Total War: Rome II
Skrevs 2013-09-19 15:49:00 av Johan Andersson
Nio år har passerat sedan hyllade Rome: Total War släpptes. Vad är det vi har väntat på egentligen?
Total War-serien har givetvis alltid lockat en gammal Civilization-nörd som mig, då det tycks ha allt som Civilization saknar, däribland storskaliga slag och en lite seriösare ton. Tyvärr har halvtaskiga datorer ofta varit en käpp i hjulet och jag har därför skjutit på min jungfruresa in i de historiska slagfälten gång på gång. Med det vill jag säga att denna recension är upplevd av en nybörjare i serien och kanske inte riktigt motsvarar en veterans förväntningar.
total-war-rome-ii-420
Stor valfrihet
Rome II erbjuder som titeln vittnar om, ett strategispel som utspelar sig under tiden då romarriket existerade. Det finns flera olika stater att spela som, från England till Saudi Arabien, du behöver alltså nödvändigtvis inte spela som romarriket.
   Med alla dessa spelbara stater tillkommer en gigantisk karta, och beroende på hur stort ditt imperium växer sig krävs det mer och mer tanke på var du placerar dina arméer. En felplacerad armé leder till att du har förlorat halva din landmassa.
Total-War-Rome-2-preview-3
Nedslående slag
De storskaliga slagen har alltid varit Total Wars trumfkort. Här är det inga markörer eller indikatorer som symboliserar hur många trupper du har, utan varje soldat finns representerad på kartan.
   Slagen är tyvärr på tok för simpla, mycket tack vare en förutsägbar AI. När du väl får kläm på dina arméer och förstår vilka trupper som fungerar kommer du sällan förlora några slag. I sin essens handlar det därför om att flankera med rätt trupp för att vinna.
EgyptPikemenjpg
Politiska avväganden
Med Rome II tillkommer även politiska överväganden att ta ställning till. Du väljer ut personer från olika adelsfamiljer att styra dina arméer, förslagsvis din egen. Generalerna tjänar sedan in erfarenhet beroende på deras framgång på slagfälten och får uppgraderade egenskaper, men tyvärr hinner många dö av ålder innan du hinner låsa upp någon spännande förmåga.
137043790468
Dåligt förpackat
Det som sticker i ögat mest är dock grafiken i Rome II, för även om hårdvarukraven är höga syns det aldrig. Med två stycken GTX 580-grafikkort och alla grafikinställningar på max ser det fortfarande grynigt ut. Kantutjämningen är inte på topp och de lågupplösta texturerna gör sig synliga när du zoomar in på slagfälten. För ett spel som Rome II, där möjligheterna till fin estetik är stor tar inte utvecklaren Creative Assembly alls tillvara på detta. Resultatet blir tyvärr en ganska tråkig tolkning av romarna och deras rike.
   Menyerna är inte heller något som imponerar. De finns där och gör sitt jobb, men för en nybörjare som jag känns det onödigt rörigt och det tog ett par timmar innan jag kunde navigera mig någorlunda problemfritt och känna att jag visste vad jag höll på mig.
total-war-rome-2-army-screenshot_1600
Gör sitt jobb
Slutresultatet är att Rome II är ett spel som gör sitt jobb. Det finns stort utrymme för att anpassa sin egen resa genom romartiden. Slagen är delvis historiskt förankrade och delvis initierade av dig som spelare, men tappar sin glans på grund av en lite för dum AI. Grafiskt är det inget underverk och menyerna är röriga.
   Creative Assembly har lovat en del expansionspaket som kommer släppas allt eftersom och jag tror att det är ett spel som kommer växa efter hand. Det behövs - för i sin nuvarande form lämnar Rome II en del i övrigt att önska.
 • member_male
  Lord Lukas Kan inte annat än hålla med om bet... 2013-09-20
 • member_male
  Hatr Oj, det här är ett väldigt hårt b... 2013-09-19
  • Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213
   johan47 En klart stark 6:a från min sida. Pr... 2013-09-20
Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213

offline johan47

TV-spelare från Gästriklands urskogar. Jobbar i elektronikaffär i Uppsala och spenderar fritid med sambo, cykel och öl.
7561ba1b3a1d1bcf71620d46d24edfdc
Genre
Realtidsstrategi
Utgivare
Sega
Utvecklare
Creative Assembly
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2013-09-03
Sammanfattning
plus
 1. Stor valfrihet
 2. Politik och diplomati
minus
 1. Grafiken
 2. Menysystemet
 3. Dum AI
6

Slutsats

Rome 2 är något av en besvikelse. De stora slagen som serien gjort sig känd för finns där, men är alltför lätta att övermanna. Spelets AI ger ingen större utmaning. Det är istället spelet utanför slagen som känns mest genomarbetat, med politiken och diplomatin i fokus. Visuellt är det en besvikelse, men det gör sitt jobb.
Bilder
twr21b
twr22s
twr24
twr25
totalwar
#inlineditbutton