Soul Sacrifice
Skrevs 2013-04-30 09:01:00 av Andreas Göransson
Soul Sacrifice är Sonys stora rollspelssatsning till PS Vita. Spelet håller vad det lovar och förutom själaoffringar kommer en hel del moraliska val ställas på spel.
Länge har spelbiblioteket till PS Vita ekat tomt. Sony har fått skarp kritik för att de inte ägnat sin bärbara gunstling uppmärksamheten den förtjänat och de mest intressanta titlarna har varit spinoffs på stationära spelserier. Det ser dock ut att ljusna för konsolen och Sony har ett starkt spelår framför sig. Ett av triumfkorten stavas Soul Sacrifice och är kanske en av de mest intressanta titlarna till en bärbar Playstationkonsol på mycket länge.


soul-sacrifice-playstation-420
Magikern Magusar
I en mörk och ogästvänlig värld har folket förslavats av en ondskefull magiker vid namn Magusar. Du spelar rollen som en av dessa förtappade själar och när spelets inledande minuter spelas upp är det dags för din avrättning. Lyckligtvis får du sällskap av en magisk och mycket odräglig dagbok som bjuder in till att läsa historien om Magusars bakgrund. På köpet kommer erfarenhet och krafter nog att störta den elaka härskaren.
Späckat med moraliska val


Soul Sacrifice är ett actiontungt rollspel där alla val du gör är avgörande för historiens fortlöpande. Det mesta kan anpassas efter personliga preferenser och i spelets inledande skedet ges du möjlighet att bestämma karaktärens fysiska egenskaper, samt hur denna ska vara klädd. Om du senare i spelet vill byta utseende är det fritt fram att göra det.

   Grafiskt är spelet knappast snyggast i klassen men bjuder helt klart på en del spännande designlösningar. Grafiken genomsyras av ett rått och näst intill gotiskt mörker där fantasifulla fiender staplas på rad. Du dräper allt från förvuxna demonråttor till giftiga slemkatter och varje fiende har i äkta rollspelsanda olika svagheter. Därmed gäller det att vara taktisk med de vapen du använder. När monstret väl faller ihop till svart gegga ställs man inför ett moraliskt val. Ska du låta odjuret fly med svansen mellan benen, eller ska du offra det och förvisa dess själ till underjorden?

soul-sacrifice-playstation-vita-1365793429-120
I spelets inledning inväntar du din dödsdom.
När döden är bättre än livet
Det är just detta som jag älskar mest med Soul Sacrifice. Allt du gör, alla du väljer att skona och alla som du förvisar till bråd död påverkar hur du utvecklas. Det har inverkan på vilka krafter du samlar på dig samt vilka andra trollkarlar du knyter band med. Med moralen som tyngdpunkt lockar spelet till omspelningar och försvårar det psykologiska momentet som är att ta livet av någon.
   Skulle du själv dö under strid kan en bundsförvant alltid hjälpa dig tillbaka till jordelivet. När en allierad offrar dig får han eller hon tillgång till nya krafter som kan sänka en större fiende. Skulle din död vara förgäves agerar du som ande i striden och kan påverka den genom att antingen sänka monstrets försvar, eller öka din partners attackpoäng. Detta gäller så klart även åt motsatt håll.
   För den som vill äventyra online finns möjligheten till det men det är en funktion jag inte testat då servrarna inte var i drift innan recensionen skrevs.
Saknar riktig pausfunktion
Att nämna nackdelar är aldrig roligt och trots sin skarpa briljant dras Soul Sacrifice med ett par störningsmoment. Utvecklarna har inte greppat hur man skapar en bra kameravinkel till tredjepersonsspel. Att låsa blicken vid flygande fän är i viss mån ganska besvärligt och det händer att kameran låser sig vid kombatanter som du inte har intresse för just då. Detta medför onödiga skador och känns trist i ett spel daterat 2013. Soul Sacrifice saknar även en ordentlig pausfunktion vilket medför att du måste hålla dig undan fiender om du ska in inställningarna. Att lägga undan konsolen utan att gå in i viloläge är därmed helt omöjligt vilket känns riktigt dumt.


soul-sacrifice-playstation-vita-1336638397-004
Soul Sacrifice är ett av PS Vitas starkaste kort. Till skillnad från många andra spel till plattformen, så är detta ingen konsolkonvertering.
Rekommenderas till rollspelare
Med det sagt är Soul Sacrifice en frisk fläkt till en plattform som domineras av konsolkonverteringar. Det är ett spel som inte bara erbjuder dig som spelare möjlighet att ta ställning till moraliska val, det gör även att du tänker efter en extra gång innan du begår dem. Döden har aldrig varit så närvarande någonsin och med ett par finputsningar hade Soul Sacrifice varit en fullpoängare. Spelet rekommanderas varmt till alla fans av rollspelsgenren.
Vi fick spelet av Hero Kommunikation.
  • member_male
    Boboulus Fin recension på ett riktigt trevlig... 2013-05-03
457634_10150760145764673_2144536527_o

offline EG_Andreas

27-årig exilskåning med fäbless för tv-spel och allsköns japansk kultur. Driver Eurogamer.se.
a303d8d60090121c67695dde9d8fe288
Genre
Action
Utgivare
Sony
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2013-05-01
Sammanfattning
plus
  1. Designmässigt intressant
  2. Högt omspelningsvärde
  3. Hyfsat utmanande
minus
  1. Dålig kamera
  2. Grafiskt föråldrat
  3. Obefintligt paussystem
9

Slutsats

Soul Sacrifice är ett blytungt actionrollspel med moraliska val som starkaste köpargument. Aldrig någonsin har det varit så svårt att ta livet av någon. Inte ens sin värsta fiende. Trots föråldrad kamera, en del grafiska problem och ett värdelöst paussystem levererar utvecklaren Marvelous AQL ett riktigt bra spel med skyhögt omspelningsvärde. Det här är något som ingen PS Vita-ägare bör missa.
Bilder
soul-sacrifice-05
soul-sacrifice-08
soul-sacrifice-07
soul-sacrifice-04
soul-sacrifice-03
soul-sacrifice-02
soul-sacrifice-01
#inlineditbutton