Civilization V: Brave New World
Skrevs 2013-07-22 09:15:00 av Joel Andersson
Är den sista expansionen till Civilization V också den bästa? Efter många timmars testande har Level 7 svaret.
Det är nu nästan tre år sedan Sid Meier’s Civilization V (Civ V) lanserades till PC. Fortfarande är det många som plöjer ner oerhört många timmar i det, inte minst tack vare en levande mod-community och förra årets tillägg Gods & Kings.
civ5bnw_l2
Andra och sista expansionen
Att i grova drag beskriva hur detta turordningsbaserade strategispel fungerar skulle kräva en lång utläggning. Vår recension av Civ V ger en bra introduktion för de som inte vidrört serien tidigare. Den största nyheten i Gods & Kings var ett religionssystem, något som fick beröm i vår recension av tillägget.
   Till att börja med kan vi konstatera att Brave New World inkluderar de viktigaste elementen som Gods & Kings kom med. Vidare har både religions- och spionagesystemen slipats för att passa med övrigt nytt innehåll. Bland det som saknas från förra expansionen finns de nya civilisationerna och de båda omtyckta scenarierna.
Kulturnyheterna
Ett vanligt sätt att vinna i Civ V är att få så mycket kulturpoäng att du kan konstruera utopiprojekt. Poängen intjänas till exempel genom byggandet av underverk och att anta olika reformer. Tyvärr är det ganska svårt att stoppa någon som kommit nära den segern i Civ V.
   Detta system har nu uppgraderats rejält i Brave New World. Borta är utopiprojektet, och nu måste din kultur få tillräckligt stort inflytande hos andra civilisationer för att lyckas. Först och främst behövs byggnader som katedral, opera eller museum. Under rätt förutsättningar kan du då få stora konstnärer och musiker till ditt imperium. Dessa kan i sin tur ge olika bonusar, där den på längre sikt viktigaste är att de kan producera stora verk och placera dem i dina kulturbyggnader. Då kan turister lockas från andra länder och på så sätt sprida din kultur. Det är ett klart mycket roligare och mer realistiskt sätt att spela på om du vill gå mot en kulturell vinst.
screen10
I världskongressen kan alla civilisationer lägga fram nya förslag som kan få stora konsekvenser om de antas.
Handel och Diplomati
Nästa omvälvande uppdatering står att hitta i handelssystemet, som nu också fått mer liv, inflytande och realism. Tidigare slöt du handelsavtal genom dialoger med andra länders ledare och inte mycket mer än så. Nu behöver du bygga enheter som karavaner och fraktskepp, vilka tar med sig varor och hjälper till att sprida religion via rutter som du bestämmer. Handel är nu nästan den viktigaste inkomstkällan och hjälper till att balansera Brave New World då mindre civilisationer har mer att tjäna gentemot större. I fredstid bidrar karavanerna med mer liv på kartan när de färdas runt kontinenterna, men de kan också vara utsatta om de kommer för nära fiender.
   Den sista större nyheten i Brave New World är diplomatisystemet som nu också försetts med mer interaktion. Precis som tidigare tilldelas den diplomatiska segern genom att du framröstas till världsledare i FN. Nyheten ligger i att det långt tidigare bildas en världskongress, där det röstas om saker som handelsembargon, kärnvapenförbud och förbud mot vissa lyxartiklar. För att kongressen ska komma igång gäller det att en spelare upptäckt alla motståndare. Samma spelare blir då ledare för kongressmötena, får flera delegater och har därmed lättare att få igenom olika beslut.
De mindre nyheterna
När Brave New World går in i den industriella eran ges möjligheten att välja en ideologi av frihet, ordning och envälde. Dessa har olika inverkan men civilisationer som delar samma ideologi får till exempel handelsbonusar, medan motsatta straffas på liknande sätt. Det kostar rejält med kulturpoäng för att avancera i policy- och ideologiträden men de kan ge fördelar beroende på i vilket läge du befinner dig i.
screen6
Här finns i staden Lodz en karavan med en markerad handelsrutt och utanför Krakow står en stor musiker redo att skapa sitt mästerverk.
Nya civilisationer
Brave New World kommer med nio nya civilisationer, där ibland Marocco, Polen och Portugal. Bland de åtta nya underverken finns Uffizierna i Florens, Broadway och Globe Theatre. Det finns även två nya scenarier – American Civil War och Scramble for Africa. Det första kretsar kring det amerikanska inbördeskriget medan det andra rör kolonialtiden i Afrika.
