NHL 14
Skrevs 2013-09-16 13:02:00 av Alexander Karlsson
Ny höst betyder nytt NHL. I år har EA satsat på mer fysiskt spel.
Långa förhållanden kan se väldigt olika ut. Somliga par växer ifrån varandra, några blir bittra medan andra utvecklar en ömsesidig kärlek som håller livet. Min och NHL-seriens relation har varat i drygt tjugo år nu, och det känns märkligt att säga att NHL 14 lyckas få mig att känna något helt nytt.
nhl14_420
Sedvanliga nyheter
Det hör till mönstret att sälja årets spel med någon nyhet. Ibland är det något som i grunden förändrar spelet och tar det till en ny nivå - till exempel skill stick-systemet eller förra årets nya skridskomotor. Några gånger är det mer gimmickartade tillskott, som att man i år lånat slagsmålstekniken från Fight Night-serien och lagt till ett spelläge som grafiskt, ljudmässigt och kontrollmässigt för en tillbaka till mitten av nittiotalet. Sist men inte minst har man förändrat tacklingsfysiken från förra året. Med facit i hand är dock inte annorlunda likställt med bättre, men mer om det senare.
nhl14_2
Ja, fighterna är bättre. Men det är fortfarande roligare att spela hockey.
Fullmatat
Det är svårt att inte bli imponerad av hur många och djupa spellägen EA erbjuder. Jubileums-läget som nämns ovan återfinns här. Sedan tidigare återvänder managerläget (EASHL) där man spelar i lag mot varandra, samt förra årets massiva onlinemanagerläge där det går att skapa en hel liga med såväl mänskliga managers som människor som spelar matcherna.
   Be a Pro-läget har fått en liten uppgradering, medan det precis som förra året går att förändra historien i NHL Live Moments. Vill du bara spela enstaka matcher, lägga straffar eller träna går det också bra. HUT-läget, NHL-seriens free to play-kassako där man samlar hockeykort och sedan spelar matcher med sina inköpta laguppställningar, är ett kapitel för sig som jag har speciella känslor för efter mer än åttahundra HUT-matcher i NHL 13.
Den förväntade utvecklingen...
Det hör till sportspelens utvecklingscykel att det sker ett evolutionsmässigt hopp ungefär var femte år, varefter spelet sedan förfinas för att återigen bli något annorlunda. Efter den nya skridskomotor i NHL 13 var årets version på förhand ett mellanspel, där bristerna från föregående spel skulle fixas till. Mycket riktigt visar sig jubileums-läget och de nya slagsmålen inte vara mer än gimmickar som man snabbt tröttnar på. Som väntat har man putsat till små irritationsmoment i AI:n, menysystem och på andra ställen. Även tacklingsfysiken, som var förra spelets sorgebarn, har förändrats radikalt och det förekommer upp till tre gånger så många tacklingar per match.
nhl_14_3
Jag har delat ut tacklingar som transporterat motståndaren över en halv zon. Realistiskt?
...eller trendbrott?
Många kommer säkert att lovorda NHL 14 men om man har spelat serien alldeles för mycket anar man oråd när man börjar skrapa på ytan. För att ta ett exempel är tacklingarna så överdrivna att spelet emellanåt ger en arkadliknande känsla, och att slagsmålen inträffar alldeles för ofta förstärker bara den känslan.
   Detta är visserligen något som EA förhoppningsvis kommer att rätta till med tuners, men med tanke på att känslan av realism har förfinats under flera års tid känns det som ett steg i fel riktning. Offline kan man leka med inställningarna själv, men online är man förvisad till hur EA väljer finjusteringerna. Visst förändras ens partner med åren, men den här gången är den första på mycket länge som jag inte riktigt känner igen vad jag ser framför mig. Det gör mig illa till mods.
HUT - Helvete Utan Testning
Det borde vara varje hockeynörds dröm att få återuppleva hockeykortssamlandet från barndomen, att följa de egna spelarnas statistik och sätta ihop sitt favoritlag. Det borde vara så, verkligheten är tyvärr en annan. Så här års översvämmas EA:s forum av trådar startade av nya spelare som undrar varför de inte får kortpaket de betalat för (med riktiga pengar), varför kort de köpt försvinner, varför de inte får spelets valuta efter spelade matcher eller varför spelarnas matchstatistik inte sparas. Samtidigt hånar de rutinerade spelarna bittert nybörjarna och deras frågor, eftersom buggarna fanns redan förra året. Och året dessförinnan. I extrema fall har sällsynta kort med ett värde som skulle kunna motsvara några hundra kronor försvunnit.
   Dessutom har nya buggar tillkommit, som om det inte vore nog med att de äldre inte har åtgärdats. Uttrycket "You've been EA sported" är ett stående skämt, som framstår allt mer tragiskt för varje gång det hamras in. Detta är baksidan av ett företag som fortsätter tjäna stora pengar på en produkt att de inte bryr sig om att åtgärda felen. Om de senaste årens NHL-spel varit en bil eller en IKEA-möbel hade produkten inte ens fått lämna fabriken.
nhl_14_4
Tänk dig att ditt trettonåriga jag köper ett hockeykortpaket i affären, öppnar det och upptäcker att det är tomt.
Är det så här det ska vara?
Jag har de senaste åren varit nykär när NHL-spelen åldrats väl, förra året var första gången det hettade till mer än när jag efter något års flörtande föll pladask för NHL 94. Men något har hänt, mitt kärleksobjekt är numera kyligt mot mig, utnyttjande, hur mycket jag än ger får jag inget tillbaka. För första gången någonsin tvivlar jag på om det här är riktigt rätt. Jag fortsätter spela match efter match, men samtidigt känner jag mig smutsig. Det är inte så här kärlek ska vara.
Vi fick ett exemplar av spelet av EA.
 • bild_4
  Simon Fridh Bra och informativ recension :) Hoppa... 2013-09-19
 • Danchuk
  Mtume Skönt att det är ngn mer som inte t... 2013-09-16
av4979

