Worms Clan Wars
Skrevs 2013-08-12 11:02:00 av Joel Andersson
Team 17 återgår till PC-rötterna i och med Worms Clan Wars och introducerar klanspelande online. Är det tillräckligt för att det inte ska kännas som ännu en löpandebandproduktion?
Level 7 testade nyligen en betaversion av Worms Clan Wars som vi delgav våra intryck om i en förtitt. Det mesta är sig likt i jämförelse med tidigare Worms förutom att Team 17 lagt ett extra fokus på onlinelägena. Precis som förtitten konstaterar vi att det är just online som Clan Wars kommer bjuda på sina bästa stunder.
WormsClanWarsLogo
Inspirerar inte offline
I kampanjen önskar en karaktär (som den brittiske skådespelaren Katherine Parkinson gett röst åt) att stjäla en artefakt med hjälp av maskarna. I en lugn takt introduceras olika vapnen och förmågorna, men en bit in blir det mer utmanande när frekvensen av sparpunkter mitt i ett uppdrag minskar.
   Ett annat spelläge avsett för enskilt spelande är Worm Ops. Det handlar om kortare utmaningar där man bara har en liten uppsättning vapen tillgängliga, som enbart gräv- eller luft-baserade. Slutligen går det spela matcher lokalt mot en vän eller datorstyrda motståndare om man önskar träna inför mer underhållande matcher online.
WormOpsPreHistoric
I Worm Ops kan du ställas inför utmaningar som att med enbart ett basebollträ besegra motståndarna på utmanande kartor.
Kriga i klan
Det är helt klart online som Clan Wars är ämnat att vara som bäst, med spelläget i titeln som central nyhet. Du kan skapa din egen klan eller gå med i någon annans och tävla i rankade matcher eller vänskapsmatcher mot andra klaners medlemmar. Det kommer också gå att samarbeta med en annan klanmedlem och då kontrollera två maskar var. Vid tillfället för denna recension var det svårt att finna någon att spela mot och med men förhoppningsvis blir det bättre efter lansering, när ligorna kommer igång.
   När det gäller personifiering går det att ändra klanemblem, maskarnas utseende, namn, röster med mera. En Steam Workshop-integration ger förhoppningsvis snart upphov till ännu roligare accessoarer.
ClanWarsMenu
I klanläget skapar du egna, eller går med i andras, klaner för att tävla i ligamatcher mot andra.
Hygglig presentation
Utöver klanläget finns det en hel del möjligheter till att möta andra online i olika matchformer, där framför allt fort-läget sticker ut. I det är maskarna väl skyddade från många av vapnen vilket tvingar spelaren att använda mer okonventionella trick, som att borra hål i fortets vattenreservoarer för att svämma över fiendens hålor.
   Just vattnet och andra nya fysikelement var bland de saker vi markerade bland nyheterna i vår förtitt tillsammans med bättre balanserade klasser. Efter lite mer spelande på utmanande kartor känns det som att de nya vapnen passar in bra. Flera gånger är det bättre att till exempel avlossa vattenbomber istället för de vanliga granaterna eller bazookan om det är mycket tunnlar.
Contraptions
Visst finns det nyheter men i grund och botten är det samma gamla Worms, på gott och ont.
Lite trött
Summa summarum är Worms Clan Wars en stabil uppdatering, men kanske i en serie som går lite på tomgång. Trots en fin presentation och introduktion är det i grund och botten samma gamla Worms där datorstyrda maskar tar väldigt lång tid på sig att agera och då ibland ändå gör det med oerhörd idioti. Visst är det en utmaning på de högre svårighetsgraderna men spelar du inte mycket med andra försvinner inspirationen snabbt.
   Säkert är att detta överlag är det mest kompletta Worms-spelet till PC. Har du en relativt ny version, som Revolution, kan du dock vänta ner priset på Clan Wars om du inte vill haka på i ligaspelet med en gång.
Vi fick en recensionskod av Team 17.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
783d5e5b4018f15d43e1215d94448b15
Genre
Strategi,Turbaserat
Utgivare
Okänt
Utvecklare
Team 17
Plattform
PC
Release
Kvartal 3 2013
Sammanfattning
plus
  1. Nyheterna smälter in bra
  2. Klanläget har potential
  3. Möjlighet till samarbete
  4. Fort-läget
minus
  1. Något långa laddningstider
  2. Stundtals dum AI
  3. Puritanerna lär inte gilla alla nyheter
6

Slutsats

Som med alla tidigare Worms så är Clan Wars roligast när du spelar mot och med andra. Ensam så tar datormotståndarna för lång tid på sig och agerar ändå dumt då och då. Kampanjen är ok som introduktion för de nya elementen som smälter in bra i helheten. För att lyfta gäller det att det blir en livlig online-community med aktiva klaner och roliga tillskott från Steam Workshop. På gott och ont är det samma styrkor och svagheter i Clan Wars som i de flesta tidigare Worms.
Bilder
worms_cw
worms_cw_l
clan3
clan1
clan2
clan5
clan4
clan6
clan7
BovineBlitzFeudalJapan
ClanEmblemEditor
FirePunchPreHistoric
IntroViking
WhoopsieCushionFeudalJapan
Story
#inlineditbutton