The Swapper
Skrevs 2013-06-04 10:36:00 av Joel Andersson
Vi har spelat det prisbelönta plattform-pusselspelet The Swapper, har hyllningarna varit motiverade?
Alla känner nog inte till den finska utvecklaren Facepalm Games, hos vilka antalet anställda går att räkna med ena handen. Med hjälp av finansiering från Indie fund har de nu färdigställt sitt första spel, The Swapper. Ingen bör dock låta sig luras av den simpla titeln, för det rör sig om något alldeles extra.
the_swapper_420
På en öde rymdstation
I introsekvensen syns din karaktär skjutas ut i en nödkapsel från ett rymdskepp och landa på en intilliggande planet. Nere på marken är det öde men det återstår spår efter större aktivitet i ett gruvkomplex. Snart hittar du en apparat som låter dig skapa kloner av dig själv och flytta ditt medvetande mellan klonerna. Vad är det här för apparat? Vad har hänt på den övergivna rymdbasen? Frågorna hopar sig snabbt och sökandet efter svar kommer driva dig genom mörka och farliga områden där många kloner kommer gå åt.
   Handlingen berättas mestadels genom upphittade meddelanden och rapporter. Ett par korta dialoger förekommer men i princip inga långa och pampiga mellansekvenser. Känslan är att skaparna av The Swapper varit fokuserade och bestämda över vad som ska ta plats i upplevelsen, med gott resultat.
5
Huvudkaraktären får snabbt en apparat för att klona sig själv, något som måste göras ofta för att lösa pusslen.
Format av lera
Utvecklarna har bokstavligen format de vackra miljöerna med hjälp av lera och andra material som de sedan fotograferat och gjort texturer av. Tillsammans med ett gediget ljussättningsarbete är slutprodukten bedårande vacker och känns inte alls som någon budgetproduktion. Allt ses från sidan i ett slags 2,5D perspektiv och sättet kartan är utformad på påminner mycket om Metroid och Castlevania.
   Effektivt är nog det ord som bäst sammanfattar ljudbilden. Korta musikslingor höjer ibland stämningen men oftast hörs bara de ljud som väntas i yttre rymden. Med andra ord är det ganska tyst och ödsligt vilket bidrar till att lägga en viss nerv över upplevelsen. Just stämningen och sinnesnärvaron är nog de saker som flest kommer minnas från The Swapper. Paralleller kan dras till bra sci-fi-filmer som 2001, Moon och Alien.
Kloner och medvetande
Det som upptar allra mest tid i The Swapper är pusslen som behöver lösas för att få fler ljusglober. Dessa fungerar som nycklar för att ta sig till nya områden och samtliga måste samlas upp under spelets gång. Lyckligtvis finns det flera sätt för att transportera sig snabbt mellan områdena så det går inte åt mycket tid för att utforska platser du redan besökt.
   För att lösa pusslen behöver du alltid skapa upp till fyra kloner av dig själv. Mellan klonerna kan du enkelt flytta ”medvetandet”, och övriga kloner kopierar då alla dina rörelser. En del av pusslen är relativt enkla och det kan röra sig om att skapa kloner så att de trycker på knappar eller flyttar boxar. Andra pussel är krångligare och involverar manipulering av ljusstrålar som annars hindrar skapandet av nya kloner eller förflyttande av medvetandet. Pusslen är lyckligtvis inte så krångliga att de inte brukar kunna lösas efter en stunds chansande.
   Det finns också ett tänkvärt, bakomliggande, tema vad allt detta gör med karaktärerna som ger en extra drivkraft för att ta sig till slutet.
2
Omgivningarna i The Swapper är riktigt tilltalande och bidrar till en enastående stämning.
Enkel kontroll
Klonerna skapas med höger musknapp och kan skapas var som helst på skärmen om det inte finns några hinder. Medvetandet flyttas snabbt med vänstra musknappen och ett vanligt sätt att förflytta sig är att skapa en klon på en plats man inte når genom att bara gå eller hoppa, vartefter medvetandet överförs till den samma. I övrigt används bara QWEASD-tangenterna för att röra sig i sidled, hoppa, greppa, visa kartan och aktivera saker. Överraskande snabbt känns det fullt naturligt att kontrollera i ett ganska högt tempo.
Ett av årets bästa
Det finns inte mycket att klaga på annat än att The Swapper kanske är något kort, det räcker i ungefär fem timmar om du kämpar lite med pusslen. Två slut och ett antal hemligheter, som dock får sägas vara nästan omöjliga att upptäcka om man inte granskar varje pixel, finns dock som motivering för ett omspel. Handlingen kommer nog inte alla uppskatta lika mycket men i sin helhet är The Swapper en mycket positiv överraskning. Utvecklarna har vågat köra fullt ut på något de trott på och med det skapat en alldeles unik upplevelse. Förhoppningsvis får många spelare och sci fi-fans samma positiva känslor som jag själv som känner att The Swapper är ett spel jag på många sätt väntat på.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
4721dbb615175df14d464f88be91f791
Genre
Plattform,Pussel,Sidscrollande
Utgivare
Facepalm Games
Utvecklare
Facepalm Games
Plattform
PC, Xbox One, Playstation 4
Release
2013-05-30
Sammanfattning
plus
  1. Vacker grafik
  2. Effektfullt soundtrack
  3. Perfekt stämning
  4. Bra konstruerade pussel
  5. Lagom utmaning
  6. Intressant handling
minus
  1. Kort om du klarar pusslen fort
10

Slutsats

I The Swapper kan du vänta dig en unik upplevelse som lär charma såväl sci fi-fantaster som fans av pussel- och plattformspel som Braid, Metroid och Castlevania. Grafiken som skapats med hjälp av lera är riktigt vacker och skapar tillsammans med vältajmade ljud- och musikeffekter en riktigt bra sinnesnärvaro. Mekaniken med kloningen och flyttande av medvetande fungerar effektivt samtidigt som pusslen kan vara komplexa. Förutom att man vill ha mer finns det nästan ingenting att klaga på.
Image
1
4
3
6
7
#inlineditbutton