Assassins Creed III Liberation
Skrevs 2012-11-05 19:33:00 av Joel Andersson
Ett fullfjädrat Assassinss Creed i din ficka?
Assassin's Creed (AC) III hör till årets mest efterlängtade titlar och har fått fina omdömen från recensenter världen över trots vissa skavanker. Ubisoft Sofia har till PS Vita fått utveckla en fristående version av ACIII med undertiteln Liberation. Det bjuder på en hel del unika möjligheter men när vi summerar så divergerar inte Vita-versionen långt ifrån sina stationära motsvarigheter, på gott och ont.
storpuff
Sonys sorgebarn
Det må vara en häftig bärbar konsol med flera bra spel, men tyvärr fortsätter Vita att sälja bedrövligt och Sony verkar inte ha höga förhoppningar inför framtiden. Många menar att julen 2012 kommer bli en kritisk punkt för formatets fortsättning och under den perioden kan antagligen Assassin's Creed III: Liberation bli en viktig faktor.
   Första intrycket när Liberation startas upp är en fin demonstration för styrkan i Vita, med en känsla av att detta i mångt och mycket kan uppnå samma kvaliteter som de större syskonen.
Berättelsen om Aveline
Handlingen kretsar kring den kvinnliga lönnmördaren Aveline, som i unga år separerats från sin mamma bland New Orleans 1700-talskvarter. Både hon och mamman fick sin frihet från att tidigare varit slavar åt fadern. Som vuxen kämpar Aveline för de som fortfarande är livegna men hur och varför hon hamnade bland lönnmördarna är något av ett mysterium.
   Alla andra delar av AC knyts samman av Desmond Miles som använder en maskin för att utforska minnen av historiska lönnmördare, fast i Liberation syns han inte till. Istället målas det upp som att vi tar del av en underhållningsprodukt skapad av Abstergo, det företag som ser efter de onda tempelriddarnas agenda. Delar av sanningen tycks ligga fördold men det hintas tidigt om att någon utomstående hacker försöker visa en annan sida av vad som verkligen inträffat.
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1338887901-001
Aveline är en intressant huvudkaraktär, men handlingen hon är involverad i är lite ostrukturerad.
Borde kunna engagera mer
Även om det tycks vara utmärkt material till en riktigt lysande handling med historien kring slaveri, det fransk-indianska kriget, miljöer som New Orleans och träsken i Louisiana, så är tyvärr inte slutresultatet så lyckat. Det sker ganska stora hopp mellan de olika sekvenserna och helhetsbilden blir lidande med egentligen bara Aveline och några ytterligare karaktärer som röd tråd. Ödet för hjältinnan är nog det som främst kommer få folk att spela färdigt kampanjen och för de som gillar den mer futuristiska delen av AC så ger sidohandlingen med hackern ytterligare något att spela för.
Persona-system tillför variation
Mycket fungerar på precis samma sätt som i andra AC-titlar, exempelvis klättringen, smygandet och striderna. Största nyheten för Liberation är Persona-systemet som tillåter Aveline att klä sig i tre olika roller; den klassiska lönnmördaren, slav och förnäm kvinna. Lönnmördaren är i vanlig ordning stark och har störst vapenarsenal, medan slavrollen är smidig och lättare smälter in i omgivningarna genom att bära lådor eller se upptagen ut med andra jobb. Adelsdamen är en annan femma då hon inte kan klättra och har få vapen, men däremot kan hon charma sig fram och attraherar nästan ingen uppmärksamhet från vakter.
   Ett användbart knep som tidigt uppmuntras är att byta om, när till exempel slaven är hett eftersökt av ordningsmakten för att med en annan roll i lugn och ro riva ner efterlysningsaffischerna. Annars har de tre rollerna olika sidouppdrag, fast flera av huvuduppdragen kan genomföras med valfri persona.
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1348472924-013
Är du duktig på att mörda utan att bli upptäckt så kan Aveline utföra så kallade Chain kills.
Vitafinesser förnöjer ibland
Kontrollen är till största del standard om man så önskar med några pekskärms-undantag. För att snatta ur folks fickor så använder man den bakre touch-panelen och gör en svepande rörelse efter att man låst på och närmat sig sitt offer. Dödar du några fiender i rad utan att bli upptäckt ges möjligheten till så kallade ”chain kills”, där spelet pausas och du med pekskärmen markerar flera fiender vartefter Aveline tar hand om dem på egen maskin.
   I övrigt är det mest till små pussel Vitans kamera, gyro och touch-funktioner används, med blandat resultat. Att paddla kanot kan vara frustrerande när ibland det buggar sig om du råkar röra touchpanelen men ändå vill använda knapparna, likaså finns det något irriterande gyropussel. Att kunna rikta sin Vitas kamera mot tillräckligt starkt ljus är kanske inte heller alltid möjligt beroende på var man spelar, men annars är det en kul finess.
