LEGO City Undercover The Chase Begins
Skrevs 2013-04-29 22:52:00 av P-A Knutsson
Samma stad i mindre format - men något saknas.
Tack vare en stor dos humor, charm och spelglädje klättrade Lego City Undercover snabbt upp som mitt favoritspel till Wii U. Imponerande, eller kanske dumdristigt, nog har TT Games försökt klämma in samma upplevelse på Nintendos bärbara maskin – men tyvärr har mycket ramlat bort på vägen.
legoflash
En efterföljande förföljare
Lego City Undercover: The Chase Begins är en så kallad prequel till Wii U-spelet. Precis som i den högupplösta versionen får spelaren ta kontroll över polisen Chase McCain, fast denna gång får vi följa hans första dagar som polis. Ärligt talat är det inget som märks nämnvärt i varken uppdrag eller tillgängliga rörelser – men det är småkul att se McCains första möte med flera av karaktärerna i ”uppföljaren”.
lego2
Fina klossar
Precis som på Wii U är det är svårt att inte bli imponerad av den färgfyllda och charmiga Lego-värld som TT Games bjuder på. Staden i The Chase Begins är i stort sett densamma som i Wii U-versionen och därmed helt fri att utforska både på marknivå och via hustak. Karaktärerna rör sig smidigt, bilarna är välbyggda och det finns mängder med hemligheter att upptäcka.
Yta framför innehåll
Tyvärr blir det snabbt uppenbart att Nintendos bärbara 3D-maskin inte riktigt klarar av att måla upp en stor fri stad. Staden i sig är det visserligen inget fel på, istället är det innehållet som brister – eller saknas rättare sagt. Lego-staden ekar ofta tom och bilister, fotgängare och vissa föremål syns inte förrän de är några få meter framför Chase.
   Tack och lov ställer det sällan till problem under själva uppdragen eftersom exempelvis bilar som ska jagas är synliga även om de kör en bit bort. Däremot är det inte lika kul att utforska staden nu när invånarantalet reducerats kraftigt. Även småsysslor såsom basket och andra detaljer har plockats bort. Det hela känns som ett sandlådespel utan sand – i alla fall så länge du inte är ute på något uppdrag.
lego5
Den ska bort!
En annan Legobit som fallit bort är de pussel- och plattformsinriktade specialbanorna där en stor del av uppdragen i Wii U-versionen utspelade sig. Istället utspelar sig allt direkt i staden, vilket visserligen är bra på så sätt att det skapar en logisk länk mellan uppdragen. Däremot får variationen en ordentlig törn och spelupplägget blir snabbt repetitivt. En alldeles för stor del av uppdragen kan sammanfattas med ”åk dit, hämta den, åk dit, lämna den”.
Tystnad, tagning!
Tråkigt nog kan även handling och dialoger beskrivas på samma sätt. Till skillnad från de många och roliga sekvenserna i Wii U-spelet innehåller The Chase Begins knappt några mellansekvenser alls. Istället levereras i stort sett allt prat via ljudlösa och ointressanta konversationer. Nog för att många repliker i Wii U-versionen var oerhört tramsiga, men de tillförde ändå charm och gav karaktärerna liv.
   Även ljudeffekter och musik har tagit ett kliv tillbaka och brummar nu mest på i bakgrunden utan att göra något större intryck.
En kul grund
The Chase Begins är dock inte någon katastrof. Att knata runt och leta hemligheter och Lego-bitar är både beroendeframkallande och underhållande, speciellt då kontrollen i regel fungerar utmärkt – oavsett om Chase tar sig fram till fots eller bakom ratten på ett fordon. Dessutom är uppdragen, även om de blir enformiga, hyfsat underhållande och bidrar till att hålla intresset uppe. Systemet med olika förklädnader som innehar speciella egenskaper är intakt och fungerar fortfarande väl.
   Men något mer än en halvtrevlig upplevelse blir det aldrig. Det är framför allt den totala avsaknaden av humor som sänker polisarbetet. Att staden och karaktärer tappat så mycket liv är ett annat stort problem. The Chase Begins är ett godkänt spel som kommer att underhålla yngre Lego-fans, men det är långt ifrån lika bra som sitt högupplösta syskon.
Vi fick spelet av Bergsala
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
LegoCityUndercover3DS
Genre
Barn
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
TT Games
Plattform
Nintendo 3DS
Release
2013-04-26
Sammanfattning
plus
  1. Fin grafik
  2. Välfungerande kontroll
  3. Mycket att utforska
minus
  1. Stel story utan humor
  2. Ödslig stad
  3. Repetitiva uppdrag
  4. Hemska laddtider
5

Slutsats

The Chase Begins gör sitt bästa för att likna Wii U-versionen, men det blir tyvärr snabbt uppenbart att 3DS inte klarar av att måla upp den charmiga Lego-världen. Staden är visserligen fin, men bristen på liv och sidosysslor gör att spelandet snabbt blir monotont. Det är visserligen fortfarande kul att leta hemligheter och utföra uppdrag, men tyvärr är spelet alltför avskalat för att underhålla annat än unga Lego-fans.
lego4
lego2
lego1
lego200
#inlineditbutton