Rollercoaster Tycoon 3D
Skrevs 2012-11-06 08:05:00 av Joel Andersson
Nerskalad berg-och-dalbane-simulator för fickformat.
Amerikanska spelutvecklaren Nspace har gjort sig ett namn mest på att utveckla DS-versioner av större titlar som Call of Duty och Star Wars. Nu har de tagit sig an Chris Sawyers klassiska nöjespark-simulator Rollercoaster Tycoon och gjort en ny version till 3DS.
rct3d_big
En familjeaffär
Rollercoaster Tycoon 3D (RT3D) kommer med tre spellägen; coaster story, coaster creator och park sandbox. Coaster story har som namnet antyder något av en bakgrundshistoria där du väljer en namn- och färglös karaktär för att lära dig den ädla konsten i att bygga spektakulära och vinstgenererande nöjesparker. Mentor är den stereotypa gubben Chappy som åtminstone erbjuder en rejäl introduktion till alla funktioner och senare ett antal utmaningar. Utmaningarna kan gå ut på att bygga en berg-och-dalbana som uppfyller vissa kriterier vad gäller exempelvis topphastighet och underhållning, eller att rädda nöjesparker som står på ruinens brant. Allt som allt är handlingsläget inte mycket mer än en gäspning.
   I coaster creator kan du med obegränsade resurser skapa dina häftigaste berg-och-dalbanor som sedan kan ”provåkas” i förstapersonsvy med 3D-effekt. Är du nöjd med dina skapelser så går de spara ner på ett sd-kort för att sedan importeras in i sandbox- eller handlingsläget.
   Slutligen börjar du i park sandbox med en helt tom park, med mer eller mindre pengar beroende på hur stor utmaning du önskar, och försöker skapa en ekonomiskt hållbar och framförallt häftig park.
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-002
Det är mycket att tänka på i Rollercoaster Tycoon 3D för att hålla parkens besökare nöjda och tjäna pengar.
Finns mycket att konstruera
Detaljnivån är förhållandevis hög när det kommer till allt som måste konstrueras. Det finns färdiga modeller på åkattraktioner som karuseller, tekoppar, flygande mattor, rutschbanor, spökhus med mera som bara placeras ut där det finns plats. Alla berg-och-dalbanor tar dock längre tid att konstruera med stigningar, doserade kurvor, spiraler och loopar. För att gästerna (som kallas ”peeps”) ska nå attraktionerna behöver du också bygga kösystem och gångvägar. Bästa sättet att öka intäkterna är sedan att bygga restauranger, snacks- och souvenirstånd. Lägg till det möjligheten att dekorera med träd, buskar och statyer så blir det en hel del att tänka på i planerandet. Det behövs också anställas personal i form av städare, vakter, reparatörer och underhållare för vilka var och en man kan specificera arbetsområden.
Avskalat med få nyheter
Att Nspace fått sortera bort en del funktioner jämfört med senaste RT3 till PC är inte så konstigt med tanke på formatbytet, men många fans lär tycka att för mycket försvunnit. Bland annat går det inte längre modifiera terrängen, ändra färger på berg-och-dalbanorna, namnge sina attraktioner och listan fortsätter tyvärr.
   Förutom touchkontrollerna är det heller inte så många nyheter av stort värde att nämna. Det går att fota sig själv med 3DS-kameran när man åker sina attraktioner och kolla runt med hjälp av gyrokontroll. Tillsammans med 3D-effekten ganska meningslöst men har man några vänner som också skaffat RT3D kan det kanske vara småkul att dela med sig av sina åkattraktioner via streetpass eller bjuda in Mii Plaza-vännerna till sin park.
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-007
Att provåka sina noggrant planerade berg-och-dalbanor i första person med gyrokontroll och 3D-effekt är besynnerligt nog inte så spännande.
Trist design och stökigt gränssnitt
Tyvärr är det en hel del saker som inte håller den standard man förväntar sig. Grafiken känns för det första gammal och jag vill hävda att det inte ser bättre ut än det första RT till PC från 1999. Designen är också alldeles för tråkig och färglös för denna typ av spel där till och med det tekniskt underlägsna Theme Park från 1994 (DS 2007) lockar mig mer till att bygga nöjesparker. Gränssnittet är också onödigt plottrigt med många små knappar på pekskärmen som inte alltid har logiska symboler för de funktioner de faktiskt står för. Flera gånger under introduktionen upplevde jag också att dialog spolades förbi för snabbt för att mina tryck med pekpennan registrerades som flera istället för ett enda.
   
Utmanar inte PC-versionerna
Rollercoaster Tycoon 3D lever tyvärr inte alls upp till sina föregångare och det blir svårt att rekommendera till särskilt många. Bara om du är ett stort fan av serien, äger en 3DS och absolut vill kunna bära med dig ett RT-spel så känns det aktuellt. Annars är exempelvis Theme Park DS ett bättre alternativ för de som vill bygga nöjesparker på resande fot. Föregångaren Rollercoaster Tycoon 3 till PC sitter dock fortfarande ohotat på tronen i genren.
Vi fick ett exemplar av Rollercoaster Tycoon 3D från Namco Bandai.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
RollerCoaster_Tycoon_3D_box_art
Genre
Interaktiv nöjespark,Simulator
Utgivare
Atari
Utvecklare
n-Space
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2012-10-26
Sammanfattning
plus
  1. Många introduktionsuppdrag
  2. Någorlunda variation bland vad som går att bygga
  3. Småkul Steetpass-funktioner
minus
  1. Tråkig grafik
  2. Plottrigt användargränssnitt
  3. Jobbig bakgrundsmusik
  4. Avskalat jämfört med PC-versionerna
  5. Känns omodernt
4

Slutsats

Rollercoaster Tycoon 3D är något av en besvikelse mot bakgrund av de riktigt bra PC-spelen i serien. Användargränssnittet är onödigt komplicerat och grafiken känns omodern med tråkig design. De centrala beståndsdelarna finns där men fans av de gamla RT-spelen lär sakna en hel del funktioner. Så det är i princip bara om du absolut vill kunna bära med dig en nöjespark-simulator som RT3D kan vara aktuellt.
rct3d_small
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-005
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-006
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-003
rollercoaster-tycoon-3d-nintendo-3ds-1347981647-004
#inlineditbutton