Epic Mickey 2 The Power of Two
Skrevs 2012-11-21 13:13:00 av Anders Wollner
Warren Spector gör ett nytt försök i Disneys universum.
Förra gången Warren Spector gav sig på Disney-universumet slutade det i vackra men något trasiga Wii-spelet Epic Mickey. När spelet nu skall följas upp har Warren Spector och hans Junction Point Studios valt Playstation 3 och Xbox 360 som plattformar och fokuserat på ett samarbetsläge. Med bättre teknik och ett Epic Mickey-spel i bagaget kan man ana att Juntion Point Studios har gjort sin läxa sedan förra gången, men det visar sig snabbt vara fel.
epicmickey2
Samarbetsläge över delad skärm
En nyhet i Epic Mickey 2 är att Musse Pigg inte längre är ensam under sitt äventyr. Kalle Kanin (eller Oswald the Lucky Rabbit som han heter på engelska) såg vi även i föregångaren, skillnaden här är att han numera kan kontrolleras av en mänsklig spelare över delad skärm. Samarbetsläget fungerar, även om det aldrig är någon briljans som Junction Point Studios bjuder på. De pussel som kräver att två spelare samarbetar går alldeles för ofta ut på att den ena spelaren drar i en spak så att den andra kan aktivera till exempel en maskin. Sällan eller aldrig ställs någon skicklighet på prov, och det är väl någonstans i sin ordning med tanke på den målgrupp som spelet främst riktar sig till. Problemet är att variationen är för liten, vilket gör att du snabbt tröttnar på pusselinslagen.
Korkad AI förstör
Att Epic Mickey 2 är utvecklat med samarbete i åtanke märks tydligt när du spelar ensam – datorn är nämligen hemskt dålig på att sköta Kalle Kanin på ett vettigt sätt. Faktum är att det var länge sedan jag upplevde en sådan bristfällig AI i ett spel. Många gånger försvinner Kalle Kanin helt från spelplanen och du tvingas stå stilla vid ett hinder i väntan på att han ska komma tillbaka. Han har även en förkärlek till att avbryta påbörjade saker, så förvänta dig att få vänta ett tag om något ska aktiveras av datorn.
epicmickey1
Spelvärlden i Epic Mickey 2 är fylld med Disney-referenser.
Mysiga mellansekvenser men trist spelgrafik
Epic Mickey 2 tar plats i Ödelandet, dit Musse Pigg har skickats för att ställa saker till rätta. Berättelsen inleds med en fantastisk animerad sekvens där den påstått snälle Galne Doktorn sjunger ut sina sorger inför stadens invånare. Mellansekenserna håller överlag skyhög kvalitet med välskriven dialog och vackra teckningar. I övrigt imponerar inte Epic Mickey 2 grafiskt och steget från mellansekvenserna till spelgrafiken är stor. Ödelandet är en mysig spelvärld, med många Disney-referenser, men det är även detaljfattigt och fullt av utsmetade texturer.
epicmickey2
Precis som i föregångaren ska Musse Pigg använda sin pensel för att laga världen.
Brister i kamera och kontroll
Även kontrollen haltar onödigt mycket. Precis som senast är Musse Pigg utrustad med en pensel som antingen kan måla dit objekt eller ta bort objekt. Penseln används även för att besegra fiender på vägen. Tyvärr försvåras penselarbetet av att kontrollen är för oprecis. De gånger Musse Pigg tvingas använda siktet för att besegra en fiende eller nå ett objekt på långt avstånd blir det som mest påtagligt. Det är helt enkelt onödigt svårt att måla där man vill måla. Musse Pigg själv är fladdrig att styra och plattformsprecision som i Super Mario-spelen är bara att glömma. Dessutom har inte Junction Point Studios rättat till den bångstyriga kameran från föregångaren. Den hänger fortfarande inte med tillräckligt bra och du tvingas hela tiden centrera kameran för att inte risekera att missa ett hopp och därmed förlora liv.
Variationsrikt
Om spelmekaniken haltar något är uppdragsdesignen bättre. Junction Point Studios bjuder på allt från traditionella insamlingsuppdrag till större uppdrag där bosstrider väntar mot slutet. En del uppdrag ses även ur ett tvådimensionellt perspektiv, och även om dessa är alldeles för enkla bidrar de till en god variation. De omtalade moraliska valen från föregångaren existerar även här, även om de oftast är för uppenbara för att locka fram några tunga tankar.
epicmickey3
Musse Pigg kan kasta upp Kalle Kanin i luften och sedan glidflyga i med honom.
Spela tillsammans eller hoppa över
Epic Mickey 2 är tillsammans med en vän ett godkänt plattformsspel som tack vare sin låga utmaning och sina enkla pussellösningar fungerar för de flesta åldrar. I jämförelse med genrens giganter står det sig slätt, mycket på grund av grundläggande problem i kontroll och kamera. Hade du tänkt att spela ensam kan du dessutom lägga till en mycket bristfällig AI till de negativa aspekterna. Jag hade hoppats på att Junction Point Studios skulle rycka upp sig efter föregångaren, som trots en del brister var ett godkänt Disney-spel. Del två är tyvärr sämre på de flesta punkter.
Vi fick spelet av Disney.
anderswollner_1

online Anders Wollner

Chefredaktör för Level 7 och frilansjournalist. Twitter: anderswollner. Mail: anders[@]level7.nu.
eb137d1d867b1996b144f5a99126d94e
Genre
Action,Plattform
Utgivare
Disney Interactive Studios
Utvecklare
Junction Point Studios
Plattform
Xbox 360, Wii, Playstation 3, Wii U, PC
Prisjakt
Release
2012-11-20
Sammanfattning
plus
  1. Mysig spelvärld
  2. Bra musik
  3. Fungerar dugligt över delad skärm
minus
  1. Dålig kamera
  2. Oprecis kontroll
  3. Repetitiva pussel
  4. Föråldrad teknik
  5. Dum AI
  6. Tråkiga bosstrider
5

Slutsats

Epic Mickey 2 är ett plattformsspel som lider av en hel del brister. Kameran är bångstyrig, kontrollen är för oprecis och tekniken är föråldrad. Spelar du dessutom ensam får du dras med en korkad AI. Tillsammans med en vän lyfter Epic Mickey 2 något, men det blir aldrig bättre än mediokert.
Bilder
warren_spector
warren_spector_200
warren_spector_420
200
#inlineditbutton