Pikmin 3
Skrevs 2013-08-06 10:22:00 av Simon Liedgren
Pikmin är en serie vars rötter sträcker sig tillbaka till början av 2000-talet. Med den tredje delen debuterar serien på Wii U och precis som föregångarna handlar det om strategispel på Nintendos egna vis.
Till skillnad från många andra spel i genren är Pikmin 3 fritt från stora slagfält och grå krutrök. Istället berättas en historia om de tre små rymdfararna Charlie, Alph och Brittany som anför en armé av små växtliknande figurer, kallade Pikmin.
   Pimin-figurerna har olika egenskaper, beroende på färg och form, vilket gör dem lämpliga att ta sig an olika uppgifter. Vissa är starkare och kan lyfta tunga objekt, andra tål eld och några kan flyga.
pikmin-3
Enkla pussel
Det är inte helt lätt att ringa in exakt vad som gör konceptet i Pikmin underhållande. Den grundläggande spelmekaniken är enkel och att ta sig förbi hinder, besegra fiender och lösa problem är oftast inte mer komplicerat än en fråga om att ha rätt typ av Pikmin på rätt plats. Insamlandet av resurser som ger flera Pikmin till de små kaptenernas arméer samt frukter till deras moderskepp sker friktionsfritt, men blir sällan särskilt utmanande. Ibland behöver man forcera en vägg eller flyga över ett vattendrag, men det är inte i pusselinslagen som Pikmin 3 verkligen glänser.
pikmin-1
Avslappnande i stressen
Kameran, styrningen och användargränssnittet är i princip klanderfritt men de speltekniska bitarna räcker inte alltid för att göra ett spel roligt. Nej, det som gör Pikmin 3 stort, trots dess småskaliga miljöer, är att Nintendo ständigt lyckas förnya och överraska.
   Man behöver både simultankapacitet och en förmåga att planera nästa steg för att hinna samla in resurser och utöka sin armé. Det finns ständigt nya saker att ta itu med och flera fiender som behöver besegras.
   Samtidigt lyckas Pikmin 3 vara avslappnande. Med sina rogivande miljöer är det nästan meditativt, trots att spelet har en tidsräknare som ständigt tickar. I likhet med den första delen i serien går nämligen Pikmin 3 på tid, något som passar konceptet bra.
Vackert som få
Grafiskt sett är Pikmin 3 ett av de tjusigaste spelen till Wii U. Man möts ständigt av grönska och naturligt sköna miljöer och det ser riktigt bra ut, ofta fantastiskt. Men det är inte utan brister. Bland annat är marken något fattig på detaljer, med simpla, platta ytor. Dessutom ser flera av fienderna aningen plastiga ut.
pikmin2
Nintendo i högform
Vidare utnyttjar Pikmin 3 en funktionerna på Wii U precis rätt, nämligen den inbyggda skärmen i handkontrollen. Den fungerar som en karta och meny, vilket underlättar mycket i den här typen av spel och gör att man slipper ständiga avbrott.
   Sett till sin helhet är Pikmin 3 ett strålande exempel på vad Nintendo fortfarande är kapabla till när de visar sig från sin bästa sida Man lyckas dessutom visa hur man kan utnyttja egenskaperna med Wii U till att göra små förbättringar i redan existerande spelkoncept. Pikmin 3 är charmigt, stressigt, mysigt och utmanande. Men aldrig frustrerande svårt. Nintendo balanserar utmärkt på gränsen, både vad gäller svårighetsgrad, charm och nytänkande.
Vi fick ett exemplar av Bergsala.
zww-link3

offline Simpan1

Skribent och nyhetsansvarig här på Level 7. Student. En trevlig, snäll och omtänksam grabb.
pikmin3
Genre
Strategi,Äventyr
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Wii U
Prisjakt
Release
2013-07-26
Sammanfattning
plus
  1. Bra designat.
  2. Väl avvägt tempo.
  3. Lagom svårt.
  4. Inbjudande miljöer lockar att spela vidare.
minus
  1. Pusselmomenten känns för enkla.
  2. Enstaka problem med kamera och styrning.
  3. Simpel resurshantering.
8

Slutsats

Pikmin 3 lyckas nästan fullt ut med att kombinera hetsigt stressande strategi med vilsamt avslappnande miljöer och bedårande söta varelser.
Sett till sin helhet är det ett strålande exempel på hur man kan utnyttja Wii U till att göra små förbättringar i redan existerande spelkoncept. Pikmin 3 är charmigt, stressigt, mysigt och utmanande. Och ett av de bästa spelen till Wii U hittills.

Bilder
251878-WingedPikmin
pikmin
#inlineditbutton