Earth Defense Force 2017
Skrevs 2013-02-05 07:48:00 av P-A Knutsson
Tveksam grafik, mängder av buggar, monotont upplägg och hinkvis av spelglädje.
Earth Defense Force 2017, eller EDF 2017 om man så vill, är ett ytterst suspekt spel. Det är fult som attan, extremt repetitivt, fyllt med småbuggar och trasig fysik, har värdelös AI och innehåller några av de mest ologiska fiender som spelvärlden någonsin har skådat. Hela paketet känns helt enkelt som ett extremt budgetspel av värsta sort. Det är bara ett problem; EDF 2017 är löjligt underhållande.
edfflash
En enkel soldat
Mänsklighetens undergång knackar ännu en gång på dörren när gigantiska rymdinsekter och elaka robotar invaderar vår stackars planet. Det enda som står i deras väg är EDF-armén, i vilken spelaren intar rollen som en simpel fotsoldat.
   Som denne namnlöse soldat ska fiende efter fiende mejas ner med hjälp av någorlunda jordnära vapen. Inledningsvis är arsenalen starkt begränsad, men ganska snart växer vapenutbudet till sig ordentligt och det blir viktigt att anpassa sina vapenval inför varje uppdrag. Förutom vapen finns det även fordon såsom pansarvagnar, helikoptrar och till och med mechas att tillgå på vissa banor.
Mördarrobotdockans återkomst
Rent spelmässigt finns det egentligen inte något särskilt som utmärker EDF. På schemat står typiskt tredjepersonsskjutande där huvudpersonen kan gå, hoppa, sikta och skjuta. Det går att ta skydd bakom byggnader, men en attack från dig eller fiender får ofta husen att falla samman som en pappersskyskrapa.
   Det låter allt annat än upphetsande och är ärligt talat inte det heller – tills det börjar välla in absurt många fiender som gör allt för att göra dig och dina medsoldater till mellanmål. Paniken kommer snabbt krypande och att reträttera in i en gränd bara för att upptäcka en enorm spindel bakom ryggen är lika skrämmande som underhållande.
   En annan detalj som höjer underhållningsnivån är den heltrasiga fysiken. Att se nyskjutna myror och spindlar flyga all världens väg samtidigt som de gör akrobatiska volter är en bisarr syn som framkallar många skratt. Robotarna i sin tur påminner mest om jättelika och dödliga dockor som går rakt mot spelaren i jakt på en kram.
screen2_large
Komma till skott
Att överleva attacker från dessa fula och korkade jättar kräver oväntat nog både kyla och taktiskt tänkande. Att bara kuta rakt fram och skjuta på allt som rör sig fungerar dugligt i vissa situationer, men överlag är det viktigt att ta till vara på de möjligheter som miljöerna erbjuder; flankera, gå till reträtt eller ta skydd. Eftersom byggnader rasar samman så lätt går det inte heller att fega och skjuta ner fiender i säkerhet.
   Det är där EDF 2017 glänser ordentligt. Man känner sig hela tiden extremt utsatt när fiender väller in från alla håll och kanter. Panikkänslan är konstant närvarande, vilket leder till att man ofta nöjer sig med att skjuta än att faktiskt sikta ordentligt. Då är det tur att det finns målsökande missiler – fast det kan lätt bli dråpligt när de låser in sig på ett mål precis bakom spelaren.
Rädda världen tillsammans
Likt övriga EDF-spel är det tillsammans med andra som konceptet lyfter till en högre nivå. Det finns endast två speltyper för flera spelare, co-op och versus, men båda kan spelas via wifi eller online. Onlinefunktionen är relativt robust och bjuder på en välfungerande chatt och flera inställningsmöjligheter. Att hitta folk online är någorlunda enkelt. Tyvärr verkar de flesta spela på den högsta svårighetsgraden, vilket är ett stort problem för nybörjare som inte har levlat sin gubbe tillräckligt.
screen5_large
Bättre än det borde vara
Earth Defense Force 2017 är ett budgetspel fyllt av buggar och problem. Det intressanta är att utvecklarna har full koll på detta och lyckas vrida många av bristerna till något positivt. Den usla AI:n passar till panikfyllda soldater och korkade insekter, medan buggarna snarare framkallar skrattanfall än irritation. Dessutom vägs det monotona upplägget delvis upp av ett oerhört högt tempo och en absurd mängd fiender – allt är så kaotiskt att man inte riktigt hinner tröttna.
   Jag har helt enkelt betydligt roligare med EDF 2017 än vad som borde vara möjligt. Tyvärr kan jag ändå inte rekommendera spelet helhjärtat; prislappen är nämligen alldeles för hög. Till andra konsoler har EDF-serien alltid släppts till budgetpris, men på Vita kostar spelet 349 kronor – vilket är ungefär lika mycket som de flesta fullpristitlar till formatet går loss på. Efter en prissänkning är det dock ett klockrent köp som passar prima i bärbart format.
Vi fick en nedladdningskod till spelet av Namco Bandai
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
0dbbc497c8269604c40d39bd6cbd7596
Genre
Action
Utgivare
Namco Bandai Games
Utvecklare
Sandlot
Plattform
Playstation Vita
Release
2013-02-06
Sammanfattning
plus
  1. Spelglädje!
  2. Bra flerspelarstöd
  3. Vrider trasig speldesign till något bra
minus
  1. För högt pris
  2. Kass AI
  3. Buggigt
  4. Monotont
  5. Tveksam grafik
7

Slutsats

EDF 2017 är ett dåligt spel som gör allt rätt. Det är fult, korkat och monotont – och fruktansvärt underhållande. På något underligt sätt har utvecklarna lyckats vrida många av problemen till något positivt och fått fram en skapelse som är betydligt bättre än vad som egentligen vore möjligt. Tyvärr är prislappen lite väl hög, men efter en prissänkning är det ett klockrent köp.
edf200
screen1_large
screen3_large
screen4_large
screen6_large
#inlineditbutton