offline Alexander

Pappa, make, jobbar som psykolog. Gamer i mer än tjugo år.
b6c8ca6fd9611f8b83c349132c3e09d8
Genre
Sport
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
EA Sports
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Xbox 360
Release
2013-09-12
Sammanfattning
plus
 1. Tacklingsfysiken är förbättrad
 2. Många finjusteringar
 3. Ett överflöd av spellägen
minus
 1. Mindre realistiskt än föregående år
 2. Oförlåtliga buggar åtgärdas ej
 3. Ett steg i fel riktning
7

Slutsats

Många klagar på att de stora sportserierna uppdateras för lite från år till år. NHL 14 visar att vi egentligen varit bortskämda med att EA gett oss ett bättre spel för varje år, när serien nu för första gången på länge tar ett steg tillbaka. Värst av allt är att en lång rad oförlåtliga buggar i HUT-läget fortfarande inte har åtgärdats.
Bilder
nhl_14
NHL_14_PS3
nhl14-nhl94-blue-ice
nhl14-nhl94-lage
nhl14cover
nhl_14_200
NHL14-MTL-BUF-prust-kaleta-fight1-WM
NHL14_PIT-OTT-fleury-save_WM
NHL14-CHI-MIN-kane-deke_WM
ORIGINAL_NHL94_StarIndicator_NWM
En andra åsikt

Jag håller med Alexander om att EA Sports har tagit ett steg i fel riktning med NHL 14. Det är underhållande de första timmarna, främst eftersom det faktiskt går att tacklas ordentligt denna gång. Efter ett tag blir det dock lite väl mycket fysik, vilket leder till att NHL 14 ligger närmare ett arkadspel än tidigare delar. NHL 14 är i grunden ett bra spel, men det känns för första gången på länge som att något inte riktigt stämmer.

Betyg: 6/10
Anders Wollner
#inlineditbutton