Sanctum 2
Skrevs 2013-05-26 21:56:00 av Joel Andersson
Sanctum från 2011 lanserades som en ovanlig blandning av förstapersonsskjutare (FPS) och tornförsvar. Det mottogs väl och gav den mindre svenska utvecklaren Coffee Stain Studios möjligheten att jobba på en uppföljare. Slutprodukten, Sanctum 2, lanserades nyligen och efter många timmars testande är vi nu redo att delge vårt omdöme.
Målet i Sanctum 2 är enkelt, det gäller att med alla medel försvara lysande sfärer, som ger energi till de olika områdena, från fientliga utomjordingar. Mellan uppdragen sker en del berättande genom seriestrippar men det är ingenting du behöver lägga fokus på om du inte vill. Presentationen är också överlag simpel men funktionell, så få lär ha problem med att fatta vad som gäller. En kort introduktionsbana lär snabbt ut det nödvändiga och därefter får du klara dig själv, eller samarbeta med vänner online.
   Viss polering i grafik och ljud har skett sedan originalet men fokus verkar främst ha legat på att förbättra spelmekaniken. Ett uppdrag är uppdelat i ett tiotal fiendevågor under vilka spelet beter sig som ett FPS, men innan varje våg är det en strategisk fas där du förbereder ett försvar.
Sanctum2la
Mura labyrinter
I början av varje uppdrag ges du ett antal krediter och byggelement. Av dessa kan du bygga murar på markerade områden där det också syns från vilken ingång fienderna kommer välla in. Krediterna används för att bygga och uppgradera olika kanontorn på murarna. När du är nöjd börjar fienden söka sig mot energikärnan och när samtliga neutraliserats påbörjas en likadan byggfas, ibland under tidsbegränsning, med nya krediter och byggelement.
   De första uppdragen erbjuder inte mycket variation i vad och hur mycket som kan byggas men under senare uppdrag låser du upp nya kanontorn och bonusförmågor, samt får fler byggelement att spendera. Mot slutet av ett uppdrag, när flera fiendevågor redan avvärjts, har du förhoppningsvis hunnit bygga ett invecklat system av labyrinter och kanontorn. Ett exempel på strategi kan vara att försöka klumpa ihop fiender inom avfyrningsradierna för kanontornen. Dock måste/bör du alltid lämna någon öppning för fienderna, däremot förstör de allra flesta av dem inga murar så du kan tvinga dem till en ordentlig omväg.
Sanctum2-Screen2
När du väl byggt mur och kanontorn går spelet över i ett actionläge där du försöker hindra fienden från att ta sig igenom ditt försvar.
Skjut mot rött
När actionfasen initieras går spelet alltså över i ett mer traditionellt FPS. Det finns fyra karaktärer att välja på som har olika vapen: maskin-, hagel-, prickskytte- eller granatgevär. Specialförmågorna som skiljer karaktärerna åt känns, åtminstone till en början, ganska meningslösa. Till exempel kan någon dubbelhoppa medan en annan har fler livpoäng eller högre chans för kritiska träffar. Fienderna har rödmarkerade svaga punkter och de som är relativt långsamma med mycket livpoäng är enklare att hantera med ett kraftfullt prickskytte-gevär. Snabba eller luftburna fiender med mindre svaga punkter är enklare om du har större spridning på vapnet.
   Gemensamt för alla karaktärer är att det tar enerverande lång tid att ladda om vapnen. Det bästa botemedlet är att tömma magasinet, byta till nästa vapen och tömma dess magasin för att sedan byta tillbaka och då förhoppningsvis har ett fulladdat vapen igen. Skulle dina livpoäng uttömmas är det tio sekunders väntan innan du kan återuppstå. Sekunder som kan vara avgörande om fienden redan är intill energikärnan och slagit den från grön- till rödlysande.
NPC:er = kanonmat
Totalt finns 15 kartor att spela på och de varierar från traditionella grå forskningskomplex till mer gröna naturområden. En del av kartorna känns klart roligare och bättre, exempelvis går det i vissa fall att dra nytta av vegetationen när du bygger sitt försvar.
   När det gäller fienderna kunde variationen och designen varit något roligare. Fördelen är väl att i vissa fall kan ditt försvar ta hand om horder av samma fiendetyp medan du förnöjsamt ser på. Är fienderna klena nog kan även dina datorstyrda medkombatanter, som normalt bara fungerar som kanonmat, få en stund i rampljuset. Vidare går det justera svårighetsgraden genom att lägga till styrkeutmaningar, så som att öka fiendernas hastighet eller återhämtningsförmåga. Klarar du fortfarande uppdraget intjänas extra erfarenhetspoäng.
Sanctum2-Screen4
En del av kartorna har betydligt mer livfulla miljöer än andra där även vegetationen kan ge taktiska fördelar.
Bäst i co-op
Sanctum 2 ska ha beröm för sin udda kombination av genrer och det blir som allra bäst när du spelar med upp till tre andra online. Mest har jag spelat med en medspelare och då delas resurserna i varje byggfas. Planerandet blir då betydligt roligare eftersom ni tjänar på att spela med karaktärer som kompletterar varandras färdigheter. Däremot finns det risk för frustration då det går att skada en medspelare genom att konstruera torn eller mur ovanpå vederbörande. I och med de delade resurserna går det ju även att tänka sig att det blir mer kaosartat ju fler som deltar, speciellt om du inte känner dina medspelare.
   Även om prislappen inte är särskilt hög är det värt att nämna att variationen nog kan upplevas vara något svag. Mer nedladdningsbart extrainnehåll kommer förstås göras tillgängligt, men konceptet är i grunden som tidigare nämnt ganska enkelt. I en siffra sammanfattat får Sanctum 2 en stark sjua som säkert många kommer tycka borde varit snäppet högre.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
627cd379d588a8bb7c612b49eb26b2ec
Genre
FPS,Strategi
Utgivare
Coffee Stain Studios
Utvecklare
Coffee Stain Studios
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Release
2013-05-15
Sammanfattning
plus
  1. Enkelt att komma igång med
  2. Ovanlig kombination av genrer
  3. Bra samarbetsläge
  4. Utmanande
minus
  1. Inte lika roligt ensam
  2. Aningen mer variation hade inte skadat
  3. Kan kanske bli lite rörigt om du spelar med tre okända medspelare
7

Slutsats

Sanctum 2 satsar på sin udda kombination av FPS och tornförsvar med bravur. Allra bäst blir det när du samarbetar med vänner online men det håller för ett tag även om du väljer att spela själv. Gränssnittet är funktionellt och lätt att ta till sig fast kanske är spelmekaniken något för simpel för att kunna erbjuda en riktigt långlivad upplevelse för alla. Bra samarbetsspel växer dock inte på träd men detta är ett av dem och kanske är slutbetyget i underkant.
Sanctum2-Screen1
Sanctum2-Screen3
Sanctum2-Screen5
#inlineditbutton