förbättringar i AI:n. Räcker det för att motivera köp?
Med PES 14 färskt i minnet är det aningen svårt att ta till sig FIFA. Inte för att FIFA 14 är ett så mycket sämre spel (det handlar om vad man prioriterar) utan för att PES 14 har tagit ett sådant kliv framåt. FIFA 14 påminner å andra sidan mycket om förra årets version.
420
Lägre tempo
Men några förändringar har EA Sports fått in. Det första som slår en är att man har skruvat ner tempot. Bland annat är spelarna inte lika kvicka i vändningar och tar längre tid på sig att behandla bollen. Förändringen i tempot är inte något som omkullkastar mekaniken och får FIFA 14 att kännas som ett nytt spel, men det leder till ett spel av en något mer planerad natur.
   Även fysiken har genomgått mindre förändringar, med spelare som ramlar, snubblar och tacklas i högre grad. Tyvärr får den nuvarande konsolgenerationen klara sig utan EA:s Ignite-motor, som ska användas till Playstation 4- och Xbox One-versionerna av FIFA 14. Och Ignite hade behövts för FIFA börjar se daterat ut. Jämfört med PES 14 har FIFA 14 färre animationer, vilket gör att spelarna i vissa situationer rör sig ryckigt.
fifa14-1
Tempot är något lägre i FIFA 14 än vad det har varit tidigare.
Bättre känsla i skotten
Något som jag har haft problem med i FIFA-serien har varit den styrda, nästan automatiserade känslan. I år märks det att EA Sports har arbetat en del med att få ordning på detta. Känslan i skotten sitter betydligt bättre nu och det är ett nöje att skjuta från distans. Det är en bit kvar till PES-klass, men definitivt ett steg i rätt riktning.
   Detsamma kan inte sägas om passningssytemet som haltar. Kortpassningsspelet fungerar bra men längre passar, både längs marken och i luften, saknar något. Det är inte tillräckligt belönande att slå en pass från ena långsidan till den andra, förmodligen för att det inte kräver särskilt mycket skicklighet.
   Det här leder oss osökt in på skillnaden mellan spelare, och inte heller här märks några större förbättringar. Oavsett om spelarna har höga skicklighetspoäng eller inte tycks de kunna dra iväg långbollar med stor precision över 40 meter. Att spela som en världsstjärna jämfört med en allsvensk spelare skiljer sig åt, men inte så mycket som det borde.
fifa-2
Mellan matcherna går det som vanligt att spela diverse minispel.
Målvakter har en bit kvar
En annan sak som EA Sports hade kunnat ägna mer tid åt är målvaktsspelet. När jag träffade NHL-producenten Andy Augusti tidigare i år pratade vi en del om hur EA Sports arbetar med målvakterna i sina spel, och han sa bland annat att oavsett vad man gör är det alltid något som kritiseras. FIFA-serien utgör givetvis inte något undantag. Genom åren har man fått kritik för målvakter som blandar och ger och det är något som lär fortsätta med FIFA 14. Stundtals känns målvakterna mänskliga i sitt agerande, men alldeles för ofta gör de enkla misstag. Det kan handla om att låta lösa bollar rulla ut till hörnor eller att göra klumpiga utrusningar som resulterar i straffspark.
fifa-3
Ultimate team är en stor del av FIFA 14, och lika underhållande som alltid.
Ultimate Team underhåller
Det spelläge som enskilt gör FIFA 14 överlägset att spela om man är själv är Ultimate Team, och det är precis lika bra denna gång. För den som inte tidigare är bekant med Ultimate Team handlar det om att sätta ihop sitt drömlag med hjälp av olika fotbollskort. Förutom att det gäller att ha så bra spelare som möjligt på varje position behöver man också tänka på saker som nationalitet och klubblag. Två spelare från samma italienska klubb spelar helt enkelt bättre med varandra än två spelare från olika klubbar och med olika nationaliteter.
   I takt med att man vinner matcher, turneringar och ligor tjänar man in poäng, som sedan kan användas för att få nya spelare.
   Numera är det dessutom djupare än någonsin, genom att man kan ge spelare olika klasser som i sin tur påverkar egenskaperna. Ultimate Team är i mångt och mycket det som gör verkligen särskiljer FIFA från konkurrenten.
fifa-4
FIFA håller i år också, men det börjar kännas daterat.
Håller i år också
Överlag är FIFA 14 ett bra fotbollsspel men som samtidigt känns en aning föråldrat. Spelet på plan är inte sämre än tidigare versioner men förändringar är heller inte stora nog för att serien ska ta några större kliv framåt.
   Som vanligt briljerar FIFA i presentationen med snygga menyer, musik som sätter stämning och spellägen för de flesta smaker. Ultimate Team är genialiskt för den som spelar ensam, och här har FIFA en gigantisk fördel gentemot PES 14. I övrigt känns det mycket som ett mellanår. I väntan på de nya konsolerna och bytet av spelmotor håller det, men det hade inte skadat med fler förbättringar på planen.
Vi fick ett exemplar av spelet av EA.
 • member_male
  Caniggia I jämförelse med PES står sig FIFA... 2013-10-05
 • callofduty42_508952773
  RDPaixáo För första gången på länge komme... 2013-09-29
 • member_male
  Caniggia Online är fullständigt ospelbart p... 2013-09-28
  • Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213
   johan47 Mycket hänger på Microsoft/Sony, de... 2013-09-29
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Det är lustigt att onlinedelen ska v... 2013-09-29
   • member_male
    Caniggia Njää det skulle jag inte säga. Det... 2013-09-29
    • DSC_0331
     P-A Knutsson (cmd) Det har du väldigt rätt i. Däremot... 2013-10-07
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
3fc32cc5ec3d6f1e995305f61c802280
Genre
Sport
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
EA Sports
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Release
2013-09-26
Sammanfattning
plus
 1. Ultimate team är ett fantastiskt spelläge.
 2. Presentationen och allt runt omkring kan EA i sömnen.
 3. Bättre känsla i skotten.
 4. Förändringar i tempot leder till ett mer planerat spel.
minus
 1. Passningsspelet känns automatiserat.
 2. Målvakterna blandar och ger.
 3. Grafiken börjar se daterad ut.
 4. Spelarna skiljer sig inte åt tillräckligt mycket.
7

Slutsats

I år gör inte FIFA några stora kliv framåt, även om det fortfarande rör sig om ett polerat fotbollsspel som lär tilltala fansen. För den som spelar ensam är dessutom Ultimate Team bättre än någonsin. Det är synd att EA inte har arbetat mer med att förbättra det som är mindre bra i mekaniken, som passningsspelet och målvaktsspelet.
Bilder
EA_Sports_Ignite_tweet__22-05-2013-11-32-58
#inlineditbutton