Grand Theft Auto V
Skrevs 2013-09-22 09:58:00 av Anders Wollner
Grand Theft Auto V har sagts vara det dyraste spelen någonsin, med en budget i klass med filmproduktioner som Avatar. Och visst är det en storslagen spelvärld som utvecklarna Rockstar bjuder på.
Huvudpersonen i Grand Theft Auto-serien har alltid varit staden och del fem utgör inte något undantag. Denna gång är det Los Angeles som tolkas under namnet Los Santos och precis som städerna i föregångarna är det en imponerande skådeplats som Rockstar har byggt upp. Från sandstränderna vid Vespucci Beach (Venice Beach), längs med paradgatorna i Downtown och upp till lyxvillorna i Vinewood (Hollywood) är det dessutom fullt med saker att göra och mängder av karaktärer att träffa.
420
Mindre Grand Theft Auto IV, mer San Andreas
En del av kritiken som riktades mot del fyra var att Liberty City var lite av ett tomt skal. Tolkningen av New York var det inte något fel på, men den lekfullhet som fanns i framför allt Grand Theft Auto: San Andreas hade försvunnit till förmån för en mer jordnära upplevelse. Med Grand Theft Auto V har förebilden varit just Grand Theft Auto: San Andreas, och det märks. Precis som övriga delar i serien finns det en serie uppdrag att utföra, som leder längre fram i handlingen, men det går lika bra att strunta i det. Världen är större än någonsin och dessutom helt öppen från start (inga avspärrade broar här). Här går det bland annat att flyga propellerplan över vidsträckta ökenmiljöer, hoppa fallskärm från tusentals meter, handla på aktiemarknaden och spela svettiga tennismatcher.
gta1
Eldstriderna till fots fungerar bättre än tidigare, tack vare en omgjord kontroll.
Tre huvudkaraktärer
Grand Theft Auto är med andra ord roligare än någonsin, men där det lyckas spelmässigt når det inte riktigt fram med sin handling. Nytt för denna delen är att tre olika spelbara karaktärer finns att tillgå, tyvärr är det inte något som tas tillvara på fullt ut. Det finns tillfällen av briljans, främst under uppdrag där olika rån ska planeras och utföras. Exempelvis fungerar det mycket bra att byta mellan karaktärerna mitt i eldstrider, där den ena styr en helikopter, den andra skjuter ner poliser med automatvapen och en tredje ligger på tryggt avstånd med ett prickskyttegevär.
   Problemet är att historien om hur smågangsters går från mindre bilstölder till att bli rika och berömda har berättats flera gånger tidigare, om än inte i exakt samma form. Att Grand Theft Auto V inte heller har en enda intressant kvinnlig karaktär känns både tråkigt och väntat. På det här planet är inte Rockstar sämre än någon annan utvecklare, å andra sidan har de verktygen och resurserna för att göra skillnad.
gta2
Det är framför allt huvuduppdragen som bjuder på variation. Här får man testa på det mesta som spelet har att erbjuda.
Problem med satiren
Inte heller den satir som Rockstar till stor del använder för att berätta sin historia fungerar fullt ut. Vid ett par tillfällen når man fram, som när den hopplösa slackern Jimmy sitter framför sitt tv-spel och vräker ur sig förolämpningar över internet, men oftast är humorn för billig för att den ska fungera.
   Bristerna i handlingen och karaktärsporträtten bidrar till att Grand Theft Auto V inte riktigt når fram. Det är å ena sidan en imponerande spelvärld, och det är svårt att inte bli hänförd av att flyga helikopter från landsbygden, över till Los Santos och se solen gå ner över horisonten. Polisjakterna är lika underhållande som tidigare och antal saker som bara händer är fler. Vad som skiljer den här serien från de flesta andra spel i sandlådegenren är att Rockstar lyckas sätta världen i ett sammanhang.
   Å andra sidan är det ett Grand Theft Auto som Grand Theft Auto alltid har varit. Rockstar har blivit duktigare genom åren, men har samtidigt samlat på sig flera konventioner. Jag tänker framför allt på de långa transportsträckorna, bristen på variation i många av sidouppdragen och nämnda satir. Och att väl många uppdrag startar som något trivialt och slutar i en fullskalig eldstrid är efter otaliga sandlådespel tröttsamt.
gta3
En av de spelbara karaktärerna är Trevor, en binddgalen man som vräker ur sig svordomar.
Stor underhållning, men inte utan brister
Grand Theft Auto V är som bäst när man tar det som det kommer, kanske körandes på motorvägen i en Vapid Radius med The Next Episode på radion. Eller på en vattenskoter till tonerna av Radio Gaga och med två aggressiva polispatruller bakom sig. En stor del av tjusningen är att prata med andra om upplevelsen. Dessutom har vi Grand Theft Auto Online att se fram emot i början av oktober, där anekdoterna lär bli ännu fler.
   Men för mig personligen börjar serien tappa sin lyster. Det är lite för traditionellt, lite för grabbigt och har en handling som bara når halvvägs. Grand Theft Auto är fortfarande stor underhållning, men det är inte utan brister.
Vi fick ett exemplar av spelet av Nordic Game Supply.
 • 2
  ninja x Jag känner inte riktigt att GTA 5 ha... 2013-09-25
 • mediumtonymontana2
  HillBill Efter att spelat igenom det smarta, m... 2013-09-23
 • Bateater
  Patch Även om jag inte tycker de är en 10... 2013-09-22
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
ca1127d045220a4f2b8b2b4d775449a9
Genre
Action
Utgivare
Rockstar Games
Utvecklare
Rockstar Games
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, PC, Playstation 4, Xbox One, PC
Prisjakt
Release
2013-09-17
Sammanfattning
plus
 1. Los Santos är en vacker stad med massor av saker att göra.
 2. Rånaruppdragen där tre karaktärer hjälps åt håller hög nivå.
 3. Musiken.
 4. Lekfullheten från San Andreas är tillbaka.
minus
 1. Något trött handling.
 2. Varför inte några intressanta kvinnliga karaktärer?
 3. Flera mindre underhållande sidouppdrag.
8

Slutsats

Grand Theft Auto V erbjuder en av de bästa sandlådorna någonsin, fylld till bredden med saker att göra. Vyerna är fantastiska och precis som vanligt i den här serien bjuds det på massor av saker som bara händer. Samtidigt är handlingen något trött och karaktärerna inte direkt originella. Hur mycket man sedan kommer att gilla Grand Theft Auto V beror lite på vad man föredrar med serien. Friheten och upptäckarglädjen är svårslagen, resten har en bit kvar.
Bilder
gta5
gta5
gta5
gta5_4
gta5_10_1400879344
gtav
grand-theft-auto-v-3
gta_v-44
grand-theft-auto-v-5
GTA_Dance
gta_v
grand-theft-auto-V-map
gtav
GTA_V_Famitsu_Cover
GTAONLINE_THURS-AUG-15_640x640
gta_v
eurogamer-5z5ngu
grand-theft-auto-v-xbox-360-1352726994-055_2615734025
gtav
gtav
En andra åsikt

Grand Theft Auto V briljerar i detaljerna. Spelvärlden känns för första gången sedan Vice City snudd på perfekt, med precis rätt mängd aktiviteter utspridda längs vägarna. Men för ett toppbetyg behövs nytt tänk vad det gäller berättelsen, då ingen av karaktärernas öden egentligen känns speciellt engagerande. En fantastisk lekstuga, men Grand Theft Auto V når inte upp i samma höjder som till exempel Red Dead Redemption vad det gäller berättelsen.

Betyg: 8/10
Johan Andersson
#inlineditbutton