New Super Luigi U
Skrevs 2013-07-29 09:51:00 av P-A Knutsson
Luigi fyller 30 och får klara sig utan Mario.
Som de flesta vet vid det här laget var det japanska Super Mario Bros 2 ett helt annat spel än det vi fick i Europa. Istället för äggskjutande rosa drakar och mardrömsframkallande flygande masker fick japanerna en uppföljare som var väldigt lik det klassiska originalet – men med betydligt högre svårighetsgrad. När nu Luigi fyller 30 år får han huvudrollen i ett äventyr som på många sätt kan liknas vid en spirituell uppföljare till det japanska Super Mario Bros 2. New Super Luigi U kan köpas separat eller som en expansion till New Super Mario Bros U.
new-super-luigi-u-wii-u-wiiu-1371044944-024
Jag är döden
Tiden går snart ut, skynda! Stressa! Dö! Lugis äventyr i svampriket är på ytan väldigt likt Marios dito, men redan på den första banan blir det snabbt uppenbart att tempot och utmaningen har höjts markant. Tidsgränsen har kortats ner ordentligt (vilket innebär konstant stressmusik) och omstartspunkter på nivåerna lyser med sin frånvaro. Detta vägs upp av kortare nivåer, men de innehåller inte en lugn stund och är fyllda med kluriga hinder. För att nå målet måste koncentrationsnivån vara på topp och att slöspela Super Luigi U slutar enbart med Game Over-skyltar.
   Efter ett antal dödsfall på den första banan känns det som om karman ger igen för alla gånger jag skrattat åt folk som dött på den första goomban i Super Mario Bros-originalet. Efter att ha värmt upp mina hängselbyxor går det bättre och att nå banornas mål blir klart överkomligt. För att samla de tre mynten som är gömda på varje nivå krävs det dock ordentligt med fingerfärdighet.
luigi1
Sprallermaja i gröna byxor
Just fingerfärdigheten är extra viktig på grund av Luigis speciella hoppstil. Likt Super Mario Bros 2 kan han hoppa högre och längre än sin bror, men är även spralligare och mer svårbedömd. Dessutom glider Luigi en bit extra innan han stannar efter springturer. Detta används så klart i bandesignen, så både myntplacering och hinder är anpassade efter Luigis udda hoppstil.
   Inledningsvis känns den nygamla hoppstilen som ett stort nedköp jämte Mario, men när man har fått in snitsen är kontrollen minst lika bra och genomtänkt som den brukar vara i Nintendos äventyr.
   Den mest positiva aspekten med sprallhoppen är själva spelkänslan – den blir nämligen annorlunda i Luigis skor. Det som egentligen inte är mer än en hög nya banor blir istället mer än så. Jag vill absolut inte beskriva det som ett helt nytt spel, men det är tillräckligt annorlunda för att kännas spännande.
Spela flera mera
Självklart har New Super Luigi U ett flerspelarläge. Upp till fem spelare kan härja runt på banorna, och Wiimotes, Pro Controller och Wii U-plattan kan användas som kontroll. Ett intressant tillskott i flerspelarläget är tjuvkaninen Nabbit, en karaktär som inte tar någon skada alls av fiender och därmed ett bra val för yngre (eller mindre bra) spelare.
luigi4
Stor underhållning med varierad prislapp
New Super Luigi U är inte världens mest originella Nintendoprodukt, men det är en expansion som är fylld med lysande plattformsakrobatik. För Mario-fans är Luigis tilläggsäventyr med andra ord ett klockrent köp – även om kontrollen och svårighetsgraden inledningsvis kan irritera.
   Däremot är det en bra idé att ta en titt på prislappen innan köp. Den digitala versionen kostar 200 kronor på eShop, men kräver då ett exemplar av New Super Mario Bros U. Skivversionen av spelet är däremot fristående, fast då går det hela loss på 330 till 600 kronor.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala
 • Punch_Out
  Slim Solle Var precis nere på Gamestop och bytt... 2013-07-30
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
new_super_luigi_u
Genre
Plattform
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Wii U
Release
2013-07-26
Sammanfattning
plus
 1. Svårt!
 2. Mycket innehåll
 3. Klockren bandesign
 4. Den nya hoppstilen ändrar spelkänslan
 5. Kul i multiplayer
 6. Bra idé med en odödlig karaktär i multiplayer
minus
 1. Svårt!
 2. Mycket som är återanvänt
 3. Priset varierar kraftigt
8

Slutsats

New Super Luigi U är ett expansionspaket till New Super Mario Bros U. Med 82 nya nivåer och en lite annorlunda kontroll, så kallad ”Luigi-styrning”, är det ett välfyllt paket – även om själva innehållet påminner en hel del om ursprungsspelet. De nya banorna är ruskigt svåra – men även oerhört väldesignade. Ett klockrent köp för Mario-fans helt enkelt, men ta en ordentligt titt på prislappen innan köp.
luigi200
luigi2
luigi3
luigi5
#inlineditbutton