The Last of Us
Skrevs 2013-06-05 15:58:00 av Viktor Eriksson
Vi har spelat ett av årets mest efterlängtade spel. Det post-apokalyptiska överlevarspelet The Last of Us imponerar, även om flera saker hade kunnat göras bättre.
Alla kan inte ha egna idéer, något som märks i The Last of Us, den nya storsatsningen från studion bakom succéserien Uncharted. Det är en historia om en förtappad äldre man och en ung flicka som försöker överleva i ett post-apokalyptiskt USA. Ja, det finns zombies också.
the_last_of_us_420
Ruiner från forntiden
Naughty Dog har med The Last of Us valt att bygga ett spel som på många sätt omfamnar det som varit bland den här konsolgenerationens populäraste inslag. Post-apokalyps och zombies. Men Naughty Dog verkar inte bry sig det minsta om faktumet att de är absolut sist på en redan söndersparkad boll. Nej, allt de bryr sig om är att vara bäst.
   The Last of Us är ett äventyr som från början till slut andas ambition och hårt arbete. Till skillnad från Uncharted-serien som bygger på storslagna, men löst sammanfogade, actionscener är The Last of Us istället ett spel med ett större engagemang i sin egen berättelse. Det är inte en spektakulär actionlekstuga där saker bara händer utan det finns ett ständigt driv i både historien och karaktärerna.
Inspirerat av The Walking Dead
Samtidigt känns det lite som att manusförfattarna på Naughty Dog inspirerats av post-apokalyptiska verk som The Walking Dead och Cormac McCarthys Vägen utan att egentligen förstå vad som gör de verken så engagerande. Det betyder inte att historien i The Last of Us är dålig. Men den är mer intresserad av action än postapokalyptiska karaktärsdraman och blir därför istället mer av en popcornvariant på det temat. Eller för att göra en speljämförelse. The Last of Us är mer Uncharted än The Walking Dead.
recension_3
Det är en förstörd värld som presenteras i The Last of Us. Men den är även vacker.
Historien lyfter aldrig
En stor del av problemet ligger i att vi vid det här laget redan sett flera av de scenarion och karaktärsporträtt som inträffar i The Last of Us. Framför allt har vi sett dem göras bättre. The Last of Us försöker verkligen leverera ett engagerande narrativ och misslyckas egentligen inte så mycket mer än att historien aldrig lyfter till några högre nivåer.
   Samspelet mellan spelets huvudkaraktärer, den åldrade smugglaren Joel och den 14-åriga Ellie är helt okej genomfört även om karaktärerna i sig är ganska entoniga. Naughty Dog lyckas att väga upp detta genom att skänka dem stora mängder karisma med hjälp av en kombination av välskriven dialog, duktiga röstskådespelare och fantastisk grafik.
Vacker undergång
Produktionsvärdena i The Last of Us är smått svindlande och spelets audiovisuella kvalitéer sätter en ny standard för konsolspel. Det viktigaste är ändå att Naughty Dog verkligen vet hur de ska använda tekniken. Att den högpresterade grafiken egentligen är till för att åstadkomma visionen de försöker bygga upp.
   The Last of Us bjuder på ständigt varierande miljöer som både lyckas vara fantasieggande såväl som realistiska i sin undergångsromantik. Allt från designen på de svampinfekterade zombierna till variationen i de förstörda miljöerna är gjorda med finess. För att inte tala om animationsarbetet i spelet som också det plockar fram livet i karaktärerna och deras sinnesstämningar.
recension_2
Joel och Ellie är ett strålande radarpar.
Anpassa och överlev
Men det som bäst säljer överlevnadskänslan i The Last of Us är spelsystemet. Att det till stor del påminner om Uncharted bör inte komma som någon större överraskning, men de ändringar som gjorts förändrar hela stämningen. I The Last of Us är du i ett konstant underläge. Dödligheten är hög och både ammunition och resurser är bristvaror. Det hela leder till ett förhållandevis simpelt men djupt spelsystem där du hela tiden måste tänka taktiskt på flera olika plan. Har jag råd att använda det här vapnet? Ska jag smyga förbi marodörerna eller gillra en fälla? Ska jag använda alkoholen jag hittade till att sätta ihop en första hjälpen-låda eller för att tillverka en bomb? Genom hela äventyret attackeras du ständigt med nya val och inte sällan måste de göras under tidspress.
Hushålla med resurser
Detta leder till att varenda vrå av din ryggsäck används, att varje vapen har sin plats och att du tack vare det ständigt varierade motståndet uppmanas ändra din taktik gång på gång. Det känns verkligen som du slåss för ditt liv. Inte någon av actionscenerna i The Last of Us känns instoppade för sakens skull eller för att dryga ut antalet speltimmar. De finns där för att de vill säga något eller utforska en ny del av spelsystemet. Därmed inte sagt att en del actionscener fungerar bättre än andra, men oavsett bör det ses som ett fantastiskt föredöme med tanke på hur generöst med speltid The Last of Us ändå erbjuder.
recension_1
Det är inte någon originell historia vi får presenterad för oss. Trots det är det svårt att inte ryckas med.
Sista sommaren med Playstation 3
The Last of Us är inte ett originellt spel. Istället bygger det på gamla delar av spelsystem och genrekonventioner som Naughty Dog sedan putsat upp. Visserligen är det tråkigt att se att studion trots allt inte verkar vara kapabel till att leverera något som är berättarmässigt intressant snarare än något som är helt okej. Men det är inte något som bör hindra någon från att njuta av vad som förmodligen kan vara ett av årets bästa spel. Såväl som ett bokslut för den här konsolgenerationen. Zombies och allt.
Vi fick ett exemplar av Sony.
8e2584a72f17c104a7cf6560554c0cec
Genre
Action
Utgivare
Sony
Utvecklare
Naughty Dog
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2013-06-14
Sammanfattning
plus
  1. Strålande spelsystem
  2. Väldigt varierat
  3. Fantastisk grafik
  4. Mycket för pengarna
minus
  1. Generisk historia
  2. Få egna idéer
8

Slutsats

The Last of Us är ett fantastiskt actionäventyr som lyckas fånga känslan av undergång och överlevnad. Historien lämnar tyvärr en del att önska och det påminner för mycket om andra spel, men spelsystemet och den otroliga grafik- och ljudproduktionen gör det till en upplevelse som inte någon bör missa. Playstation 3-ägare eller ej.
Bilder
TLOU_image_1
TLOU_image_2
2011_12_10_thelastofus_02
2011_12_10_thelastofus_06
2011_12_10_thelastofus_08
2011_12_10_thelastofus_10
2011_12_10_thelastofus_concept_01
2011_12_10_thelastofus_concept_02
2011_12_10_thelastofus_concept_03
2011_12_10_thelastofus_concept_04
2011_12_10_thelastofus_concept_05
The_Last_of_Us_keyart01_hoiznologo
8252738613_b5b4dde7ee_o
thelastofus_Joel-and-Ellie-in-well-lit-street
The-Last-of-Us-Joel-and-Ellie
TLOU-SPECIAL-EDITION-RANGE-SHOT-ELLIE
TLOU-SPECIAL-EDITION-RANGE-SHOT-JOEL
_bmUploads_2013-02-03_1287_basementellierunning
_bmUploads_2013-02-03_1285_outskirtswalking
_bmUploads_2013-02-03_1286_aimingrunnersclicker
_bmUploads_2013-02-03_1288_basementinfectedlunge
_bmUploads_2013-02-03_1289_basementshotgun
_bmUploads_2013-02-03_1291_deadfirefly
_bmUploads_2013-02-03_1290_clickerchoke
#inlineditbutton