   Framför allt Scramble for Africa är intressant och utnyttjar flitigt den nya arkeolog-enheten. Den kan göra utgrävningar även utanför ditt territorium, och hitta artefakter som antingen kan ställas ut på ett museum i din närmsta stad eller lämnas som minnesmärke. I scenariot kan du även vara en plundrande kolonialmakt eller en ny afrikansk nation som kämpar emot.
Balans och variation
De större nyheterna i Brave New World har designats väl och flyter samman med tidigare innehåll utan anmärkningar. Balansen har blivit bättre och det lär bli en positiv överraskning för många hur motståndarna med hjälp av dessa nya verktyg försöker få ner dig på jorden om du börjar dra ifrån. Säg att du prioriterat bort utforskandet av kartan för att kunna spendera mer på kulturellt främjande. En motståndare kan då bli ledare i världskongressen och försöka driva igenom olika handelsstopp för att motarbeta ditt kulturspridande.
   Även handeln ger möjlighet till helt nya spelsätt, bäst exemplifierat genom den nya Venedig-civilisationen. Den kan inte helt ta över eller bilda nya städer men har istället belönats med en dubbelt så stor flotta av handelsfartyg och karavaner.
screen9
Även om det nu finns ännu mer att göra i Civ V: Brave New World kan det ändå bli lite segt mellan varven.
Ett fåtal minus återstår
I Brave New World kommer tiden när du inte gör något att minska men det händer fortfarande att det går 4-5 rundor där du bara kan avvakta nästa tur. En bit in i en spelomgång tar det också lång tid för motståndarna att göra sina drag.
   Ett annat mindre klagomål rör alla hjälpdokument i den så kallade “civilopedin”, där det hade varit fördelaktigt med fler länkar via nyckelord. Tillräckliga instruktioner finns, och visas vid rätt tillfällen, men utan fotografiskt minne känns det frustrerande att få en stor författare och behöva leta någon minut om vilken byggnad som behövs för att få dennes verk uppvisat för turister.
Fortsatt tidsslukare
Konceptet i Civilization har åldrats väl och med Brave New World ser den femte delen bättre ut än någonsin. Gillar du klassisk konst, musik eller litteratur kommer du glädjas när en av dina stora konstnärer färdigställer något berömt verk. Om du önskar segra genom så fredliga medel som möjligt är det nu lika beroendeframkallande som andra spelsätt, och räkna med att det kan gå åt extremt många timmar.
   Det är inte enkelt att sammanfatta ett så pass omfattande spel som Brave New World men kort sagt har ett av de bästa strategispelen blivit ännu bättre. Har du inte redan Civ V med någon expansion rekommenderas absolut grundspelet tillsammans med Brave New World i första hand då den nya spelmekaniken från Gods & Kings finns med.
Vi fick en kod för Civilization V: Brave New World av Nordic Game Supply.
 • wall-e-poster1-big_16295007
  Juvhejgen Bra recension, hål...öst problemet. :) 2013-07-22
 • franksinatra
  galveston Man får kanske ge ...n dygnet runt. :-) 2013-07-22
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
b20ed14e335d4543a74df82391dd66a6
Genre
Strategi,Turbaserat
Utgivare
2K Games
Utvecklare
Firaxis
Plattform
PC
Release
2013-07-12
Sammanfattning
plus
 1. Kultur, handel- och diplomati-nyheterna.
 2. De nya elementen presenteras snyggt.
 3. Möjliggör fler sätt att spela på.
 4. Innehåller det viktigaste från Gods & Kings.
 5. Fyller fler luckor som tidigare mest var dötid.
minus
 1. Kan fortfarande stagnera emellanåt.
 2. Finns småsaker som borde fixats.
9

Slutsats

Brave New World är tveklöst den bästa och mest omfattande expansionen till Civilization V. Kultur-, handel- och diplomatisystemen har fått välbehövliga uppgraderingar och gör det roligare spela på helt olika sätt. Även om det fortfarande kan bli en del dötid i de långa spelomgångarna lär inget fan bli besviken över nyheterna. Trots att basspelet har nästan tre år på nacken är presentationen bra och få andra titlar kan skryta med en sådan utmärkt kombination av nöje uppblandat med lite allmänbildning.
screen1
screen2
screen3
screen4
screen5
screen7
#inlineditbutton