Bra stämning
Grafiken är bra för att vara Vita, fast med det sagt når texturerna inte samma nivå som för stationära format. Skärmuppdateringen hänger inte riktigt med den heller när det blir för mycket på kartan och räkna med att det då och då kommer ploppa upp gubbar och andra objekt mitt framför ögonen på Aveline. Väl uppe på kyrktornen och bland trädtopparna går det ändå inte annat än imponeras över miljöerna.
   Rösterna bryter i regel på franska vilket känns rätt och ljudet i övrigt är också bra med undantag för ett fåtal konstigheter. Överlag får Liberation till rätt stämning och känsla för serien, varför de flesta lär kunna se förbi de få bristerna i presentationen.
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1351700150-022
Aveline klädd som slav, en av tre persona-typer som öppnar för andra sätt att lösa problem.
Flerspelarläget är sådär
ACIII: Liberation är inte gjort för att rusas igenom utan det finns massor av sidouppdrag, collectibles och hemligheter att låsa upp för den som vill. Bästa upplevelsen är helt klart om man tar sig tid för att utforska alla miljöer och då lär det handla om 20 timmars spelande, ungefär det dubbla mot vad det tar att bara rusa igenom huvuduppdragen. Sidouppgifterna kan bli aningen monotona men det handlar inte om samma extrema mängd och kartstorlekar som i andra AC.
   Det finns också ett flerspelarläge där man ska att erövra städer genom att göra vissa val. Tyvärr var det vid denna recensions skrivande inte så hög aktivitet online och spelläget som sådant var då inte väldigt upphetsande.
Utmärkt för eventuellt julpendlande
För att summera så erbjuder Liberation en så fullständig Assassin's Creed-upplevelse som Vita klarar leverera. Ett par större och mindre nyheter förnöjer men handlingen spretar lite för mycket när det ändå finns så intressant historiskt material att jobba med som från den aktuella tidsepoken. Aveline är i alla fall intressant som huvudkaraktär och några av hennes trick kunde nog även de manliga protagonisterna i AC1-3 haft nytta av.
   Tyvärr finns en del tekniska problem som inte bara kan viftas bort, en hel del småbuggar och än värre några buggar som vid tidpunkten för recensionen kraschade spelet. Uppdateringar har redan kommit men känslan är att Ubisoft kommer ha mer att putsa på även efter att ha installerat dem.
   Det är lite som vår ACIII-recension nämnde, att Ubisoft har siktat högt och presenterat förhandsmaterial som lovat mycket, men i slutändan levde det kanske inte riktigt upp till våra förhoppningar. Liberation är ändå ett riktigt bra spel som få fans av serien kommer bli besvikna över och som inte kompromissar på grund av formatbytet, vilket gör det utmärkt att ta med sig på kommande utflykter.
Vi fick en recensionskod för spelet av Ubisoft.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
1b62bdfb50e966944d573419b7ab4722
Genre
Action,stealth,Äventyr
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Sofia
Plattform
Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-10-30
Sammanfattning
plus
  1. Jämförbart med de stationära konsol-versionerna
  2. Bra kontroll
  3. En del kul pekskärmsfinesser som oftast inte känns påtvingade
  4. Personasystemet ger variation
  5. Mycket att göra
minus
  1. Spretig handling
  2. Buggigt
  3. Några av pusslen som involverar gyro/pekskärm
  4. Flerspelarläget känns sådär
7

Slutsats

Assassin's Creed III: Liberation erbjuder det vi tycker om med serien till de stationära formaten även till Vita. Grafiken har några missar men stämningen är klockren så när som på att handlingen gör lite för stora hopp. Hjältinnan Aveline är intressant och har några nya lönnmördartrick i rockärmen, framförallt persona-systemet där hon kan byta roller tillför variation. Kontrollen är på samma nivå som när du sitter hemma i soffan med undantag för några pussel med touch- eller gyro-funktioner. Fans lär inte bli besvikna över de många speltimmar som erbjuds och lär kunna se genom fingrarna med de buggar som ibland förstör en aning.
Bilder
assassiscreedvita
AC_Liberation_HD2
assassins_creed_liberation_hd_comparison_1
assassins_creed_liberation_hd_comparison_2
assassins_creed_liberation_hd_comparison_3
assassins_creed_liberation_hd_comparison_1_73758864
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1348501651-016_1812676255
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1338887901-002_3558649779
assassins_creed_liberation_hd_comparison_2_3671467979
lillpuff
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1338887901-002
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1338887901-003
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1338887901-004
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1348472924-012
assassin-s-creed-iii-liberation-playstation-vita-1348472924-014
#inlineditbutton