Shelter
Skrevs 2013-09-21 08:55:00 av Anders Wollner
Svenska Might & Delight utforskar livet som grävlingsmamma.
Många gånger vet man inte riktigt vad man får med ett indie-spel. Där AAA-titlarna oftast är stöpta i samma former och marknadsanpassade för att kunna tilltala en miljonpublik kan mindre produktioner istället ta ut svängarna rejält. Det är mycket tack vare detta som dagens spelklimat är bra mycket mer intressant än vad det var för bara några år sedan.
shelter420
Livet som grävling
Svenska Might & Delights Shelter är ett bra exempel. Titeln är i grunden ett äventyrsspel, där man sätts in i en spelvärld som sedan ska utforskas. Men det är också det enda som är traditionellt med Shelter – i huvudrollen finns nämligen en grävlingsmamma med uppgiften att skydda sina fem grävlingsungar från rovfåglar, vattendrag och andra potentiella hot.
Shelter1
Fånga möss
Historien finns under ytan, men är extremt simpel och innehåller, av förklarliga skäl, inte någon skriven dialog. Musiken är sparsmakad och visuellt kommer inte Shelter kamma hem några priser på det tekniska planet. Det spelar heller inte någon som helst roll.
   För Shelter är i sin enkelhet ett spel som berör. Bandet mellan mamman och hennes ungar knyts förvånansvärt snabbt, och under spelets gång kastas man mellan hopp och förtvivlan, utan att utvecklarna använder sig av någon överdriven dramaturgi. Ungarna är alltid i fara, om det inte rör sig om direkta farligheter så är hungern ett ständigt problem. Som mamma gäller det att leta efter mat, bland annat genom att smyga sig på möss och att stånga på träd så att frukt faller ner.
shelter2
Håller sin idé
Tyvärr blir det aldrig tillräckligt spännande för att Shelter ska ta sig upp bland spel som Journey och Braid. Det är lite för simpelt för sitt eget bästa, och har ett slut som förvisso går i linje med resten av spelet, men som känns något billigt.
   På ett sätt är det synd, för det känns som att konceptet gömmer något större. På ett annat sätt ska Might and Delight ha beröm för att de har följt sin idé från start till mål, utan att vid ett enda tillfälle ta i för mycket.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
b01e9cb86ccc2522ec2c40aa868a4133
Genre
Äventyr
Utgivare
Might & Delight
Utvecklare
Might & Delight
Plattform
PC
Release
sommaren 2013
Sammanfattning
plus
  1. Might & Delight berör med hjälp av små medel.
  2. Fin estetik.
  3. Annorlunda idé.
minus
  1. Aldrig så spännande som det hade kunnat vara.
  2. Lite väl simpelt.
7

Slutsats

Shelter är ett spel om att vara grävling, och även om det kanske inte låter så bra är det ett finstämt litet äventyr för alla som är sugna på något annorlunda. Tyvärr lyfter det aldrig till några höga höjder.
#inlineditbutton