Kingdom Hearts 1.5 HD Remix
Skrevs 2013-09-19 18:30:00 av Anders Wollner
Square Enix uppdaterar sin gamla Playstation 2-klassiker. Håller Kingdom Hears än i dag?
De som var med under Playstation 2-eran minns säkert Squares Final Fantasy-/Disney-fusion Kingdom Hearts. För andra är det fullt förståeligt om minnet sviker. Medan fansen skriker efter en tredje del i serien släpper Square Enix det ena obegripliga sidospåret efter det andra.
   Nu har det blivit dags att uppdatera den klassiska första delen i serien, genom en HD-version. Jag ska erkänna att jag inte föll pladask för konceptet när det begav sig. Kingdom Hearts var mysigt med sina välbekanta Disney-världar och fina filmsekvenser, men det hade även en onödigt hög svårighetsgrad, bitvis tråkig bandesign och en spelkontroll som lämnade en del att önska. HD-versionen är baserad på Kingdom Hearts: Final Mix (se faktaruta till höger för att se vad det innebär), och innehåller i stort sätt samma brister som originalet.
KH420
Disney + Final Fantasy
För de som inte har en susning om vad Kingdom Hearts är handlar det om pojken Sora, som lever ett bekymmerslöst liv på en tropisk ö tillsammans med sina vänner. Under en stormig natt sugs han plötsligt upp i ett hål i himlen, och hamnar i en annan dimension befolkad av diverse Disney-karaktärer. Passande nog letar Kalle Anka och Långben efter en försvunnen Musse Pigg, något som drar in Sora i ett äventyr runt om i välbekanta Disney-världar. Upplägget går i klassisk JRPG-stuk, vilket betyder en del grindande och en historia om pojke som knappt är torr bakom öronen men som snabbt växer med sin uppgift.
kh1
Vi får återse flera välkända Disney-karaktärer under resans gång.
Flera spel
På skivan finns även Kingdom Hearts: Re:Chain of Memories, som i sin tur är en omgjord variant av Chain of Memories till Gameboy Advance. Re:Chain of Memories har tidigare släppts i både Japan och USA, men aldrig hittat hit. Historien fungerar som en direkt länk mellan del ett och del två, men det är också den enda behållningen. Spelsystemet bygger på ett slags kortspel, där olika kort ger olika egenskaper. Det är inte särskilt spännande och det är också tydligt att det från början har varit något av en budgetproduktion. Allt från miljöer till design håller lägre kvalitet än huvudspelen i serien.
   För den som vill grotta ner sig i ännu mer Kingdom Hearts-historia har Square Enix lagt in Kingdom Hearts: 358/2 i form av en rad filmsekvenser. Det ges alltså inte någon möjlighet att spela, ett för övrigt något märkligt beslut.
kh2
Re:Chain of Memories är ett av spelen på skivan. Tyvärr är det inte särskilt bra.
Bångstyrig kamera
Till skillnad från de flesta andra JRPG är inte problemet i Kingdom Hearts handlingen. Inte för att den på något sätt är speciell, men den fungerar i sin enkelhet tack vare de ständiga Disney-referenserna. Problemet är som jag har varit inne på ovan, att spelmekaniken inte är helt klockren. Kontrollen och framför allt kameran är långt under dagens standard. Obegripligt nog innehåller Kingdom Hearts flera moment där man tvingas hoppa mellan plattformar, och det är innebär nästan alltid frustration. Kontrollen är klumpig och inexakt, med en bångstyrig kamera som gör sitt bästa för att förstöra.
kh3
Troget originalet
Kingdom Hearts HD lär med andra ord inte övertala några tvivlare, men det är väl utförd HD-version av ett omtyckt Playstation 2-spel. Jag hade önskat att Square Enix ansträngt sig mer för att få ordning på de problem som finns, men å andra sidan bidrar bristerna till att det känns precis som förr. Och det är väl på något sätt tanken med hela den ompaketeringstrend som råder i spelbranschen för tillfället.
Vi fick ett exemplar av Nordic Game Supply.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
cc67c2e4ee5f53f705043155ae1c5db1
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
Square Enix
Utvecklare
Square Enix
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2013
Sammanfattning
plus
  1. Kingdom Hearts som vi minns det.
  2. Mysig historia med många välbekanta karaktärer.
  3. Bra utförd HD-uppdatering.
minus
  1. Mycket lite har gjorts för att rätta till problemen.
  2. Inget Kingdom Hearts 2.
  3. Kingdom Hearts: Re:Chain of Memories är ärligt talat inget vidare.
6

Slutsats

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix lär inte övertala dem som inte har fallit för serien tidigare. Det är samma typ av Disney-mys men också samma typ av bångstyriga kontroll och med en lika obalanserad svårighetsgrad som i originalet. Dessutom saknas Kingdom Hearts 2, vilket ryktas komma i en egen HD-utgåva.
Kingdom Hearts: Final Mix

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix bygger på en version av originalet som kallas för Final Mix. Den är tidigare släppt i Japan och innehåller bland annat följande nyheter:

- Nya fiender.
- Nya vapen.
- Nya bossar.
- Nya förmågor.
- Nya sekvenser.
- Mer dialog.
- Möjligheten att hoppa över filmsekvenser.
- Andra svårighetsgrader.

HD-versionen innehåller även nyinspelad musik, denna gång med riktiga instrument.
#inlineditbutton