Lego City Undercover
Skrevs 2013-04-02 18:46:00 av P-A Knutsson
Ett Lego-spel som står på egna ben visar sig vara en riktig vinnare.
Efter en nästan absurd mängd Lego-spel baserade på kända licenser är det nu dags för de danska klossarna att klara sig själva. I centrum står de välkända Lego City-byggsatserna, vilka fyller en värld med bekanta byggnader, fordon och figurer.
   Som den Lego-fantast jag är får jag nostalgikänslor i både huvud, axlar knä och tår på nolltid. Frågan är om Lego City Undercover klarar av att underhålla som just ett spel eller om det bara handlar är nostalgi och yta?
legoflash
Chase vs Fury
Efter en humorfylld introsekvens och en genomgång av kontroll och kontrollplattans finesser sätter äventyret igång. I rollen som polisen Chase McCain ska en någorlunda stor stad utforskas i jakt på den fruktade brottslingen Rex Fury (kan namnen bli mycket mer klockrena än så?).
   På ytan påminner Lego City Undercover om de flesta sandlådespel. Stadens gator är fyllda med Lego-gubbar och bilar medan byggnader, tomter och natur är oväntat interaktiva och innehåller mängder av hemligheter och små sidosysslor som styrketräning och basketspel. Dessutom hittas ett par smarta inslag som gör mycket för helheten.
Svinga i lianerna
Dels är Chase en rörlig typ som gärna klättrar på väggar, går balansgång och svingar på lyktstolpar när tillfälle ges. Dessa rörelser kan aldrig utföras helt fritt, men det finns ändå goda möjligheter för akrobatik och utforskande.
   Ett annat utmärkande inslag är att flertalet uppdrag utspelar sig i speciella områden som är anpassade till plattformshoppande och pusslande. Det leder till att många uppdrag inte erbjuder någon som helst frihet i hur de ska utföras, men detta vägs upp av varierade och underhållande banor som tål att spela igenom flera gånger. Inte minst för att hitta alla hemligheter.
bild3
Gott om skrattanfall
Något annat som utmärker Lego City Undercover är all humor. Visserligen faller flera skämt platt men överlag är det svårt att hålla tillbaka både leenden och gapskratt. Till exempel finns det gott om filmreferenser, som den hjälpsamme fången Blue – som låter precis som Morgan Freeman i Nyckeln till frihet. Ett riktigt roligt replikskifte sker mellan Blue och en medfånge, där medfången tycker sig känna igen Blue från en mängd olika roller som Freeman gjort.
   Ett annat lyckat inslag är att bilar faller samman på ett Lego-realistiskt sätt; efter ett par kollisioner kan tak, motorhuv, dörrar och så vidare saknas. Det är en enkel detalj som höjer spelupplevelsen ordentligt.
Smart kontroll
Samma beskrivning passar bra till kontrollplattans användningsområden. I huvudsak visas en karta på den extra skärmen, vilket gör att man slipper harva runt i menyer för att ta reda på var uppdragsmål och hemligheter håller hus. En mer speciell finess är möjligheten att scanna miljöerna i jakt på skurkar, hemligheter eller andra saker. Pekplattekontrollen är överlag en naturlig del av spelandet och användandet känns snarare som en hjälpande hand än påtvingat.
bild4
Kommisarie Gadget
Likt de licensbaserade Lego-spelen finns det i Lego City Undercover passager och blockeringar som kräver en speciell egenskap för att passera. I de andra spelen sköttes det genom karaktärsbyten, något som inte fungerar här då det bara finns en huvudperson. Lösningen är ett kostymsystem där Chase byter ”yrke” med ett enkelt knapptryck. Som polis kan han använda en änterhake, som tjuv en kofot och som gruvarbetare en hacka. Det är ett ologiskt men ändå välfungerande system. Inledningsvis är det dock ruskigt irriterande att konstant stöta på blockerade passager som inte kan öppnas förrän en viss kostym är upplåst.
Fula hopp i fina miljöer
Rent tekniskt fungerar allt väl, även om det finns detaljer att anmärka på. Framför allt är det bilduppdateringen som ställer till det – speciellt när det ska precisionshoppas. Just plattformshoppandet lider stundtals av grova kontrollproblem, något som skapar irritation när hela passager måste startas från början.
   På tal om kontrollen måste även stridssystemet nämnas. Det är en relativt välutvecklad historia med slag, kontringar och kast – ungefär som en lättsammare version av Sleeping Dogs. Tyvärr hindrar spelets inriktning striderna att nå sin fulla potential. Men ett mer avancerat stridssystem hade antagligen bara ställt till problem för de yngre.
   I övrigt är det en färgfylld, väldetaljerad och oerhört charmig värld som byggs upp. Även om de flesta byggsatser kommer från senare år känner jag igen en mängd fordon och figurer från min barndom. För de barn som leker med dagens byggsatser lär det däremot vara en riktigt häftig upplevelse att se allt komma till liv.
bild6
För små och stora Lego-fantaster
Trots att jag alltid tyckt om Lego har de senaste årens licensspel med Lego-tema aldrig riktigt fångat mig. Framför allt för att de saknat utmaning och varit för enkelspåriga, men även för att jag inte har någon som helst nostalgisk koppling till licensbaserade byggsatser. Allt detta är löst i Lego City Undercover – även om utmaningen fortfarande håller till på den lägre skalan.
   Visst kunde många komponenter ha varit snäppet bättre, speciellt kontrollen, men otippat nog växer sig Lego City Undercover till ett av de roligaste sandlådespelen jag har haft nöjet att ta mig an. För riktigt stora Lego-fans kan Lego City Undercover till och med vara tillräckligt för att införskaffa en Wii U.
Vi fick spelet av Bergsala
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
boxshot_uk_large
Genre
Action,Barn
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Travellers Tales
Plattform
Wii U
Prisjakt
Release
2013-03-26
Sammanfattning
plus
  1. Humor för alla åldrar
  2. Massor med innehåll
  3. Oerhört charmigt
  4. Smart kostymsystem
  5. Bra användning av kontrollen
minus
  1. Tveksam kontroll
  2. Haltande bilduppdatering
  3. Låg svårighetsgrad
  4. Långa laddtider
  5. En del buggar
8

Slutsats

Lego City Undercover påminner i mångt och mycket om ett typiskt sandlådespel - fast uppbyggt av Lego. I rollen som polisen Chase McCain kan spelaren köra bil, klättra på byggnader, leta mängder av hemligheter och så vidare. Det finns dessutom ett par utmärkande inslag som gör mycket för helheten. Detta tillsammans med charmig grafik och härlig humor skapar ett spel som rekommenderas varmt till alla som någon gång byggt med de danska klossarna.
Bilder
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-008
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-009
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-010
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-011
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-012
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-014
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-013
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-015
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-016
lego-city-undercover-wii-u-wiiu-1338923151-017
bild1
bild2
bild3
bild4
bild5
bild6
#inlineditbutton