Guacamelee! Gold Edition
Skrevs 2013-08-15 22:38:00 av Joel Andersson
Efter en hyllad konsollansering kommer nu Guacamelee! i en upphottad version till PC.
Drinkbox Studios ligger tidigare bakom den hyllade Tales from Space-serien som mest gjort sig ett namn på Playstation 3 och PS Vita. Guacamelee lanserades i våras till samma format, och nu har en version med tillägget Gold Edition även anlänt till PC.
guacamelee_l3
Mexikansk brottning på liv och död
I Guacamelee spelar vi som Juan Aguacate som akut ombeds att hjälpa El Presidente, ledaren över Juans mexikanska hemby. Det visar sig att det onda skelettet Calaca och hans lakejer ämnar kidnappa El Presidentes dotter, tillika Juans ungdomskärlek. Tyvärr har inte vår hjälte mycket att sätta mot de övernaturliga krafter som angriper honom. Juan återuppstår dock snart, och då som en mexikansk brottare iförd mask och spandexbyxor, en luchador. Men världen är inte längre den samma och det blir luchadorens uppgift att ställa allt till rätta igen.
Kast underlättar
Det märks snart att Guacamelee är en kärleksförklaring till de äldre sidoscrollande upplagorna av Metroid och Castlevania. Du börjar med få förmågor och besegrar enklare fiender genom att boxa, sparka och kasta. Just att kasta är en väsentlig och underhållande ingrediens när antalet fiender ökar. Genom att kasta fiender på varandra gör du mer skada, och skaffar nödvändigt utrymme för att starta nästa slagsmålskombination. Just vikten av att vara skicklig i striderna och utnyttja de relativt få rörelser som finns gör att Guacemelee sticker ut. Speciellt i jämförelse med sina förlagor där det ofta kan vara viktigare att hitta kraftfullare vapen än att bygga kombinationer.
GuacameleeGoldEditionImage9
Juan har inte mycket att sätta emot fiendens övernaturliga krafter, innan han återföds som luchador.
Väl temposatt
I ett bra tempo introduceras också nya förmågor, som kraftfulla uppercuts och skallningsrörelser. Förutom att vara viktiga i strid behövs många av de nya rörelserna för att krossa färgade block, vilket öppnar upp nya områden. Med pengarna går det uppgradera luchadorens hälsa och kondition i utplacerade affärer.
   Ett annat inslag är kluriga pussel där du med ett knapptryck tvingas alternera mellan de dödas och de levandes världar. Som exempel kan du mitt i ett hopp tvingas byta till den andra dimensionen för att aktivera plattformar att landa på.
   Sammantaget känns det inte som att det måste gå åt mycket tid åt att återvända till platser som redan besökts och utforska varje hörn. Oftast är det alltså bara pengar och samlarobjekt i prispotten, ingetdera direkt nödvändigt för att klara spelet. Skulle du dö är det heller inte hela världen då det är generöst med automatiska sparpunkter.
GuacameleeGoldEditionImage3
Det händer mycket på en gång i striderna men våra hjältar förses regelbundet med nya rörelser för att mota horderna.
Bäst med handkontroll
Vid uppstart markeras tydligt att Guacamelee är tänkt att spelas med handkontroll. En rekommendation jag tror de flesta skriver under på då det är knepigt att både styra Juan och sikta in kast med tangentbordet jämfört med att använda två styrspakar.
   När det gäller det grafiska är det upplyftande att se en så färgglad palett med tillhörande charmig design. Samtliga karaktärer har uttrycksfulla blickar och rörelser, speciellt den onde Calacas medhjälpare är minnesvärda med sitt häftiga gestikulerande. Det mexikanska temat må bygga på stereotyper med det är hur som helst välgjort både grafiskt och ljudmässigt.
   Ett minus är att bilduppdateringen någon gång föll rejält, på de rekommenderade inställningarna. Även om jag inte upplevt det så kan det i värsta fall tänkas förstöra i strid med många fiender på skärmen.
GuacameleeGoldEditionImage2
Referenserna till andra spel duggar tätt i Guacamelee!
Guldkant på tillvaron
Till PC-versionen har Drinkbox valt att inkludera ett par DLC-paket med extra kostymer och några utmanande banor. Värt att nämna är att varje kostym som går att låsa upp inte bara ändrar huvudkaraktärerna utseendemässigt utan också påverkar andra attribut som hälsa och snabbhet. Vidare går det göra sina egna utsmyckningar och dela i Steam Workshop.
Rolig hyllning av genren
I sin helhet är Guacamelee ett utmärkt action- och plattformspel som känns modernt tack vare att tempot aldrig faller, mycket på grund av att nya förmågor introduceras i en jämn takt. Nästan varje bakgrund innehåller popreferenser, ofta till andra spel, som säkert kan komma att uppskattas av många. För de som gillar att upptäcka allt finns det alltså en hel del att låsa upp. Lägg till att det går att samarbeta med en vän genom hela spelet.
Vi fick en recensionskod av Drinkbox Studios.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
91516b9f8d32608e538c795db77309e3
Genre
Action,Plattform,pussel
Utgivare
Drinkbox Studios
Utvecklare
Drinkbox Studios
Plattform
Playstation 3, Playstation Vita, PC
Release
2013-08-08
Sammanfattning
plus
  1. Charmig och färgglad grafik.
  2. Roligt fightingsystem.
  3. Bra tempo.
  4. Responsiv kontroll.
  5. Går att spela med en vän.
  6. Utmanande.
minus
  1. Bilduppdateringen sjönk märkbart någon gång
  2. Något kort för de som inte önskar utforska varje skrymsle.
  3. Problematiskt att kontrollera med tangentbord.
  4. Inte så många olika fiendetyper.
8

Slutsats

Guacamelee är ett mycket bra action- och plattformspel i metroidvania-anda. Det färgglada mexikanska temat med en brottare i huvudrollen är charmigt och spelet är utmanande utan att bli frustrerande. Striderna är speciellt roliga med kastmekaniken och i ett bra tempo introduceras nya rörelser som låter en utforska mer på kartan och utföra värre slagkombinationer. Några missar håller åtminstone PC-versionen från de allra högsta betygen men gillar man genren bör Guacamelee absolut införskaffas.
GuacameleeGoldEditionImage1
GuacameleeGoldEditionImage4
GoldEditionThumb
GuacameleeGoldEditionImage5
GuacameleeGoldEditionImage6
GuacameleeGoldEditionImage7
#inlineditbutton