Deadpool
Skrevs 2013-06-30 21:51:00 av P-A Knutsson
En speciell hjälte i ett mindre speciellt spel.
Det är svårt att inte ha en åsikt om Deadpool, Marvels skrikiga, pubertala och mentalt instabila antihjälte. Lite som en uppspeedad 14-årig amerikansk Call of Duty-spelare med andra ord. Kanske är det därför Activision lanserar ett spel med den trikåklädde galningen?
   Med folket bakom Transformersspelen, High Moon Studios, finns det dock hopp om ett underhållande äventyr – eller faller det rakt ner i högen med usla licensspel?
deadpool_flash2
Ett sådant där humorspel
Jag reser mig upp – pling achievement. ”Jaha, det är ett sådant spel”, säger Deadpool samtidigt som jag får en achievement för att ha fått en achievement. Deadpool tar i så det knakar för att driva med spelmediet och välter konstant den så kallade fjärde väggen.
   Eat Lead: The Return of Matt Hazard försökte sig på ett liknande koncept för några år sedan och lyckades framkalla en del skratt. Däremot misslyckades det fatalt med själva spelandet – att driva med klichéer och dåligt spelupplägg är en ganska dum idé när parodin är sämre än det som parodiseras.
Undviker de värsta fällorna
Deadpool lyckas turligt nog betydligt bättre än Eat Lead. Det märks helt enkelt att High Moon Studios är en kompetent studio som kan knåpa ihop en välfungerande och någorlunda underhållande spelupplevelse. Spelupplägget följer det klassiska actionmönstret med linjära banor, scriptade sekvenser och korkade fiender. Det finns en del plattformshoppande, men denna del är slarvigt utförd och irriterar snarare än uppfriskar.
   När det vankas strid (för det mesta det vill säga) rör sig Deadpool i regel smidigt och han är duktig på att både anfalla och dra till reträtt. Visserligen blir striderna stundtals röriga när det väller in fiender från alla håll och kanter, men tack vare att huvudpersonen återfår hälsa (som även fungerar i strid) går det mesta att lösa. Det finns dock ett par passager som är löjligt frustrerande, speciellt om man har köpt ”fel” färdigheter och vapen.
Förbättra stjärnan i det blå
Att köpa färdigheter är dock spelets starkast lysande stjärna. Det finns ett relativt gott utbud av varierade vapen att införskaffa och det finns goda möjligheter att uppgradera dem. Jag är svag för enkla rollspelselement i actionspel och att samla poäng för att förbättra Deadpool och hans arsenal gör att fiendehackandet inte blir överdrivet monotont. När allt ifrån björnfällor till landminor och uzis har införskaffats är det till och med möjligt att tänka lite taktiskt i strid, även om det klassiska knapphamrandet räcker långt.
Pubertal skrikhumor med roliga referenser
Vid sidan av striderna är det humorn som tar mest plats i Deadpool. Skämten siktar högt och lågt (framför allt lågt) och missar ofta målet – men när de sitter är det svårt att inte skratta ordentligt. Tycka vad man vill om Deadpool, men han har i alla fall personlighet. Att han bryter den fjärde väggen och pratar med spelaren är ofta kul, speciellt då han till exempel klagar när man spelar dåligt.
   Det som i min mening sticker ut mest är de områden som för tankarna till andra spel. Till exempel finns det korta passager som påminner mycket om Castlevania, The Legend of Zelda och Super Mario Bros. Det finns även ett par genuint smarta sekvenser där till exempel karaktärernas pratbubblor används som plattformar. Det hade varit intressant att se vad High Moon Studios hade kunnat åstadkomma med mer tid och en större budget.
Dead5
Spara det värsta till sist
Överlag hade jag ganska kul med Deadpool. Äventyret bjuder aldrig på något mer än hjärndöd action och ett antal roliga referenser, men alla spel behöver inte vara episka mästerverk. Tyvärr har det slarvats ordentligt med vissa passager, vilket skapar stor frustration onödigt ofta.
   Speciellt slutnivån är bland det värsta jag varit med om i spelväg. Vad sägs till exempel om en flygande fiender vars blixtattacker får bilduppdateringen att haverera totalt. Lägg därtill strider mot mängder av fiender i trånga och svårnavigerade miljöer, vilket gör att kontroll och kamera visar sig från sin allra sämsta sida. Lustigt nog känns det som att utvecklarna har slängt in alla spelets problem på den sista nivån.
I andra hand
För Marvel-fans kan Deadpool ändå vara värt en genomspelning. Många delar är fullt godkända och som fanservice är spelet stundtals lysande. Tyvärr måste man räkna med en hel del frustrerande moment som sänker spelglädjen ordentligt.
   Är ni sugna på ett Marvel-spel fyllt med underhållande action och absurda mängder blod skulle jag i första hand rekommendera det äldre men klart bättre Wolverine, fast har ni tagit er igenom det spelet och älskar Deadpool är denna titel ett okej val.
Vi fick ett exemplar av spelet av Activision
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
f2b040cfa1a7eee84fee9dfd7abe5c6c
Genre
Action
Utgivare
Activision Blizzard
Utvecklare
High Moon Studios
Plattform
Xbox 360
Release
2013-06-28
Sammanfattning
plus
  1. Stundtals väldigt roligt
  2. Överlag solid action
  3. Goda möjligheter att uppgradera arsenalen
minus
  1. Många misslyckade skämt
  2. Mycket slarv i speldesignen
  3. Sista banan är fruktansvärd
  4. Få gästbesök från Marvels hjältar och skurkar.
5

Slutsats

Deadpool är ett actionspel som tar i så det knakar för att driva med spelmediet. Ibland är det väldigt kul, ibland raka motsatsen. Rent spelmässigt håller Deadpool överlag en godkänd nivå, men det märks tyvärr att spelet behövt lite mer tid i ugnen och vissa partier skapar stor frustration. Ett ok val för Marvel-fans.
dead1
Dead2
Dead3
Dead4
deadpool_200
#inlineditbutton