Donkey Kong Country Returns 3D
Skrevs 2013-05-30 23:55:00 av P-A Knutsson
En återkommande återkomst som fortfarande håller högsta klass.
När Retro Studios tog sig an den klassiska Metroid-serien lyckades de knåpa ihop det i min mening bästa Metroid-spelet, en bedrift de sedan återupprepade med Donkey Kong Country Returns till Wii. När åsneapans återkomst hittar till 3DS är det dock de relativt okända Monster Games som sitter bakom spakarna, men de hanterar flytten någorlunda smärtfritt.
dkflash
En gång till!
När Donkey Kong Country Returns hittade till Wii i slutet av 2010 möttes det av en unison hyllningskör. Jämfört med Rares klassiska trilogi till Super Nintendo var mycket bekant, men fokus hade flyttat fån aggressiva fiender till ruskigt utmanande plattformsakrobatik. Eftersom denna 3DS-version i stort sett är precis likadan som originalet gäller samma sak här. För en mer ingående beskrivning av spelmekanik och liknande kan ni därför läsa Eriks recension.
Tudelade nyheter
En del förändringar har dock skett i flytten till ett mindre format. Den mest märkbara nyheten är till exempel en lägre svårighetsgrad där Donkey och Diddy kan ta lite mer skada, samt har möjligheten att köpa hjälpande föremål i affären. För de som vill uppleva äventyret som det var tänkt är det fullt möjligt att spela utan dessa tillskott.
   Ett annat tillskott är åtta helt nya banor som håller lika hög klass som resten. Dessa banor är baserade på de tidigare världarna, men det finns flera unika och riktigt smarta passager. Monster Games visar med andra ord att de även kan knåpa ihop bra nivåer på egen hand.
dk1
Mindre viftande men sämre precision
En annan positiv skillnad är att det meningslösa skakandet från Wii-versionen är borta. Påklistrade skak-kontroller är något av det värsta jag vet på Wii, så att det nu saknas är ett stort plus.
   Tyvärr är inte allt frid och fröjd med kontrollen ändå. Herr Kong rör sig nämligen inte med samma precision som han gjorde senast. En anledning kan vara att bilduppdateringen har halverats från 60 bilder per sekund på Wii till 30 på 3DS. Den stora boven i dramat är dock 3DS-konsolen själv – styrplattan eller styrkorset är helt enkelt inte lika bra som Wiimotens dito.
Krympta plattformar
Något annat som påverkar spelbarheten negativt är det krympta formatet. På den mindre skärmen blir det lite svårare att se plattformar, fiender och hemligheter. Problemen är extra märkbart på den vanliga, ”lilla”, 3DS. Å andra sidan håller kontrollen fortfarande mycket hög klass. Det är i stort sett alltid ens eget fel när döden kommer på besök och även de svåraste hemligheterna går att nå med tungan rätt i mun.
dk2
Järnspikar, dunder och granater
Att ha tungan rätt i mun är visserligen ett måste från första till sista banan. Donkey Kong bjuder nämligen på en ordentlig utmaning. De väldesignade banorna är fyllda till bredden med kluriga plattformspassager och svårnådda hemligheter.
   För oaktsamma spelaren väntar många game over-skärmar, men som sagt är det i regel spelarens fel när det går åt pipsvängen. Jag kan erkänna att jag svurit en del under mina spelpass, men samtidigt blev jag aldrig sur då det faktiskt var jag som klantat mig.
Klassens ess
Det är egentligen väldigt lätt att avgöra om Donkey Kong Country Returns 3D är köpvärt eller ej. Har ni tagit er igenom äventyret på Wii finns det ingen större anledning att införskaffa denna bärbara version. Har ni däremot inte upplevt Donkey Kongs återkomst tidigare är det dags nu. Flytten till ett mindre format har visserligen gjort banorna mer svårnavigerade, fast det hindrar inte Donkey Kong från att vara ett av de mest utmanande och underhållande plattformsspelen som släppts sedan genrens storhetstid på 90-talet.

Vi fick spelet av Bergsala.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
boxshot_uk_large
Genre
Plattform
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2013-05-24
Sammanfattning
plus
  1. Bandesign i toppklass
  2. Svårt på rätt sätt
  3. Många hemligheter att samla
  4. Genomtänkta nivå-tillskott
minus
  1. Vissa kontrollproblem
  2. Co-op kräver två kasetter
  3. Inte mycket nytt jämte Wii-versionen
8

Slutsats

Donkey Kong Country Returns till 3DS är i stort sett samma spel som lanserades till Wii för snart tre år sedan. De som redan har tagit sig igenom äventyret kan med andra ord skippa denna 3D-version, men har ni inte upplevt Donkey Kongs återkomst tidigare är det dags nu. Flytten till ett mindre format har visserligen gjort banorna mer svårnavigerade, fast det hindrar inte Donkey Kong Country Returns 3D från att vara ett av de bästa plattformsspelen någonsin.
dk200
screen4_large
screen3_large
screen2_large
screen1_large
#inlineditbutton