Luigi’s Mansion 2
Skrevs 2013-03-30 11:05:00 av Anders Wollner
I samband med Gamecube-lanseringen fick Marios lite klumpigare bror ett eget spel. Tolv år senare är det dags för uppföljaren.
När Nintendo nu följer upp Luigi's Mansion har de tagit hjälp av den kanadensiska spelstudion Next Level Games, en utvecklare som bland annat hjälpte Nintendo med Wii-versionen av Punch Out!! för några år sedan. Trots att lång tid har passerat sedan originalet släpptes känns mycket av grundkonceptet igen.
   Precis som senast är det professor E.Gadd som skickar ut Luigi på uppdrag, och det övergripande problemet rör det faktum att delar av himlakroppen har gått i delar och försvunnit. Spelmässigt handlar det fortfarande om att besöka hemsökta herrgårdar för att leta reda på ondsinta spöken, vilka sedan ska fångas in med hjälp av en dammsugare.
luigis_mansio_big
Högt tempo och mycket variation
Luigi's Mansion 2 är något mer linjärt än sin föregångare. De olika nivåerna är uppdelade i mindre uppdrag, där de flesta är över på under tjugo minuter. Beroende på hur snabbt det går, hur många hemligheter som hittas och hur lite skada Luigi tar får man efter varje uppdrag olika poäng. Upplägget bidrar till ett högt tempo, och gör att omspelningsvärdet blir högt.
   Next Level Games ska också ha beröm för hur uppdragen är designade. Det finns en risk att spel med korta och intensiva uppdrag snabbt blir enformiga, men Luigi's Mansion 2 lyckas hela tiden med att variera sitt upplägg och överraska. Många uppdrag går ut på att hämta nycklar eller att samla in ett bestämt antal saker, men vägen dit är alltid annorlunda.
mansion1
Med hjälp av dammsugaren går det att suga fast i delar av omgivningen, för att hitta hemligheter.
Avsaknaden av sparpunkter stör
Den stora tjusningen med Luigi's Mansion 2 är striderna mot spökena. De fångas in med hjälp av Luigis dammsugare, men innan det ska de både lokaliseras och besegras. Spökena kommer dessutom i flera olika varianter, vilket bidrar till stor variation. För att besegra spökena behöver man först använda ficklampan för att få fram dem, och därefter använda dammsugaren för att suga in dem. Spökena är dock inte speciellt sugna på att bli tillfångatagna, vilket gör att man behöver utforma en form av dragkamp under varje strid.
   Striderna är underhållande men tyvärr är kontrollen något seg, speciellt när Luigi behöver göra snabba vändningar. Många gånger leder detta till att energi går förlorad helt i onödan. Med tanke på att det inte finns några sparpunkter under uppdragen och att man därmed får starta om från början vid varje dödsfall blir det extra frustrerande. Luigi's Mansion 2 är förvisso inte något svårt spel, men till skillnad från många av Nintendos egna topptitlar är det inte alltid spelarens fel att man dör.
mansion2
Överallt finns mynt utspridda. Samlar man många sådana blir diverse uppgraderingar tillgängliga.
Mysigt plattformsspel med gott om charm
Grafiskt är Luigi's Mansion 2 inte det snyggaste på Nintendo 3DS, men fullt funktionellt med mjuka animationer och bitvis imponerande ljuseffekter. 3D-effekterna bidrar inte med något, och kan lika gärna stängas av.
   I sedvanlig Nintendo-anda osar spelet av charm, och det är svårt att inte bli på gott humör när Luigi, halvt skräckslagen, nynnar med i spelets bakgrundstema.
   Den något sega kontrollen och bristen på sparpunkter är egentligen de enda bristerna i Luigi's Mansion 2, som överlag är ett oerhört välgjort plattformsspel. Det är enkelt att sätta sig in i, innehåller mycket att göra och har ett nästan perfekt avvägt tempo för det bärbara formatet.
Vi fick spelet av Bergsala.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
3DS_LMansionDM_0_logo_E3
Genre
Action,Äventyr
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2013-03-28
Sammanfattning
plus
  1. Mysigt
  2. Bra tempo
  3. Charmigt
  4. Bra bandesign
minus
  1. Inte några sparpunkter under uppdragen
  2. Något seg kontroll
7

Slutsats

Luigi's Mansion 2 är en uppföljare som gör det mesta rätt och som passar utmärkt till det bärbara formatet. Det är charmigt, känns fräscht och lätt att sätta sig in i. Ett par missar hindrar det tyvärr från högre betyg.
Bilder
luigis_mansion_bild1
luigis_mansion_bild2
luigis_mansion_bild3
luigis_mansion_bild4
3DS_LMansionDM_2_scrn03_E3
3DS_LMansionDM_2_scrn02_E3
3DS_LMansionDM_1_scrn01_E3
3DS_LMansionDM_2_scrn04_E3
3DS_LMansionDM_2_scrn05_E3
3DS_LMansionDM_3_scrn09_E3
3DS_LMansionDM_3_scrn10_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn11_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn12_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn13_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn14_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn15_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn16_E3
3DS_LMansionDM_4_scrn17_E3
Luigis-Mansion-Dark-Moon-ghost-chase
#inlineditbutton