Killzone HD
Skrevs 2012-11-14 10:49:00 av P-A Knutsson
Killzone-seriens startpunkt har fått ett ansiktslyft
Oavsett om det har handlat om charmiga plattformsäventyr som Sly, Ratchet och Jak eller episka äventyr som God of War och Ico har Sonys HD-uppdateringar övertygat. Att de spelen fortfarande håller hög klass beror dock väldigt mycket på designen och att de är relativt unika, så frågan är hur väl en semirealistisk förstapersonsskjutare med åtta år på nacken står sig idag.
kzflash
Rysningar längs introraden
Det första som utmärker Killzone HD är hur häftig inledningen fortfarande är. Den mäktiga introsekvensen framkallar rysningar och startskärmen är lika smidig och stilfull nu som då. Även karaktärer och vapen ser väldigt bra ut med tanke på förutsättningarna. När själva spelandet börjar rasar dock mungiporna ner i golvet med ett brak.
   Vad som för åtta år sedan var ett högklassigt actionspel med en oerhört imponerande inramning liknar idag nästan en parodi. Ljudet är burkigt och soldaternas konversationer påminner om en lågstadieuppsättning av Rädda menige Ryan. Det hela blir inte bättre av stundtals löjligt detaljfattiga miljöer där gatsopare har varit i farten och sopat bort både bråte och texturer.
   Det är egentligen rätt lustigt att dåtidens ganska mediokra titlar, exempelvis de två Bond-spelen Agent under Fire och Nightfire, har åldrats med större värdighet än Killzone. Å andra sidan beror det antagligen på att det finns en uppsjö tunga och skitiga krigsspel medan mer enkla och arkadinfluerade upplevelser som Bond till stor del har försvunnit.
kz1
Det var bättre förr
Efter lite mer speltid uppenbarar sig dock flera positiva sidor, varav vissa till och med slår dagens actionfester på fingrarna. Medsoldaterna hjälper faktiskt till i striderna, fienderna tar skydd (ibland), miljöerna består inte enbart av långa korridorer och taktiskt tänkande belönas. Även kontrollen sköter sig över förväntan och vapenkänslan håller faktiskt fortfarande toppklass.
   En bit in i kampanjen är det möjligt att välja mellan fyra olika karaktärerer, vilket lyfter upplevelsen något. Dels hittas Jan Templar och Rico som även deltog i uppföljarna, medan spionen Hakka och lönnmördaren Luger (de mest intressanta karaktärerna) inte fick någon mer tid i rampljuset. I ärligthetens namn är det ingen större skillnad på de fyra hjältarna, men både spelandet och handlingen påverkas en gnutta beroende på vilken karaktär som väljs.
Högupplöst parkeringshus
Rent tekniskt är Killzone HD en blandad kompott. De stora tekniska bristerna som originalet drogs med är bortblåsta, likaså majoriteten av de många buggarna. Bilduppdateringen rullar på fint, medan den upphöjda upplösningen gör spelandet mer behagligt då plottriga miljöer inte längre är ett problem. I vanlig ordning syns dessutom både stora och små detaljer bättre.
   På den negativa hyllan hittas det nämnda burk-ljudet och de tragikomiska replikerna. Den värsta syndaren är emellertid grafiken. Det tekniska sköter sig och karaktärer, vapen och vissa miljöer ser bra ut, men överlag är spelvärlden alldeles för tom och många effekter ser riktigt billiga ut. Det blir svårt att leva sig in i den krigshärjade världen när en stor del av den är lika intresseväckande som ett parkeringshus.
kz3
En småkul historielektion
Det är kul att läsa Eriks åtta år gamla recension av Killzone. Han gillade spelet, men klagade på att fienderna stundtals var riktigt korkade och att banorna var lite för trånga och förbestämda. Det är tur att 2004-Erik inte recenserar dagens actionspel; i dag sticker de bitarna snarare ut positivt. Den en gång så häftiga grafiken och fantastiska inramningen har däremot åldrats ordentligt, likaså upplägget och hur spelaren guidas längs banorna.
   Killzone HD undviker dock dinosauriestämpeln och bjuder på en klart spelbar och någorlunda underhållande actionresa. Visst är många komponenter hopplöst gammalmodiga, men för en dryg hundralapp är det en kul och intressant historielektion som kan vara värd en tur.
Vi fick en nedladdningskod av Nordisk Film
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
4ab3c6294d97b3f370f35ea3e57890b6
Genre
FPS
Utgivare
Sony
Utvecklare
Guerrilla
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2012-10-24
Sammanfattning
plus
  1. Bra kontroll
  2. Utmärkt vapenkänsla
  3. Viss frihet i banorna
  4. Hjälpsamma medsoldater
minus
  1. Ibland är det svårt att förstå vart man ska
  2. För rena miljöer
  3. Burkigt ljud
  4. Föråldrat
6

Slutsats

Rent tekniskt är Killzone HD en fullt godkänd HD-uppdatering där kontroll och vapenkänsla fortfarande står sig stark. Tyvärr har tiden sprungit ifrån andra delar och mycket av det som utmärkte sig positivt för åtta år sedan känns idag hopplöst föråldrat. Killzone HD undviker dock dinosauriestämpeln och bjuder på en klart spelbar och någorlunda underhållande actionresa som är värd ett återbesök.
Bilder
killzonetrilogy_1
killzonetrilogy_2
killzonetrilogy_3
killzonetrilogy_4
KZ200
kz5
kz4
kz2
#inlineditbutton