Toki Tori 2+
Skrevs 2013-07-18 09:30:00 av Joel Andersson
Vi recenserar Toki Tori 2+, ett utmanande plattform- och pusselspel med en kyckling i huvudrollen.
Toki Tori 2 lanserades i april till Wii U, via E-shop, men innan dess skulle det egentligen först ha lanserats till Ios och PC. Wii U-versionen fick ett ganska bra mottagande men utvecklarna Two Tribes tycks inte ha varit helt nöjda när nu PC-versionen anländer. Med ett tillagt plustecken i slutet av titeln vill de nämligen markera att det rör sig om mer än en rak konvertering.
TokiTori2_040413_1600
Pipande kyckling
Toki Tori är namnet på seriens huvudkaraktär, en knallgul och glad liten kyckling. Första spelet han figurerade i var till Gameboy Color. Det uppdaterades senare till en fullfjädrad Wiiware-titel som vi berömde i vår recension. Premissen var då att med flera trick och hjälpmedel lösa pussel på plattformslika banor i jakt på okläckta ägg.
   Samma gäller till stora delar också i uppföljaren. Den största skillnaden är att Toki Tori nu har berövats sin arsenal av hjälpmedel och får nöja sig med att vissla samt markdunka a’la Super Mario. När det gäller handlingen är den, som i föregångaren, inte något de flesta kommer bekymra sig om. Det är inga mellansekvenser att tala om men då och då ges ledtrådar om någon hotfull svart sörja.
Enligt den gamla skolan
Presentationen är på gott och ont en påminnelse om hur det var förr med minimal introduktion och ibland bara stora frågetecken om vad du bör göra härnäst. Inom några sekunder har du bemästrat de få rörelser som används och löst dina första enkla pussel.
   Toki Tori till och mer hoppar av sig självt, men tyvärr inte särskilt högt varför hindren kommer i hög frekvens. Varje bana kan ha flera in- och utgångar som flyttar dig runt på världskartan i olika riktningar. Som hjälp finns det landmärken som aktiveras automatiskt och regelbundna sparpunkter. Dessutom finns det artefakter att samla, och det går att återvända senare om pusslen för stunden känns för kluriga.
   Grafiken är färgglad och mysig men inte alltid så levande med fiender som ofta upprepas. Ljudet bidrar till en uppsluppen stämning och fyller dessutom en viktig funktion för att kunna lösa vissa pussel.
Använd sinnena
Pusslandet handlar i stor utsträckning om att vara observant om omgivningarna snarare än att som i föregångaren hitta rätt hjälpmedel. Som ett första exempel har vuxna fåglar instinkten att plocka upp dig om de får syn på dig. Detta kan användas för längre förflyttningar till olika fågelbon, men det är inte alltid det du önskar göra. Då gäller det istället att slugt lura fåglarna, genom att till exempel röra dig i högt gräs. Finns inte det så kan du gå ner i en vattenpöl och notera att Toki Tori sväller upp lite och då kan droppa av vatten på lägre gräs med resultat att det växer. Ett annat exempel kan vara att sjunga en ton för att väcka annars farliga fladdermöss i en grotta så att de för stunden luras undan för säker passage. Den största styrkan för spelet är dess finurlighet i pusslen givet de få kommandon som hela tiden återanvänds.
   Tittar du nog går det också observera kortare melodier som andra fåglar sjunger. Genom att variera hur länge du trycker ned pip-knappen går det att producera kortare och längre toner. Som i The Legend of Zelda-spelen kan melodier användas för exempelvis snabbtransport över kartan eller till senaste sparpunkt om du kört fast.
03_city
Vuxna fåglar plockar gärna med sig Toki Tori till sitt bo, vare sig han vill eller ej.
+ vad?
Plustecknet i titeln döljer många små förbättringar jämfört med Wii U-versionen, flera av dessa kan dock ha kommit med i senare patchar till den samma. Till att börja med mest småsaker som rör presentationen: tydligare karta, mer tips inledningsvis och achievements. Bland de mer relevanta förbättringarna finns nya pussel, ett verktyg för att bygga egna banor och interaktion med Steam Workshop. Åtminstone kul bonusar för de som inte redan har Wii U-versionen.
Fortfarande något opolerat
Mycket är utan tvivel bra i Toki Tori 2+ som säkert kan charma en del plattforms- och pusselfantaster. Däremot är det fortfarande lätt att fastna och upplägget känns inte fullt så starkt att samtliga som kan tänkas ge detta en chans kommer kämpa sig igenom. Det är också ett relativt långt spel med mycket att samla och upptäcka vid sidan av. Helhetsintrycket stannar därför vid att Toki Tori 2+ är ett bra men kanske något smalt spel i genren.
Vi fick en recensionskod för Toki Tori 2+ av Two Tribes.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
0fbc2e42e182b767cf58cc5b3f784213
Genre
Plattform
Utgivare
Steam
Utvecklare
Two Tribes
Plattform
PC, Wii U
Sammanfattning
plus
  1. Enkelt upplägg
  2. Finurliga pussel
  3. Ljudet utnyttjas bra
  4. Långt
minus
  1. Lite svårt att komma in i
  2. Lätt att köra fast
  3. En del trist design
6

Slutsats

Förbättringarna i Toki Tori 2+ gör det till den bästa versionen av uppföljaren till det gamla plattformspusslet med samma glada kyckling i huvudrollen. Jämfört med originalet har nu Toki Tori bara två hjälpmedel till pussellösandet; att sjunga för att locka till sig andra och markdunka för att repellera dem. Givet den simpla mekaniken är pusslen finurliga med fokus på att observera sin omgivning. Dock är det lätt att köra fast och nästan allt lämnas till spelaren att upptäcka, vilket i detta fall nog inte passar alla.
Bilder
7d5027cbe30783b08addeec6082bfb09_n
02_lavacave
01_logo
04_shaft
05_slugs
06_warps
#inlineditbutton