Giana Sisters Twisted Dreams
Skrevs 2013-04-10 17:00:00 av Simon Liedgren
Giana Sisters: Twister Dreams är en fristående fortsättning på Great Giana Sisters, ett Amigaspel som mest är känt för att det drogs in efter att Nintendo stämde företaget som låg bakom det. Denna gång är Giana Sisters: Twister Dreams tillräckligt originellt för att stå på egna ben.
giana_sisters_420
Mysig yta
Det första intrycken av Giana Sisters: Twister Dreams är positiva. Grafiken är vacker, men främst på ett estetiskt plan. Tekniskt sett har Giana Sisters: Twister Dreams inte mycket att hämta jämfört med de mest påkostade produktionerna, men designen är så mysig som man kan förvänta sig av ett typiskt plattformsspel av den gamla skolan. Det sätter tonen för äventyret, som kretsar kring två systrar som måste ta sig igenom en farofylld värld.
   Musiken däremot blir lite tjatig efter en stund. Här blandas skrikiga pudelrocksriff med trallvänligt klämkäcka melodier. Musiken fyller sitt grundläggande syfte som stämningsförmedlare utan att tillföra så mycket mer.
Byt syster
Gianasystrarna har olika frisyrer och hårfärger och är därmed lätta att känna igen, men de har även olika egenskaper. Den ena av dem kan glidflyga längre sträckor, vilket är användbart när man vill passera djupa klyftor eller falla långsamt mot marken. Den andra systern kan studsa snabbt mellan väggar och andra solida föremål för att på så sätt ta sig förbi passager som annars vore svåra att komma förbi.
   Man kan växla mellan de två systrarna under spelets gång, och när man gör det förändras även hela spelvärlden runt omkring. Den ena systern springer omkring i en vacker och färgrik värld där tonerna går i klara kulörer. När man byter till den andra förvrids världen till en småruggig plats där tonerna går i mer jordnära färger.
   Några saker förändras även vad gäller nivåernas design men oftast är inte skillnaden större än att någon bro eller en brunn som öppnas eller stängs. Det känns lite billigt, för idén är det inget fel på. Men det blir sällan varken särskilt klurigt eller varierande.
giana1
Samlarglädje?
Gianasystrarna är förtjusta i juveler. Blåa juveler faller dem båda i smaken, medan gula respektive röda juveler endast kan plockas upp av den ena av de två. En idé som känns mer intressant på pappret än under själva spelets gång.
   För att få tag på alla juveler behöver man alltså växla flitigt mellan karaktärerna under nivåerna. För en gångs skull fyller samlandet även ett lite större syfte. Det är nämligen så att ett visst antal kristaller behövs för att ens få komma vidare. Allt detta kristallsamlande är väl tänkt att ge spelet lite välbehövligt omspelningsvärde, men jag går inte riktigt igång på det.
giana2
Står och stampar
Det största problemet med Giana Sisters: Twisted Dreams är varken smått menlöst samlande, skräniga elgitarrer eller tekniskt simpel grafik. Nej, det som gör att jag aldrig riktigt faller fullt ut är att det aldrig tar vägen någonstans. Man promenerar fram i makligt tempo på vackra men intetsägande nivåer som känns både för tomma och för upprepande. De få fiender som finns är oftast av samma typ.
   Spelmekaniken är inte heller det roligaste jag varit med om. Skiftandet mellan systrarna och deras ljusa och mörka världar tillför inte mycket. Konceptet kunde ha varit så mycket mer än att byta värld för att få en orörlig plattform att börja åka längst sin förutbestämda räls eller öppna upp en blockerad passage.
   Trots mina invändningar har jag oftast roligt med Giana Sisters: Twisted Dreams. Det saknar stundtals både tempo och överraskningar och är lite för enkelt på sina håll men det är trots sina tillkortakommanden ett tillräckligt robust designat plattformsspel för att passera med ett godkänt betyg.
zww-link3

offline Simpan1

Skribent och nyhetsansvarig här på Level 7. Student. En trevlig, snäll och omtänksam grabb.
ee297f7f12c273bc5fdee0eb54f92779
Genre
Plattform
Utgivare
Black Forest Games
Utvecklare
Black Forest Games
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Release
2013-03-20
Sammanfattning
plus
  1. Mysig grafik
  2. Mycket att samla
  3. Intressant idé hur hela världen byter skepnad när man växlar karaktär
minus
  1. Man borde ha kunnat göra mer av idén med att växla mellan två världar
  2. Lågt tempo
  3. Bitvis tråkigt spelmekanik
  4. Något tomma, upprepande och oinspirerade nivåer
5

Slutsats

Giana Sisters: Twisted Dreams är ett plattformsspel som inte tillför mycket nytt och som mest puttrar på i sin egen takt utan att riktigt lyfta. Spelet har spännande koncept som inte riktigt kommer till sin fulla rätt, men det är ändå ett välgjort spel med en mysig yta som utan större problem klarar godkänt."
#inlineditbutton