The Incredible Adventures of Van Helsing
Skrevs 2013-06-03 10:53:00 av Joel Andersson
Vi har testat The Incredible Adventures of Van Helsing, en uppstickare i hack'n slash-genren som överraskar.
Ungerska Neocore Games kanske inte känns igen av alla, men på meritlistan har de bland annat strategispelen Crusaders och King Arthur. Deras nya spel har den långa titeln The Incredible Adventures of Van Helsing och det handlar om ett actionrollspel av samma karaktär som Diablo och Torchlight. Klarar det av att övertriumfera något av dem?
VHla
Monster i massor
Våra hjältar består av monsterjägaren Van Helsing och det datorstyrda spöket Katarina. Tillsammans har de rest genom Europa till Borgovia efter att ha hört rykten om att mystiska saker inträffat där. Mycket inspiration har förstås hämtats från Dracula men utvecklarna har också tagit sig friheter och lagt till element för en mer omfattande värld. Vad gäller den övergripande handlingen är den dock inte särskilt engagerande, utan lär falla i glömska hos de flesta ett par timmar in.
   Du behöver inte spela ensam utan kan samarbeta med upp till tre andra som då bidrar med sitt egna Van Helsing och Katarina-par. Tyvärr finns ingen möjlighet att personifiera karaktärerna ytterligare från start.
h7
När det är som bäst ät det tät stämning i Van Helsing, men handlingen är ganska fattig.
Hacka och slå
Spelmekaniskt finns det nästan inga helst revolutioner i Van Helsing. Mestadels vandrar du runt, dödar horder med monster, plockar upp loot, stiger i level, kanske gör något kortare sidouppdrag och upprepar. En sidosysselsättning värd att nämna är ett minispel där det gäller att försvara Van Helsings hemliga tillhåll från angripare.
   Till en början handlar det annars bara om att välja om du vill satsa på närstrid eller skjutvapen. Allt eftersom blir fler förmågor tillgängliga och karaktärerna blir allt mer specialiserade. Variationen är förhållandevis bra och det tar inte många nivåer innan skillnaden mellan olika val blir tydlig.
   Kontrollen följer också mallen med ett evigt klickande på musknapparna blandat med flera tangentbordsgenvägar för de olika specialförmågorna och menyerna.
Värmer grafikkortet
Även mitt hyggligt kapabla grafikkort får på de högre inställningarna svettas när det flödar fiender på kartan. Mycket tid verkar ha lagts på fiendedesignen medan omvärlden i övrigt ofta lämnar en del att önska. I synnerhet i början av Van Helsing känns många av byarna livlösa med få byggnader att utforska och få intressanta människor att tala med. Atmosfären och känslan är dock stundtals riktigt bra.
   Musiken och ljudeffekterna är klart acceptabla medan röstskådespelarna inte alls hör till toppskiktet och nästan samtliga, förmodligen medvetet, försetts med en östeuropeisk brytning. Det är synd, då delar av dialogen annars är fyndig och välskriven.
s4
Fiendevariationen är bra och när stora horder väller in får även bättre grafikkort höjd temperatur.
Instabilt online
Det tar omkring 15 timmar att ta sig igenom kampanjen givet att du gör sidouppdrag och utforskar alla kartor. Som sagt finns det flerspelarlägen som tyvärr vid tidpunkten för denna recension fungerade under all kritik långa stunder och faktiskt får klassas som ospelbart när det var som värst. Allt från extremt lagg, irriterande grafik- och kontrollbuggar till rena krascher upplevdes. En del av dessa buggar visades även i enspelarläget men då i betydligt mindre omfattning.
   Ytterligare ett orosmoment för flerspelardelen är det väldigt låga antal spelare som fanns online kort efter lansering. Förhoppningsvis går intresset upp efter att de värsta buggarna tagits hand om.
Överträffar ej konkurrenterna
Van Helsing retar samma nerver som de stora rivalerna Diablo 3 och Torchlight 2. Det når inte riktigt samma nivåer men bör absolut kollas in av fans av de titlarna. Det är lätt att bli beroende när det finns så mycket att samla och så många olika specialiseringar och uppgraderingar. Dock lär inte Van Helsing vinna över många spelare som inte tidigare uppskattat actionrollspel av denna typ då upplägget är så identiskt och saknar nyheter. Onlineproblemen måste utvecklarna fixa omedelbart, och rådet är att avvakta ett inköp om det är viktigt för dig att kunna samarbeta med andra genom kampanjen.
Vi fick en kod för spelet av JohnnyAtom.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
6dfe832ec54ba71a4db330e21393c738
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
Neocore Games
Utvecklare
Neocore Games
Plattform
PC, Xbox 360
Release
2013-05-22
Sammanfattning
plus
  1. Stämningsfullt
  2. Horder av monster
  3. Massor att göra
  4. Upp till fyra spelare kan samarbeta
  5. Utmanande
minus
  1. Svag handling
  2. Röstskådespelarna är sådär
  3. Gör inget nytt
  4. Buggigt
  5. Problem online
6

Slutsats

The Incredible Adventures of Van Helsing bryter ingen ny mark gentemot andra actionrollspel. Det är ändå ganska stämningsfullt och imponerande när horder av monster anfaller från alla håll. Är i sina bästa stunder beroendeframkallande bara av att det finns så mycket att göra. Fixar utvecklarna alla buggar så finns också många speltimmar att hämta genom onlinespel med andra. Är du inte redan färdig med Diablo 3 eller Torchlight 2 så bör de ligga före i kön.
h6
h4
h9
h8
h10
s1
#inlineditbutton