Lost Planet 3
Skrevs 2013-09-18 09:14:00 av Viktor Eriksson
Capcoms kyliga doldis till actionserie återvänder med ny historia och ny utvecklare. Kommer de med seriens räddning eller dess undergång?
Jag älskade det första Lost Planet. Verkligen älskade. Jag äger det till och med till två system. För sentimentalitet åt sidan så fanns det mycket att älska med Lost Planet. Berättarmässigt var det bagatellartat men spelmekaniskt lyste det med självförtroende. Det var en strålande dynamik mellan snabba, smidiga men bräckliga fotsoldater och tunga, farliga jättemaskiner som slogs i öppna miljöer. Allt drivet av en konstant nedåt-tickande livmätare som illustrerade den kalla (och livshotande) terrängen allt utspelades i. Det var ett system som också fungerade i den något underskattade uppföljaren.
lp3420
Kallt helgerån
I Lost Planet 3 har man tagit bort allt detta och ersatt det med en steril, linjär korridorskjutare med ett omotiverat stort fokus på berättelsen. Det var faktiskt länge sedan jag fick beundra en sådan imponerande serie med felbeslut.
   En ny säljig profil anpassad för den västerländska marknaden har uppenbarligen varit tanken med denna "nystart" av serien. Varför detta betyder samma sak som att rensa bort alla beståndsdelar som gjorde de två första delarna unika och spelmässigt engagerande vet jag inte. Men det är ett strålande exempel på att det här med att anpassa spelserier för den stora massan egentligen är något som snarare stänger ute spelare, eftersom man då bara ser till den absoluta mittfåran istället för smakvariationerna inom mediet. Det resulterar inte i att fler spelare får ta del av en serie. Det resulterar i onödig likriktning av mediet.
lp7
De riktigt stora insektsbestarna från tidigare spel lyser med sin frånvaro i Lost Planet 3.
Alla fel samtidigt
Faktumet att så många unika element här plockats bort hade förstås kunnat motiveras med att utvecklaren ville göra något annorlunda istället. De stora öppna miljöerna som inbjöd till spelmässig kreativitet har här blivit trånga monotona korridorer. Änterhaken som var föregångarens kanske mest kreativa verktyg har försummats till utfyllnad i spelets transportsträckor. Monstren kommer inte till sin rätta i de slutna miljöerna, utan är alla varianter på klassikern “undvik rusattacken och skjut dem i ryggen”. De stora exalterande robotstriderna har krympts ner till vad som bäst kan beskrivas som illa designade quick-time-events. Och hälsosystemet som så fiffigt sålde idén om en livsfarlig kall miljö har ersatts med ett mer traditionellt och trist sådant. Den en gång så excentriska mix av olika spelsystem som föregångarna bjöd på har allt som allt ersatts av något som kanske är polerat och modernt men anonymt och oändligt tråkigt.
lp5
Att maskinstriderna nu är i förstaperson är i sig en smart idé. sten-sax-påse, tyvärr är resten ganska dumt.
Storyn då?
Men sen var det ju inte det Lost Planet 3 skulle handla om, tydligen. Nej, nu är det story och vi ska gråta och grejer. Så vad tycker jag om den? Den är helt okej. Välskrivna dialoger, tydlig karaktärisering av huvudrollen och gott om sekvenser som sorgligt nog känns nyskapande för den här typen av actionspel. Det är klart över snittet för resten av mediet alltså.
   Men likt The Last of Us, ett annat storspel med fokus på historien, brottas Lost Planet 3 med problemet att story och spelbarhet är två strängt åtskilda saker. Lost Planet 3 klarar inte av att berätta sin historia genom spelet utan istället görs detta strängt genom en rad välsnickrade mellansekvenser. Och för att ta dig till nästa mellansekvens måste du tyvärr spela själva spelet. Och riktigt så bra är inte storyn att den motiverar dig till det.
Onödigt
Så vad är summan av kardemumman? Lost Planet 3 är dåligt och onödigt. Förmodligen så pass att det blir gravrunan för den här spelserien. Och det gör mig väldigt ledsen. För jag älskar fortfarande Lost Planet. Det var en serie som på många sätt var skakig men som i slutändan oavsett bjöd på action i en stil olik alla andra. Att detta tagits bort och ersatts med en historia som visserligen är trevlig men hade kunnat existera i vilket spel som helst är något av en tragedi.
Vi fick ett exemplar av spelet av Nordic Game Supply.
40fcd11e78de5a85d9cbf14a04077b84
Genre
Action,Äventyr
Utgivare
Capcom
Utvecklare
Spark Unlimited
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2013-08-30
Sammanfattning
plus
  1. Välskriven dialog.
  2. Stark huvudkaraktär.
minus
  1. Förvanskar seriens själ.
  2. Översimplifierat spelsystem.
  3. Repetitiv action.
  4. Monotona miljöer.
4

Slutsats

En skakig men originell och underhållande spelserie har i Lost Planet 3 dummats ner till en grå massa. Allt som gjorde serien unik har tagits bort eller bantats ner och istället ersatts med ett storyfokus som ingen någonsin bad om. Storyn i sig är helt okej men det räddar tyvärr inte Lost Planet 3 eftersom man fortfarande måste spela själva spelet för att uppleva storyn. Glöm bort och gå vidare.
Bilder
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-2
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069748-008
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069748-009
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069748-010
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-001
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-002
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-003
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-005
lost-planet-3-playstation-3-ps3-1334069585-006
#inlineditbutton