Star Wars Pinball
Skrevs 2013-03-04 13:35:00 av P-A Knutsson
Flipper och Star Wars i ljuv harmoni
Likt arkadaktiga tennis- och golfspel är flipper egentligen en oerhört monoton syssla som ändå kan underhålla stort i digital form. Pinball FX 2/Zen Pinball 2 är ett lysande exempel på detta faktum och Zen Studios släpper regelbundet nya bord till sin skapelse. Senast var det Marvel-bord som fyllde ut huvudmenyn och nu står Star Wars på tur.
Star_Wars_Pinball_-_Empire
Tre i ett
Väldigt bra, bra men lite rörig och lysande är passande beskrivningar på de tre första Star Wars-borden till Pinball FX 2/Zen Pinball 2. Totalt ska tio bord med Star Wars-tema lanseras och detta första paket innehåller bord baserade på Clone Wars (serien), Boba Fett och Episode V: Empire Strikes Back.
   Det sistnämnda blev snabbt en favorit tack vare ett smart upplägg, roliga uppdrag och mängder av gömt innehåll. Efter att ha prickat två block märkta Star respektive Wars får spelaren välja en scen från Episode V, som då visas i ett charmigt men extremt lågupplöst och färgfattigt flipperspelsskärms-format. När scenen är slut startar ett tillhörande uppdrag. Vissa uppdrag går ut på att träffa särskilda delar på flipperbordet, medan andra är betydligt mer interaktiva. I ett uppdrag ska till exempel en stormtrooper besegras, medan ett annat innehåller en runtklampande AT-AT. Självklart kliver även Darth Vader ut på bordet för en ljussvärdsduell när rätt objekt prickats.
pball3
En överraskning och besvikelse
Clone Wars var det bord som på förhand kändes minst intressant för min del, mestadels för att jag har noll koll på den tecknade serien som bordet baseras på. Trevligt nog visade sig bordet vara en välgjord och relativt lättspelad bekantskap fylld med innehåll. Likt Empire Strikes Back-bordet finns det ett antal uppdrag att aktivera och medan de utförs hoppar Anakin och Ahsoka Tano runt på bordet. De riktiga höjdpunkterna kanske saknas och nostalgifaktorn är i botten, men ett klart godkänt flipperbord är det ändå.
   Efter en positiv överraskning kom dessvärre en negativ sådan: Boba Fett. Den ultraklassiska prisjägarens bord är uppdelat i tre områden: Hutterna, en Star Destroyer och Sarlac-gropen. Det finns även ett par roliga detaljer såsom en nedfrusen Han Solo och glupska tentakler. Tyvärr upplever jag ändå bordet som relativt innehållslöst och dessutom ganska plottrigt, vilket kan göra det svårt att hänga med i rullningarna. Besvikelsen till trots är Boba Fetts bidrag ändå välgjort, utmanande och underhållande.
Fel röst i fel mun
Oavsett vilket bord tiden spenderas vid är det mesta en fröjd för ögonen. Överallt hittas nostalgiska detaljer och 3D-modellerna som rör sig på borden är överlag väldigt välgjorda – speciellt Boba Fett. Att själva borden är placerade på välkända platser, såsom bryggan på en Star Destroyer, skapar ett extra leende.
   Även ljudeffekterna och musiken känns igen och ger en ordentlig udd till inramningen. I alla fall så länge det inte pratas. Replikerna är i regel tagna från någon film eller serie i Star Wars universum, men det rör sig om nyinspelningar med röstskådespelare som inte riktigt lyckas låta som de klassiska karaktärerna. Det är extra uppenbart på Empire Strikes Back-bordet där speciellt Yoda och Han Solo låter mycket suspekt. Det kan låta löjligt, men jag blir både irriterad och störd på att höra röster som inte riktigt låter som de ska.
pball4
För fans och fantaster
Utöver rösterna och det lite röriga Boba Fett-bordet finns det inte mycket att klaga på här – men desto mer att hylla. Det enda smolket i bägaren är priset. Även om borden överlag håller hög klass är 90 kronor för tre flipperbord lite väl dyrt; i Marvel-paketen ingick till exempel fyra bord för samma pris. För att få valuta för pengarna skulle jag därför främst rekommendera paketet till folk som antingen är flipper- eller Star Wars-frälsta. Är ni båda delar är det bara att slå till på en gång. Stjärnornas Flipperkrig är svårt att göra bättre än det här.
Star Wars Pinball-expansionen finns till Xbox 360, PS3 och Vita (köp en få båda), iOS och Android. På Xbox 360 heter grundspelet Pinball FX 2, medan det på övriga format heter Zen Pinball 2.
Vi fick en kod till spelet av Zen Studios
 • member_female
  Kristendoss Best 29 juni 14:03
 • jag
  Magnus Enarsson Mycket bra lir. Har köpt samtliga bo... 2013-03-04
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Hur fungerar spelandet på en platta ... 2013-03-04
   • punka
    . Förutom responstiden så tycker jag ... 2013-03-07
    • DSC_0331
     P-A Knutsson (cmd) Jag slog faktiskt till på Episode V-... 2013-03-08
   • jag
    Magnus Enarsson Nej, det fungerar utmärkt. Man behö... 2013-03-04
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
3d2c9fc9d5720f3334c9591f8a9a11cf
Genre
Flipper
Utvecklare
Zen Studios
Plattform
Xbox 360
Release
2013-02-27
Sammanfattning
plus
 1. Episode V-bordet är lysande
 2. Utmanande och underhållande
 3. Mängder av hemligheter
 4. Fina 3D-modeller
minus
 1. Inte särskilt kul att slöspela
 2. Flera dåliga röster
 3. Något dyrt
8

Slutsats

Zen Studios flipperbord har gått från klarhet till klarhet på senare tid, en trend som fortsätter i och med de tre nysläppta Star Wars-borden. Även om vissa detaljer kunde ha varit bättre finns det inte mycket att klaga på – men desto mer att hylla. Stjärnornas Flipperkrig är svårt att göra bättre än så här.
swp200
pball1
pball2
pball5
#inlineditbutton