Magic: Duels of the Planeswalkers 2014
Skrevs 2013-07-08 09:44:00 av Johan Andersson
Årets upplaga av Duels of the Planeswalkers bygger vidare på lättillgänglighet och lägger till nya spellägen.
Kortspelet Magic: The Gathering växer så det knakar och får fler och fler spelare. Varje år släpps även en ny "grundupplaga" med nya (och några gamla) kort. Nu är det i dagarna dags för Magic 2014 och samtidigt släpps Magic: Duels of the Planeswalkers 2014 till PC, Ios, Playstation 3 samt Xbox 360.
Duels420x177
Korta matcher
Sedan 2009 är det Stainless Games som utvecklar serien, samma studio som en gång i tiden gjorde Carmageddon-spelen. Magic 2014 är en nerbantad arkadversion av originalet, vilket i praktiken betyder att du är begränsad till tio olika kortlekar, i vilka det finns 60 kort, med möjlighet att låsa upp 30 kort till.
   Matcherna är förhållandevis korta, räkna med 20 minuter som längst. Efter en vinst erhåller du ett nytt kort till kortleken du just spelat och det är där den andra halvan av spelet tar vid, modifieringen av dina lekar. Där gäller det att hitta starka kombinationer mellan olika kort för att lättare övermanna motståndaren.
M14SS1
Populär variant från verkligheten
Kampanjläget är i sin essens en förberedelse för de lite mer intressanta onlinematcherna. Du får chansen att spela mot alla spelets olika kortlekar och får på så vis reda på vad som funkar och inte funkar mot de olika lekarna. Ju mer du spelar med samma lekar desto fler nyckelkort blir upplåsta vilket kan förenkla matcher en hel del.
   Nytt för i år är att du kan spela så kallade "sealed decks", vilket betyder att du kan bygga en egenkomponerad lek från en samling kort. "Sealed" är ett populärt format inom den analoga Magic-scenen och lär bli uppskattat i Magic 2014. Praxis bland Magic-spelare brukar dock vara att bygga en ny "Sealed"-kortlek varje spelkväll. I Magic: DotP 2014 är du begränsad till tjugo lekar, varav endast två är gratis, vilket är i snålaste laget.
För lite variation för den vane...
I onlinematcherna spelar du mot andra spelare som har samma urval av kortlekar som du, men med tanke på antalet kort som finns att låsa upp kommer du sällan stöta på någon med exakt samma kortlek. Med tiden kommer du att kunna lekarna utan och innan, vilket är extra sant för den som har vana av spelet sedan innan.
M14SS2
...men strålande för nybörjaren
Med tanke på förlagans natur som ett spel med djup där du sällan, om ens aldrig, ser två likadana kortlekar, faller Magic 2014 platt. Variationen är helt enkelt för liten och utmaningen uteblir för den erfarne. Spelet är istället en alldeles ypperlig inträdesport för den nyfikne nybörjaren och förklarar på ett pedagogiskt sätt spelets regler och kortens förmågor.
Vi fick en nedladdningskod av Plan of Attack.
Skarmavbild_2012-06-09_kl_1213

offline johan47

TV-spelare från Gästriklands urskogar. Jobbar i elektronikaffär i Uppsala och spenderar fritid med sambo, cykel och öl.
e02e0de6e2ce7fd1ffe1b4305d21a5d7
Genre
Kortspel
Utgivare
Wizards of the Coast
Utvecklare
Stainless Games, Ltd
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3, iPhone/iPod, iPad
Release
2013-06-26
Sammanfattning
plus
  1. Lättillgängligt
  2. Lätt att sätta sig in i
  3. Nytt spelläge
minus
  1. För lite djup
  2. Lite variation
  3. För få gratislekar i nya spelläget
7

Slutsats

Magic: Duels of the Planeswalkers 2014 lyckas fånga essensen från sin analoga motsvarighet. Snabbt tempo, utrymme för strategi och modifiering av lekar. Tyvärr är det inte djupt och varierat nog för att vara ett fullgott substitut vilket sänker betyget. Rekommenderas starkt för nybörjaren.
#inlineditbutton