Football Manager 2013
Skrevs 2012-11-14 10:46:00 av Emil Andersson
Är återgången till en mindre komplicerad tid rätt väg att gå?
Med varje ny upplaga av Football Manager tillkommer drösvis med nyheter. Det blir allt fler möten med gnälliga spelare, irriterande media och giriga agenter som tar massvis med tid och energi. Att hantera ett mer tidskrävande extraknäck som manager av internationell toppklass vid sidan av familj och arbete eller studier blir därför allt svårare. Detta har Sports Interactive insett. Lösningen är Football Manager Classic, en återgång till en tid då det digitala manageryrket var mindre komplicerat.
FM-420x177
Det är uppenbart att utvecklarna kastat nostalgiska blickar bakåt mot det legendariska Championship Manager 01/02. Man har slängt ut flera av de mer komplicerade och i viss mån onödiga funktionerna för en mer strömlinjeformad och snabbare variant av spelet. Fokus ligger istället på själva kärnan, att hitta nyttiga spelare som samverkar med en effektiv taktik. Perfekt både för nybörjare, liksom gamla fans som känner att de årligen halkar efter i utvecklingen.
2012-11-13_00002
Livsviktiga pilar.
Ge mig gröna pilar
Samtidigt hade jag gärna sett fler avvägningar och inställningsmöjligheter för läget. Som det är nu känns det lite för avskalat i vissa sammanhang. Jag är närmast besatt av att följa mina egna talangers utveckling. Att klicka sig in på klubbens framtida kulturbärares profil och enbart mötas av gröna pilar, som talar om att spelarens egenskaper växer är otroligt tillfredsställande. Dessa utvecklingspilar finns dock inte med i FMC. Det må vara en petitess, men faktum är att vissa smågrejer som absolut borde finnas med är oförklarligt borta. Vilket är lite synd.
detaljstyrning
Detaljstyr organisationen i klubben.
Nördvarianten intakt
För alla andra inbitna taktikrävar återkommer Football Manager 2013 förstås också i sin vanliga robusta form. I år ges större möjligheter att kontrollera organisationen kring klubben. Det går både att värva in fler positioner i klubbledningen, såsom ungdomsansvariga och sportchefer, och dessutom delegera tråkiga arbetsuppgifter. Gränssnittet har också fått sig ett grafikmässigt lyft. Vid en första anblick känns det väldigt fräscht och snyggt, men snart också rörigt och svårnavigerat. Knappar med samma namn men olika betydelser och jobbiga rullistor ställer alldeles för ofta till det. Flera nödvändiga funktioner är dessutom ologiskt placerade och mystiskt gömda. Allt är dock inte till det sämre. Under matcher matas man med ständig feedback i pratbubblor från sin assistent på ett snyggt och effektivt sätt.
beloningar
Lås upp eller köp för riktiga pengar.
Utmaningar och Steam-stöd
Utmaningsläget är en annan av de stora nyheterna. Det kan handla om att hålla ett formtoppat lag obesegrat i ett halvår, eller undvika nedflyttning trots massvis av skador. Bäst är talangutmaningen, där ett antal begåvade ungdomar skjuts in i truppen, och ditt jobb blir att förvandla råämnena till ligamästare. Ett klart kul tillskott, även om liknande scenarion ofta uppstår rent spontant även i de vanliga spellägena. Dessutom har onlinemöjligheterna förbättrats, med onlinespel genom Steam och möjligheten att jämföra ditt offline-lags slagstyrka i en match mot en vän.
   Vidare har ett antal upplåsningsbara modifikationer inkluderats. Det fungerar ungefär som ett achievements-system där bedrifter resulterar i fuskliknande belöningar, såsom möjligheten att värva spelare utanför transferfönstret, eller ett extra tillskott till klubbens finanser. Dessa fusk kan också köpas för några få kronor, om man så vill.
Lömsk matchmotor
Tyvärr har årets version tagit något kliv tillbaka när det handlar om spelet på plan. Problemen sitter i matchmotorn. Bollförande lag passar runt i uppbyggnadsfasen likt Barcelona, medan motståndarna alltid avvaktar och aldrig kliver in och tacklar. Vidare är målvakterna på tok för dåliga, mål uppkommer för ofta på samma sätt och vansinniga resultat är vanligt förekommande. När man har så pass lite kontroll över vad som utspelar sig på fotbollsplanen är det oerhört viktigt att spelet inte känns låst kring dess egna regler och förutsättningar. De val man tar i form av taktik och instruktioner behöver manifesteras, och som spelet ser ut just nu, känns det inte riktigt tillräckligt trovärdigt. Det är svårt att inte skylla dåliga resultat på en inkompetent målvakt när denne kastar sig längs hela mållinjen med fötterna först för att rädda. På samma sätt blir inte Ben Arfas tredje Kurre Hamrin-mål för säsongen en otrolig bedrift, utan istället ett reellt problem och ett underbetyg till matchmotorn.
2012-11-13_00003
Inte så stabilt
Spelet är också ganska så instabilt. Jag fick lära mig den hårda vägen att spara i flera backupfiler när en krasch under en sparning effektivt raderade hela min karriär. Historiskt brukar serien lida av buggar kring releasen, men så bristfälligt som det är i år kan jag inte minnas att det varit tidigare.
Når inte ända fram
Kanske har Sports Interactives fokus på nya spellägen gått ut över poleringen av den vanliga djupa simulationen. Med några uppdateringar kan spelet säkert jobba sig fram till ett toppbetyg, men just nu når det inte riktigt ända fram.
Vi fick spelet av PAN Vision.
  • mylittleguy2_copy
    SlanT Bra recension. Har bara hunnit köra ... 2012-11-15
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
34abfbc0b067e86a550cf609f2c4d1bd
Genre
Simulator,Sport
Utgivare
Sega
Utvecklare
Sports Interactive
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2012-11-02
Sammanfattning
plus
  1. Football Manager Classic
  2. Utmaningar
  3. Slipp tråkiga uppgifter
minus
  1. Matchmotorn
  2. Buggigt
  3. Rörigt gränssnitt
7

Slutsats

Kanske har Sports Interactives fokus på nya spellägen gått ut över poleringen av den vanliga djupa simulationen. Med några uppdateringar kan spelet säkert jobba sig fram till ett toppbetyg, men just nu når det inte riktigt ända fram.
Bilder
fm2013
fm13-3d-match-1_1
fm13-3d-match-goal_1
fm13-boardroom_1
fm13-challenge-the-invincibles_1
fm13-challenge-young-team_1
fm13-choose-nations_1
fm13-club-confidence_1
fm13-club-finances_1
fm13-formation_1
fm13-game-status_1
fm13-club-records_1
fm13-nation-select-esp_1
fm13-match-lineups-2_1
fm13-home-esp_1
fm13-training-schedule-2_1
fm13-prematch-analysis_1
fm2013
#inlineditbutton