Year Walk
Skrevs 2013-02-22 15:12:00 av Anders Wollner
Year Walk är Simogos senaste spel, och denna gång har de frångått den färgglada designen som tidigare har präglat utvecklaren.
Med kritikerhyllade Beat Sneak Bandit och Bumby Road har Malmöbaserade Simogo seglat upp som en av de främsta utvecklarna på Appstore. Mycket av tjusningen i deras spel ligger i det audiovisuella, där grafik och ljud hör ihop med spelmekaniken.
year-walk_420
I en snötäckt skog
Deras senaste spel Year Walk är något helt annorlunda. Borta är de glättiga färgerna och något beroendeframkallande spelkoncept som sitter perfekt efter bara några sekunder syns inte till. Istället inleds Year Walk med en berättelse om att människor runt 1800-talet ägnade sig åt ”årsgång”, en form av rituell promenad med syfte att se in i framtiden. Därefter placeras vi en snötäckt skog utan några tydliga instruktioner om vad som ska göras härnäst.
Många smarta berättarknep
Year Walk spelas ur ett förstapersonsperspektiv, där världen är tvådimensionell och där friheten är begränsad på grund av att det enbart är möjligt att gå förutbestämda vägar. Det är främst ett spel som försöker berätta en historia, och den tillåts även ta mycket plats. Utan att avslöja något utvecklar sig historien från att vara något otydlig till att bli oväntat intressant. För den som orkar engagera sig har Simogo mot slutet använt flera smarta grepp.
year_walk4
Peka och klicka
Den spelmekaniken som finns handlar för det mesta om problemlösning, som bygger på att man har antecknat ledtrådar under spelet gång. Det är inte några chockerande välbyggda pussel som erbjuds, men de fungerar väl i sammanhanget. Vid några tillfällen använder dessutom Simogo ljudet för att ge ledtrådar till lösningen.
The Blair Witch Project-stämning
Men den främsta anledningen till varför Year Walk är så bra är stämningen. Det finns flörtar till både The Blair Witch Project och Edgar Allan Poe och den mörka skogen har hela tiden något otäckt vilande över sig. Genren till trots existerar det inte heller många lugna stunder och spelet hittar ständigt nya sätt att överraska.
   Year Walk är knappa timmen långt men under den tiden hinner Simogo med mer än vad många större utvecklare gör under tio timmar.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
ae8a0183bcc2a45c8f9d9998c4b8d2c3
Genre
skräck
Utgivare
Simogo
Utvecklare
Simogo
Plattform
iPad
Release
2013-02-21
Sammanfattning
plus
  1. Stämningsfullt
  2. Vackert
  3. Skrämmande
  4. Bra berättat
minus
  1. En del förvirrande pussel
  2. Lätt att gå vilse
9

Slutsats

Year Walk är Simogos klart bästa spel och det är även årets bästa mobila spel hittills. Det bjuder på en kort men intensiv historia om svenska sagor och myter, och utspelar sig i en snötäckt skog där man aldrig vet vad som väntar.
#inlineditbutton