Splinter Cell Blacklist
Skrevs 2013-09-12 15:43:00 av Johan Andersson
Sam Fischer återvänder med ett löfte om att ta ett steg tillbaka mot Chaos Theorys smygande, men med Convictions uppfräschade kostym.
Splinter Cell Blacklist har legat i motvind sedan den senaste delen Conviction släpptes 2010, i vilket man lagt det klassiska smygandet åt sidan för att istället fokusera mer på ett actionupplägg. När Blacklist visades upp på E3 förra året fick vi se ännu mer av den nya akrobatiske Sam Fischer, som avrättade fiender på löpande band. I efterdyningarna av E3 försäkrade dock utvecklaren Ubisoft Montréal att smygandet skulle göra sitt återtåg i Blacklist.
420177
En viktig pusselbit saknas
Ni som hängt med i serien från starten kommer säkert ihåg att Michael Ironside var röstskådisen bakom Sam och den som stod för en stor del av Sams personlighet. Sams svarta humor och tidvis helt ointresserade attityd var befriande i en berättelse som drogs med brist på självdistans. Ironside återvänder tyvärr inte den här gången, utan har ersatts av en yngre röstskådis.
Medelmåttigt matinéäventyr
Blacklist börjar med en attack på en militär flygbas där Sam Fischer befinner sig. En grupp som kallar sig The Engineers tar på sig ansvaret för attacken och avslöjar att det bara är den första av flera attacker mot amerikanska mål. Kravet är att USA drar hem sina trupper från alla möjliga länder i världen.
   Tyvärr är inte storyn allt för välskriven. Det räcker för att hålla igång intresset och några få av karaktärerna känns genomarbetade, medan andra känns kopierade från valfri actionfilm.
FUEL_BOB_102633
Inte bara karlar med automatvapen sällar sig till Sams fiender. Även miljön erbjuder en utmaning här och där.
Variation som belönar
Liksom seriens tidigare delar är variationen tilltagen. Fischer skeppas runt från städer i mellanöstern, storstäder på det amerikanska fastlandet, för att sedan hinna med en snabbvisit på Guantanamo-basen. Gemensamt för alla spelets nivåer är att de är väldigt genomarbetade. Det är upplagt för smygande på den största delen av nivåerna, vilket för oss till Blacklists nästa nyhet.
   Blacklist är även det första spelet i serien som belönar dig beroende på hur du spelar. Skjut ner allt motstånd eller smyga förbi det? Du bestämmer, men du kommer få mer poäng och i förlängningen mer pengar till vapen och verktygsuppgraderingar om du smyger dig osedd förbi fienden.
SCB_Image_InaugScreen_2_102636
Att vända sig om var förmodligen den här mannens hittils största misstag i livet.
Stort mervärde
När du väl spelat klart kampanjen finns det fortfarande mycket innehåll. Bland annat specialbyggda uppdrag för samarbete, där du får ta med dig en vän genom flera olika uppdrag. Samarbetsuppdragen bjuder på samma utmaning som enspelarläget och de flesta av uppdragen är designade även för den ensamma spelaren.
   Det klassiska onlineläget ”Spies vs Mercs” som först dök upp i Splinter Cell: Pandora Tomorrow återvänder med bravur. Två mot två eller fyra mot fyra ställs du och dina medspelare i ett assymetriskt sammanhang där det ena laget tar sig an rollen som legosoldater som beskyddar två eller flera strategiska positioner på kartan, medan spionernas uppdrag är att infiltrera och samla information från dessa strategiska punkter. Som legosoldat har du stora automatvapen och en ordentlig rustning, medan spionerna får förlita sig på skuggor och sin smidighet. Flerspelarläget är underhållande och bär med sig de välbyggda kartorna från enspelarläget.
SCB_E32012_IMAGESCREEN_11_102634
Blacklists Sam är arg, till skillnad mot den tidigare Sam, som oftast bara var lätt irriterad.
Avslutningsvis...
Jag vill påstå att det här är ett av de bättre spelen i Splinter Cell-serien och att framtiden ser ljus ut för. Vad som finns är väldesignade kartor, en kampanj med större valfrihet än Conviction, ett stort system för vapen och rustningsuppgraderingar, samt ett potentiellt långlivat flerspelarläge. Vad som saknas är en engagerande berättelse, karaktärer med djup och Michael Ironsides Sam Fischer.
   Med ett bättre manus hade Blacklist tagit ett steg närmare ett toppbetyg.
Vi fick ett exemplar av Ubisoft.
  • member_male
    Arg Kolsvart är det i onlinespelet, natt... 2013-09-12
Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213

offline johan47

TV-spelare från Gästriklands urskogar. Jobbar i elektronikaffär i Uppsala och spenderar fritid med sambo, cykel och öl.
Genre
Action
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Wii U, PC
Release
2013-08-22
Sammanfattning
plus
  1. Valfrihet.
  2. Bra kartor.
  3. Uppgraderingar.
  4. Flerspelarläget.
minus
  1. Platta karaktärer.
  2. Förlusten av Michael Ironside gör sig smärtsamt påmind.
8

Slutsats

Splinter Cell Blacklist är en av de bättre delarna i denna långlivande spionserie. Det erbjuder stor valfrihet, där smygande belönas med fler poäng. I vanlig ordning är dessutom flerspelarläget välgjort. Tyvärr är handlingen något banal och karaktärsporträtten platta, vilket hindrar Splinter Cell Blacklist från att nå riktigt höga höjder.
SCB_Screenshot_MPEVENT_SVM_1_102635
SCB_Image_screenshot_PE20_102641
SCB_Image_InaugScreen_4_102640
#inlineditbutton